KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
16 Jan

Matej Pergl, Danska

AP Degree in Marketing Management

Fakultet 21. stoljeća!

Znao sam čim sam odlučio otići u Dansku da mi je to dobra odluka, ali iskreno nisam ni sam slutio koliku sam si uslugu učinio.

Fakultet:

Fakultet je po mom mišljenju točno onakav kakav bi fakultet 21. stoljeća trebao biti! Profesori su uljudni i prijateljski nastrojeni, oslovljavaju se imenima i pokušava se stvoriti neka jednakost između profesora i studenata.. Smatra se da je svaki učenik dobar na svoj način, da svaki učenik ima svoju vrijednost i vještine. Čak i ako ne zna u tom trenutku neku stvar, ne dobiva odmah negativne odgovore, već ga se pokušava podučiti putem konstruktivne kritike. Fakultet vjeruje svojim studentima, ima IT službu koja besplatno rješava sve probleme oko kompjutera, a u zgradu fakulteta se može ući u bilo koje vrijeme. Čak se i u 2 ujutro sa studentskom karticom može ući u zgradu fakulteta i raditi na projektu, učiti, ili jednostavno gledati film. Faks je organiziran na način da tretira studente kao odrasle osobe koje su tu na nešto nauče te se samim time se i studenti tako i ponašaju.

Država:

Mislim da vam je ovo već poznato, ali moram naglasiti koliko je Danska uređena država. Na ulicama nikad nisam vidio niti beskućnika, niti policiju, a niti ijedan incident. U Danskoj svatko ima posao, biti nezaposlen je jedino moguće ako sami izrazite želju da ne želite raditi. Čak i ako ste nezaposleni, država vas 2 godine financira sa pristojnih 12.000 danskih kruna mjesečno i još vam istovremeno pomaže pronaći posao. Država, mogli bi reći, radi za svoje građane i oni rade za nju.

Posao i faks:

U Danskoj je poprilično uobičajena pojava da studenti rade i studiraju. Tada se dobiva takozvani SU. SU je financiranje države za sve ljude koji idu na faks. Danci po nacionalnosti dobivaju SU samo što idu na fakultet dok mi internacionalni student moramo raditi 43 sati mjesečno, što ispadne oko 2 dana u tjednu. I tada se može zaraditi oko 10.000 – 15.000 danskih kruna koji nam pokrivaju troškove stanovanja, prehrane i zabave.

Moje mišljenje:

Iskreno, znao sam čim sam odlučio otići u Dansku da mi je to dobra odluka, ali iskreno nisam ni sam slutio koliku sam si uslugu učinio. Imam osjećaj da sam u 3 mjeseca naučio toliko stvari relevantnih za područje studija koji studiram, da mislim da bih već sutra mogao raditi u nekoj kompaniji bez imalo poteškoća. Moram reći da sam se i sam promijenio, ali nabolje. Postao sam odgovorniji. Drugačiji ježivot kada sve sami morate raditi za razliku od života s roditeljima i apsolutno mislim da je to jedan logičan slijed koraka koji bi jedan 20-godišnjak trebao napraviti. U samom startu postao sam puno odgovorniji prema nekim autoritetima poput države, faksa… Više ne bacam tu i tamo smeće po ulici, ne idem mrzovoljan na faks nego sa smiješkom na licu. Kada imam posla na fakultetu od 8 ujutro do 7 navečer, što se isto zna dogoditi, nisam mrzovoljan nego pun motivacije jer u svemu vidim smisao i podlogu za rast i učenje.

Leave a Reply: