KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
19 Jan

Kako se najbolje pripremiti za polaganje IELTS ispita

Dobra priprema najbolja je investicija za vaš uspjeh.

Vjerojatno ste nekom prilikom čuli ili pročitali nešto o ovom ispitu ili nekoj sličnoj zbunjujućoj nakupini slova (IELTS, TOEFL, Cambridge ESOL, CAE, CPE…). Možda ste čuli nešto o polaganju ‘certifikata’ o znanju engleskog; možda i nešto o ‘međunarodnim ispitima’, ali niste sigurni što to točno jest i čemu služi. Uostalom, svi mi učimo engleski u školi i u najmanju ruku većina nas će reći „znam engleski“, zar ne?

Kad kažemo da „znamo engleski“ to je zapravo jako široka kategorija, a budući poslodavci ili sveučilišta na koja se želite upisati žele i trebaju znati koje su točno vaše sposobnosti. Što vi to znate ili možete učiniti na engleskom? Znate li samostalno slušati, razumjeti i bilježiti predavanja i sastanke? Voditi e-mail korespondenciju? Napisati izvještaj ili analizirati podatke? Izraziti svoje mišljenje u raspravi? Istražiti i napisati seminar, te ga izložiti? Pročitati i razumjeti stručne radove? Nije dovoljno nadati se da možete, treba to i dokazati! To je svrha polaganja IELTS ispita.

Who accepts ielts3 1IELTS je najpopularniji međunarodni test engleskog jezika na svijetu. Akronim skriva jednostavan naziv njegove svrhe: International English Laguage Testing System. U prošloj godini polagalo ga je više od 2 200 000 ljudi! On zapravo nije pravi test samog znanja engleskog, već testira vaše vještine u četiri različita područja: slušanje, čitanje, pisanje i govor. U njemu nema gramatičkih zadataka na kakve smo navikli u školi. Poznavanje engleskog na ovom ispitu nije cilj, već sredstvo pomoću kojeg treba izraziti svoje mišljenje u eseju, razumjeti poantu i izvući informacije iz nekog članka, slušati i zabilježiti podatke iz nekog razgovora ili intervjua, te voditi razgovor sa izvornim govornikom.

Ljudi koji polažu ovaj ispit ne rade to iz hira ili razonode (s obzirom da se polaganje ispita plaća) već samo onda kada to od njih traži neka institucija, sveučilište ili poslodavac kao preduvjet za posao ili upis. IELTS se razlikuje od običnih ispita i po tome što ga nije moguće ‘pasti’ ili ‘proći’. Moguće je jedino postići rezultat na skali od 1 do 9, a na vama je da pokušate postići rezultat koji od vas traži željena institucija. Na primjer, ako želite upisati sveučilišni studij u Danskoj, na stranicama sveučilišta pisat će koju IELTS ocjenu prihvaćaju. Sveučilišta obično traže 6.0, 6.5 ili 7.0. Ako postignete nedovoljnu ocjenu, niste ispunili uvjete za upis.

Zato je iznimno važno dobro se pripremiti. Želite biti sigurni kako ćete iz prvog pokušaja postići željeni rezultat, zar ne? Ponavljanje ispita nema nekog smisla jer su teme zadataka uvijek drugačije, a uostalom to nije tip pitanja koji bi se mogao savladati ponavljanjem. Na primjer, napisati dobar sastavak veliki je izazov čak i na materinjem jeziku. Bez smjernica i savjeta za poboljšanje možete napisati i sto loših sastavaka.

Prip copy CopyNa tečaju za pripremu u BHV-u polaznike upoznajem sa najvažnijim smjernicama, tehnikama i savjetima za uspješno polaganje IELTS ispita. Pošto test ima svoj specifični sadržaj, formu, način provođenja, vremenska ograničenja i način bodovanja, najvažniji savjet koji mogu nekome ponuditi je da se dobro upozna sa samim testom. Ključno je znati što očekivati, kao i koje greške izbjegavati. No, nije dovoljno samo pogledati primjere starih ispita i misliti da ste spremni. Treba razumjeti i kako se ocjenjuje svaki zadatak: što će vam donijeti bodove, a koje greške će vas koštati bodova. Tu je savjet iskusnog profesora nezamjenjiv.

Moji polaznici najčešće imaju problema sa pisanjem eseja. Prvo pomisle kako je to jednostavno jer takav zadatak imaju i na maturi. „Aha, sastavak, to znam!“ Onda kada napišu svoj prvi esej kao odgovor na IELTS zadatak i dobiju povratnu informaciju od mene, reakcija je najčešće „ovo je puno teže nego što sam mislila“. Razlog je taj što IELTS esej ima svoju zadanu formu koja se mora pratiti da biste postigli dobru ocjenu. Odlomci moraju biti organizirani na određen način, svaki odlomak mora imati svoju jasnu temu, primjer i argument, te točno određenu dužinu napisanu u točno određenom vremenskom ograničenju čitkim rukopisom! S vježbom, vodstvom i savjetima to može postati sasvim jednostavno. Ako znate konkretno što trebate napraviti, nećete gubiti vrijeme na razmišljanje o zadatku i pisanje nepotrebnih rečenica koje vam neće donijeti bodove.

Bigstock Man using scissors to remove t 116296193Na tečaju u vrlo kratkom roku i ciljano prolazimo tipične zadatke IELTS ispita, rješavamo svaki kako bi polaznici vidjeli koje su im slabe točke, te ih pokušavamo ispraviti. Potičem polaznike da sami vježbaju i kod kuće rješavaju zadatke, no najvažnije je dobiti pomoć profesora kako bi bili sigurni da dobro rade i da će dobiti najbolji mogući rezultat za razinu engleskog koju imaju. Zato je tečaj u BHV-u intenzivan, koncentriran i fokusiran na same zadatke iz ispita. Polaznicima savjetujem kako najbolje iskoristiti vrijeme koje imaju zadano za svaki zadatak, na što da se fokusiraju i što je najvažnije za uspješno izvršen zadatak.

Svačija je razina znanja engleskog jezika drugačija – netko na primjer sjajno piše ali slabo mu ide govor – to se može popraviti jedino s vremenom i redovitim učenjem. No, bez obzira na vašu trenutnu razinu znanja, možete naučiti kako treba rješavati IELTS ispit. Naravno, treba biti realističan jer ne možete dobiti odličnu ocjenu na IELTS-u ako je vaše znanje engleskog slabo. U tom slučaju morate uložiti nekoliko mjeseci učenja, čitanja, gledanja dokumentaraca i serija kako bi što lakše i prirodnije pričali i pisali engleski, pa tek onda izaći na ispit. Pripremni tečaj je po mom mišljenju ipak neophodna investicija za svakoga, jer su savjeti stručnjaka u ovom slučaju razlika između ‘prolaza’ i ‘pada’. Isplati se jer onda možete sa samopouzdanjem izaći na ispit i znati da ste učinili najbolje što ste mogli za svoje rezultate i svoju budućnost.  Jednom kada pišete test, on vrijedi 2 godine, tj. iduće dvije godine možete koristiti taj rezultat za upis na sveučilište. Možete izaći na ispit jednom mjesečno, pa svakako nastojite da to bude onda kada ste se dovoljno pripremili i kad znate kako ga riješiti da dobijete željeni rezultat. Postanite i vi jedan od zadovoljnih polaznika i vidimo se u BHV-u!

Vaša teacher Iva

Video iskustva naših polaznika

 

Intenzivni tečaj 16 sati (1 tjedan, pon-pet 19:00 – 21:15)

Početak: 23.03.2018.

Mjesto održavanja: Ured BHV Education, Martićeva 13, 10000 Zagreb 

Informacije na: +385 1 4812 200         

PREDBILJEŽBE

Leave a Reply: