KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
studij danska
25 Jan

Fedor Oreški i Ivan Šmit

Fedor Oreški i Ivan Šmit
Copenhagen Business Academy / KEA

“Početkom siječnja 2017. godine posjetili smo Kopenhagen. Odmah na aerodromu, pri kupnji dnevnih karata za prijevoz (metro+vlak+bus), upitali smo za pomoć gospodina koji je za to zadužen, a on je bio jako ljubazan i od velike pomoći. Odmah nas je upitao o našim daljnjim planovima kako bi nam pomogao u snalaženju. Zaista lijep doček i početak našeg boravka! S obzirom da smo stigli u jedan od najhladnijih dana u godini, kada smo izašli na svjetlo dana  na Noerreportu osjetili smo oštar sjeverni vjetar. U mjenjačnici u koju smo došli razmijeniti kune za krune, djelatnici su pokazali zanimanje za naš dolazak i pozdravili naš odabir fakulteta – Danci su zbilja druželjubivi! Nakon kratkog razgledavanja i šetnje gradom, sunce je počelo zalaziti već oko 4 sata te smo iz Kopenhagena otputovali do Alleroda kod prijatelja gdje smo bili smješteni. Pri samom ulasku u metro iznenadila nas je urednost i čistoća, a posebno poštivanje voznog reda – sve dolazi i kreće u minutu!


2 Copy

Iste večeri otišli smo do trgovine po nekoliko namirnica i tamo se ugodno iznenadili cijenama, koje su u rangu sa cijenama u Hrvatskoj. Također, u trgovinama se može naći puno raznolike i zdrave hrane. S druge strane, hrana u gradu, brza hrana, a posebno restorani, jako su skupi. Ako volite skupu i finu hranu, Danska je definitivno za vas, a u u Kopenhagenu se nalazi i jedan od najboljih restorana na svijetu. Situacija je ista i sa alkoholom, ako izlazite u luksuzne kafiće i klubove alkohol ćete skupo platiti, ali u barovima nije tako skupo. U baru smo pivo smo platili 20 kruna, a 10 shotova 100 kruna. Što se tiče cigareta, ako ste pušač nećete dobro proći u Kopenhagenu jer je cijena kutije bijelog Marlbora 44 krune. U samom gradu nema visokih nebodera, sve je u nekom „starom stilu“, a grad sam po sebi je vrlo šarmantan i čini se kao vrlo ugodno mjesto za život. Također, iznenadila nas je čistoća grada, zasigurno nećete vidjeti opuške ili smeće po ulicama!

Svima bih preporučio Kopenhagen jer u svega 5 dana koliko smo bili tamo, oduševio me i obojica smo dobili želju da se odmah tamo preselimo. Tako sam upisao godinu na Copenhagen Business Academy i započeo svoju dansku priču.”

Fedor Oreški

Ivan šmit Copy

“Nakon sagledavanja više opcija, zaključio sam da će mi Danska, kao studentu, pružiti najviše. Ono što odvaja Dansku od ostalih zemalja jest to što student ima mogućnost u potpunosti pokriti vlastite troškove, pa čak i uštedjeti novac, s obzirom na visinu plaće (part-time job) i potporu države (SU). Također, ono što me privuklo je smjer i ono što sam smjer nudi. S obzirom da me zanima arhitektura, ali jednako tako i menadžment, pronašao sam smjer na KEA-i koji mi savršeno odgovara: Architectural Technology and building management. Još jedan plus svemu tome je što mi se prilikom posjeta Kopenhagen jako svidio, a  svi znamo da se Danci smatraju najsretnijim narodom na svijetu, tako da sam i ja odlučio okušati svoju sreću u Danskoj.”

 Ivan Šmit

Leave a Reply: