KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
studij engleska
25 Jan

Sara Kosinožić, CCCU

Iskustvo studiranja u Velikoj Britaniji

Canterbury Christ Church University

Praktični savjeti za život na Canterburyju

U Engleskoj nije teško biti uspješan student, samo treba uložiti malo truda.

Smještaj

Jedna od meni najtežih stvari za napraviti je upravo bilo pakiranje. Iskreno, nisam imala ideju što sve treba ponijeti. Koliko ćeš stvari ponijeti ovisi i koliko je velika tvoja soba. Ja sam u sobi standardne veličine i mogu reći da baš i nemam puno mjesta. Najbolje je ponijeti odjeću koju trebaš za sljedeće godišnje doba, cipele za kišu i toplu jaknu, a sve ostalo možeš naći i ovdje dosta povoljno. Ima dosta trgovačkih centara u kojima možeš kupiti svakodnevne stvari. Najbolje je obići sve trgovačke centre u blizini smještaja i vidjeti koji je najpovoljniji i isto tako dobro je pratiti kad je što na akciji u kojem trgovačkog centru jer je i to način na koji ti koja funta može ostati u džepu. Ako se jave problemi s cimerima prvo probaj porazgovarati s njima u čemu je točno problem, a ako to ne pomogne onda možeš potražiti pomoć ureda koji je zadužen za smještaj studenata. Ove godine, živim u studentskim kućama tako da ne znam točnu cijenu režija u Velikoj Britaniji.

Iskustvo studiranja

U Engleskoj nije teško biti uspješan student, samo treba uložiti malo truda. Treba ići redovito na predavanja jer na njima saznaš neophodne informacije koje su ti potrebne i mogu pomoći u pisanju eseja koji su neizostavni dio fakultetskih obaveza. Isto tako bitno je i da znaš gdje možeš pronaći informacije koje su neophodne za pripremu ispita ili eseja, a to bi bila knjižnica. Ako pričamo o učenju ja osobno preferiram samostalno učenje, čini mi se da mi je tako lakše pripremiti ispit, ali opet to se razlikuje od osobe do osobe. Fakulteti pružaju podršku studentima u svim sektorima, tako da ako negdje zapneš negdje,ne brini – uvijek je netko tu da ti pomogne.Ispiti su u prosincu i svibnju, ali i to se može razlikovati od smjera do smjera, a neki smjerovi čak i nemaju ispite nego ocjenjuju studente na drugi način (poster presentation, eseji,…). Ako se desi da padneš ispit dobiješ mogućnost ponovnog polaganja istoga.

Društveni život

Canterbury je mali gradić, ali se može naći dobrih mjesta za izlazak. Imaju dva noćna kluba koja su dosta popularna među studentima (ulaz se naplaćuje 5 funti) i ima dosta pubova koje ja osobno više preferiram. Hranu je isplativije kuhati sam, mogu se naći neka gotova ili smrznuta jela, ali su ona količinski mala tako da na kraju ispadnu skuplja. Mogu se naći dosta dobre namirnice i to vrlo povoljno tako da ja preferiram kuhanje.

Posao

Baš sam počela raditi prije koji dan jer sam čekala dozvolu za rad (meni je stigla relativno brzo – za otprilike mjesec i pol do dva) i našla sam posao nakon mjesec dana traženja. Najlakši način za pronaći posao je da napišeš dobar CV i da ideš po gradu i ostavljaš u kafićima, trgovinama, restoranima… kad-tad netko će te nazvati. Isto tako ima i internetskih stranica na kojima možeš pretraživati oglase za posao. Ovdje su poslodavci dosta fleksibilni tako da kad radiš part-time to bude najčešće vikendom ili preko tjedna kada imaš slobodne dane. S obzirom da imam pravo raditi full-time preko praznika, planiram ostati ovdje za praznike i raditi.

Leave a Reply: