KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
studij
25 Jan

Posjet University of Portsmouth

Morana Erdelja, savjetnik za obrazovne programe

BHV Visit to University of Portsmouth, UK

Zašto University of Portsmouth?

BHV tim redovito posjećuje fakultete diljem svijeta kako bi svojim polaznicima osigurali odabir najboljeg fakulteta i programa. Ovoga puta na red je došao University of Portsmouth!

Moje ime je Morana i radim u BHV-u dvije godine. Kao agencija sa 22 godine iskustva i 10.000 polaznika iza nas, svaki put kad nam se pruži prilika posjećujemo naša partnerska sveučilišta kako bismo se uvjerili u njihovu izvrsnost.

Kao savjetnik za obrazovne programe u inozemstvu, specifično studij u Velikoj Britaniji, početkom svibnja pružila mi se prilika posjetiti University of Portsmouth.

Portsmouth je gradić na jugu Engleske, udaljen nešto više od sat vremena od Londona. Grad broji oko 200 tisuća stanovnika, od čega 23 tisuće studenata. Dom je nogometnom klubu Portsmouth, a vjerojatno najpoznatija osoba rođena u Portsmouthu jest Charles Dickens.

Moje putovanje je započelo odlaskom u London, grad u kojem će svatko naći nešto po svom ukusu. Nakon nedjeljne šetnje South Bankom, Sohom, uživanja u pogledu na veličanstven Big Ben i London Eye, ponedjeljak je poslužio za kulturno uzdizanje u British Museumu. Tura o japanskoj povijesti bila je odlična uvertira za nastavak samostalnog divljenja brojnim djelima koji svjedoče ljudskoj povijesti i kulturi kroz stoljeća i stoljeća. S obzirom da je prestala padati kiša koja je vrlo česta pojava u Londonu, iskoristili smo priliku i uputili se na turu Tower of London koji je vodio tzv. Yeoman Warder često zvani Beefeaters koji su počasni čuvari Tornja. Svakome preporučam ovu turu koja će vas istovremeno zaintrigirati i nasmijati (pogotovo ako imate sreće pa vas vodi naš Beefeater).

Sigurna sam da je posjet Londonu imao utjecaja na moj prvi dojam o Portsmouthu. Gradić veličine naše Rijeke predstavlja savršeni bijeg od užurbanosti Londona. Pri ulasku u gradić proći ćete pored nogometnog stadiona, i ubrzo nakon toga naići na mnoge zgrade fakulteta kao i brojne druge sadržaje.

Sam fakultet broji oko 40-ak zgrada, koje sigurno mogu zadovoljiti sve vaše interese, želje i potrebe. Svaka od zgrade osim što broji dvorane za predavanja, ima dio gdje se studenti mogu opustiti i popiti kavu dok čekaju predavanje, računalni dio gdje je svim studentima u svakom trenutku dostupan dovoljan broj računala – a ako slučajno u dotičnoj zgradi nje dostupno niti jedno računalo, na svakom katu ćete pronaći info screen koji vam govori koliko je računala slobodno u 3 najbliže zgrade tako da nećete imati izgovor zašto niste završili svoj projekt, seminar ili istraživanje.

S obzirom da je u 4 dana vrlo teško obići sve zgrade fakulteta, mi smo na ovoj konferenciji obišli neke od njih. Tako sam posjetila School of Business koji pruža sve što studentu treba – ogromne predavaonice opremljene projektorima i velikim screen-ovima na kojima možete pratiti predavanje, a za svaki slučaj su tu još dva manja za one koji obožavaju zadnje redove, brojna računala na raspolaganju, računalne laboratorije i simulaciju Svjetske burze.

Faculty of Technology pruža studentima sve što im treba uključujući i opremu za njihove eksperimente koje mogu koristi za učenje, ponavljanje, pisanje završnog rada, no za svaki slučaj odlučili su proširiti i tu zgrade te ju opremiti najnovijom tehnologijom kako bi studenti imali više mogućnosti i prilika za praktično učenje. Profesori su ovdje kako bi vam pomogli, stariji studenti nerijetko mlađim kolegama pomažu u pripremi za ispite i cijelim fakultetom vlada jedna prijateljska atmosfera.

Zanimljiva informacija je da su glumci Jake Gyllenhaal i Josh Brolin pripremali za film Everest u laboratorijima za ekstremne uvjete koji uključuju komore koje simuliraju uvjete smrzavanja na visokim nadmorskim visinama kao i komoru koja simulira visokih temperatura i vlage u zraku. Cijeli odjel sadrži oprema koju koriste i vrhunski sportaši.

Mene je najviše očarao Faculty of Creative & Cultural Industries – studenti fotografije, grafičkog i modnog dizajna su u trenutku mog posjeta pripremali vlastite izložbe u sklopu fakulteta koje će biti otvorene za javnost. Studio za animaciju, digitalnu produkciju i računalnu grafiku bio je kao nešto iz daleke budućnosti – to sigurno nećete pronaći u Hrvatskoj, a sigurno vam kao studentu prve ili druge godine neće dati da se igrate sa vrhunskom i samim time prilično skupom opremom. Međutim, na Portsmouthu je to dio vašeg obrazovanja – kako ćete drugačije naučiti kako se stvaraju računalne igrice ukoliko barem jednu ne stvorite tijekom studija?

Pri obilasku Faculty of Science, imali smo priliku vidjeti kako izgleda studij sestrinstva na sveučilištu. Dok u Hrvatskoj učenici i studenti se mahom sreću sa praksom tek krajem obrazovanja, ovdje studenti već na prvoj godini imaju priliku raditi na pacijentima – doduše sofisticiranim lutkama kojima se može mjeriti tlak, vaditi (lažna) krv, oživljavati, brinuti se o njima i sve to u bolnički uređenoj zgradi koja ima apsolutne sve kao i prava bolnica – u Velikoj Britaniji se stvarno trude od vas napraviti akademski obrazovanu osobu koja dan nakon završetka fakulteta može početi sa radom.

Kad smo kod zaposlenja nakon završetka University of Portsmouth, sveučilište se može pohvaliti da čak 93% studenta pronađe posao u roku od 6 mjeseci po završetku studija. Osim što se može pohvaliti tim podatkom, čak 89% studenata je iznimno zadovoljno svojim studijem, a njihovih čak 19 programa pruža 100% zadovoljstva studenta. 43. po redu na Guardianovoj listi britanskih fakulteta i u top 2% najboljih fakulteta svijeta.

Kao što sam napomenula, BHV tim se brine za svoje studente te se ponosimo činjenicom da nerijetko posjećujemo naše partnere kako bismo provjerili njihovu kvalitetu i čim bolje mogli svakom studentu preporučiti destinaciju, sveučilište pa i sami program studija. Da zaključim, odlaskom na studij u Portsmouth nećete pogriješiti – štoviše, postati ćete dio zajednice od 23 tisuće studenata koja broji oko 150 nacionalnosti iz cijelog svijeta, živjeti u sigurnom i veoma povoljnom gradu na obali, iz samog studija izvući najbolje te će vam biti otvorena sva vrata svijeta bilo za nastavak obrazovanja ili za uspješnu karijeru.

Morana Erdelja,

Savjetnica za obrazovne programe u inozemstvu i koordinator evenata

 

POŠALJI NAM UPIT ZA PRIJAVU

Leave a Reply: