KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
studij uk

Zašto studirati u Velikoj Britaniji?

Rimski filozof Seneka mlađi davno je rekao: „ Nije da se ne usuđujemo jer je teško, već je teško jer se ne usuđujemo.“ Sa ovom izrekom sam se prvi put susrela u prvom razredu gimnazije i od tada mi je prirasla srcu jer je primjenjiva u svakom aspektu našeg života, pogotovo kada se odlučujete na studij u inozemstvu.

Moje ime je Morana Erdelja. Ne tako davno imala sam 18 godina te sam trebala izabrati svoj životni put. Moji roditelji su vjerovali u mene i imala sam slobodu i podršku pri donošenju svoje odluke. Odlučila sam upisati studij politologije u Zagrebu i nakon 5 godina stekla titulu magistrice politologije. Tijekom studija nije bilo nkakvih problema, ispiti su se polagali u roku (tu i tamo je koji ostao za jesenske rokove), stizalo se i raditi uz studij. Ni u jednom trenutku nije bilo upitno hoću li ja završiti fakultet, jedina briga mojih roditelja je bilo zaposlenje nakon što završim studij (vjerujem kako većina roditelja dijeli jednaku brigu za svoju djecu). Sjećam se kao jučer tatinih riječi dva tjedna nakon diplomiranja: „Kćeri, jesi li uopće počela tražiti posao?“ U tom trenutku uzela sam laptop u ruke i započela svoju potragu. Slanje moje prve zamolbe na prvi oglas koji mi se svidio rezultirao je mojim zaposlenjem u BHV-u čiji sam dio i danas.

Zašto vam to pišem? Zato što sam i sama, kao i moji roditelji, muku mučila s pitanjem hoću li se i kada zaposliti. Hoće li taj posao biti u struci? Hoće li me taj posao ispunjavati? Hoće li biti dobro plaćen? Svi koji su studirali u Hrvatskoj znaju da praktičnog iskustva na našim sveučilištima manjka. Imala sam sreće, pameti, sposobnosti, vještina pa nisam završila kao jedna od šesteroznamenkastog broja nezaposlenih u hrvatskoj statistici/realnosti. Međutim, u ovom blogu neću se fokusirati na studij u Hrvatskoj, koliko na studij u Velikoj Britaniji i njegovim prednostima.

O zaposlenju po završetku studija britanski studenti ne brinu. Praktično, radno iskustvo dio je njihovog kurikuluma. Ono je standard koji se ne dovodi u pitanje jer je fakultet tu da od tebe stvori osobu spremnu za tržište rada, a ne samo visoko obrazovanu osobu sa lijepom diplomom i nadom da će je netko u jednom trenutku zaposliti zato što je steknula teorijsko znanje (koje je itekako važno, ali poslodavci danas više cijene iskustvo, vještine nego činjenica da ste u indeksu imali četvorke i petice). U sklopu pojedinih programa, imate priliku birati takozvanu Placement Year – godinu između druge i treće godine studija na kojoj cijelu godinu radite u tvrtki koju sami nađete ili uz pomoć fakulteta što znači da se ne može dogoditi da praksu ne nađete.  Bitno je jedino da je vaša praksa vezana uz vaše područje studiranja. Nerijetko se dogodi da vam tvrtka u kojoj ste odradili praksu, ponudi posao (pod uvjetom da završite studij). Zahvaljujući tome, ni vi ni vaši roditelji se neće brinuti o vašoj budućnosti.

Kako mi u BHV Educationu stavljamo naglasak na kvalitetu programa i fakulteta s kojima surađujemo, početkom svibnja 2017. godine imala sam priliku posjetiti glavni grad Velike Britanije, London te  Portsmouth, gradić na jugu Engleske, udaljen nešto više od sat vremena od Londona. Zahvaljujući svojem poslu kao savjetnik za obrazovne programe u inozemstvu te dio predanog tima koji vodi brigu o tome gdje ćete vi ili jednog dana vaša djeca studirati, pružila mi se prilika posjetiti University of Portsmouth.

Grad veličine naše Rijeke, a zgrade sveučilišta, odokativno, zauzimaju 70 % grada. Gdje god se okreneš studenti. Stanite na trenutak i sjetite se svojih fakulteta. Moj je bio u stambenoj zgradi, nismo imali menzu, imali smo 6-7 predavaonica u koje nerijetko nismo svi stali te dva automata; jedan za kavu, drugi za nekolicinu grickalica, prostor za opuštanje nam je bilo maleno dvorište koje je najčešće uključivalo stotinu, ako ne i više studenata koji stoje i čekaju predavanje. Sad duboko udahnite i sjetite se silnih serija i filmova koji prikazuju raznorazne britanske i američke fakultete. Sve što ste vidjeli istina je. Grandiozna, klasična zgrada izgrađena prije 200-injak godina jedna je od mnogobrojnih zgrada fakulteta. I bez brige, unutra je opremljena najsuvremenijom tehnologijom.

Svaka zgrada ima poprilično veliko predvorje sa udobnim namještajem veselih boja gdje se studenti mogu opustiti i popiti kavu dok čekaju predavanje. Pored dvorana za predavanja, svaka zgrada broji zasebni računalni dio gdje je svim studentima u svakom trenutku dostupan dovoljan broj računala – a ako slučajno u dotičnoj zgradi nje dostupno niti jedno računalo, na svakom katu ćete pronaći info screen koji vam govori koliko je računala slobodno u 3 najbliže zgrade tako da nećete imati izgovor zašto niste završili svoj projekt, seminar ili istraživanje. Usporedbe radi, većina hrvatskih fakulteta na raspolaganju ima 20-ak računala što svakako ne zadovoljava potrebe 500-ak studenata.

Britanskim sveučilištima je zaista važno da studenti imaju na raspolaganju sve potrebno za uspješno studiranje. Zato i jesu opremljeni najnovijim tehnologijama, imaju knjižnice koje broje tisuće i tisuće knjiga, predavanja su rijetko ex catedra te je odnos profesora prema studentima friendly i mentorski – ukoliko zaista odlučite studirati u Velikoj Britaniji, nemojte se začuditi što ćete se profesorima moći obratiti sa ti, što oni neće dolaziti u odjelima na predavanja ili što će u slučaju da studirate pravo staviti na sebe periku i halju i simulirati suđenje. Isto tako, možda ćete se pronaći kako izrađujete računalnu igricu, a vaš prijatelj glumi glavni lik u toj igrici – oprema potrebna za sve to, dostupna vam je na fakultetu.  Pojedini fakulteti vam na početku studija daju iPod ili laptop kako bi vam olakšali vaš studij i kako biste uspješno izvršavali sve zadatke. Sve je to dio iskustva studija u Velikoj Britaniji, a sve te sitnice su njihov obrazovni sustav učinili najboljim u Europi.

Budite i vi dio tog sustava, budite i vi dio statistike koja govori da 96 % studenata britanskih fakulteta u roku od 6 mjeseci pronađe posao u struci.  Bez obzira odlučili se vratiti u Hrvatsku, ostati u Velikoj Britaniji ili otići u bilo koju drugu zemlju svijeta, sva vrata su vam otvorena – jer je studij od vas napravio kompletnu osobu: samostalnu, odgovornu, mladu osobu s praktičnim iskustvom i perfektnim znanjem engleskog jezika.

U moje vrijeme, studij u Velikoj Britaniji nije bila opcija – s obzirom da Hrvatska nije bila dio EU, školarine su bile izrazito visoke i nije bilo financijske pomoći bilo kakve vrste. Danas je hrvatskim studentima omogućeno uzimanje studentskog kredita britanske vlade koji će pokriti troškove školarine, a mnogi fakulteti nude i stipendije izvrsnim studentima.

Ukoliko vas je ovaj tekst potaknuo na razmišljanje o studiranju u Velikoj Britaniji, javite se BHV savjetnicima koji će vaš cilj i ostvariti.

 

POŠALJI NAM UPIT ZA PRIJAVU

Leave a Reply: