KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Jönköping University: Stjepanovo iskustvo
13 Feb

Jönköping University: Stjepanovo iskustvo

Odrastajući kao profesionalni glazbenik nikako nisam mogao izbjeći utjecaj švedske glazbene scene koja je u samom svjetskom vrhu. S druge strane, ta skandinavska zemlja je toliko različita od Hrvatske da sam pri prvom posjetu doživio kulturni šok od kojeg sam se oporavljao više tjedana. No, čvrsto sam odlučio da ću se jednog dana vratiti i kada sam vidio studijski program koji savršeno odgovara mojim prohtjevima prijavio sam se istog trenutka. Dva mjeseca kasnije sam već bio na putu prema svom novom domu.

Kako je studirati u Švedskoj?

Pristup prema studiranju se mnogo razlikuje od onog na što smo navikli u Hrvatskoj. U samom početku naravno vlada mala doza anksioznosti dok se ne privikneš na jedan neformalni, gotovo prijateljski odnos izmedu studenata i profesora.

Jönköping University: Stjepanovo iskustvo
Kvaliteta predavanja je također na visokoj razini i predavači se trude biti u toku sa posljednjim svjetskim trendovima iz svog područja. Rijetkost je vidjeti da je jedan profesor odgovoran za čitav predmet. Uvijek se ide ka tome da najkompetentnija osoba predaje o specifičnoj temi.

Praktični rad je snažno zastupljen i uključen u svaki predmet. Kada smo prvog tjedna iz poduzetništva dobili zadatak da oformimo tvrtke i ekspresno posložimo sve elemente poslovanja nisam mogao vjerovati vlastitim ušima. Teoriju je dobro znati, ali kvalitetna praksa vrijedi suhog zlata. Studij je bio organiziran na način da smo imali 4 predmeta po semestru i slušali ih dva po dva. Koncentriranje na samo dva predmeta odjednom je optimalno. Fakultet je dobro organiziran i za svako pitanje ili eventualni problem postoji osoba koja će se za to pobrinuti. Mreža partnera je razgranata po čitavom svijetu tako da smo gotovo svi proveli po jedan semestar u inozemstvu.  Alumni mreža je snažna i dobro organizirana. O kvaliteti studija govori i činjenica da su gotovo svi moji kolege (uključujći i mene) bez problema pronašli posao vrlo brzo nakon diplomiranja.

Sportske aktivnosti

Kao entuzijast koji se godinama bavi borilačkim sportovima, bio sam pomalo zabrinut oko pronalaska adekvatnog treninga. No, na vlastito iznenađenje već prvog tjedna sam naišao na “JJK Samurai“, klub s pedesetogodišnjom tradicijom. U njemu sam odradio bezbroj treninga sa švedskim kickbox i jiu-jitsu reprezentativcima, stekao brojna znanja i prijatelje za čitav život. Na sveučilišnom kampusu je u proteklih par godina izgrađena i sportska dvorana te sada studenti imaju priliku baviti se raznim sportovima, pa čak i veslanjem na obližnjem “malom” jezeru (Munksjö). Jedan od mojih prijatelja je pokrenuo i sveučilisni e-sports tim.

Jönköping University: Stjepanovo iskustvo

Život u Jönköpingu

Kada bih pokušao opisati Jönköping jednom riječju, morao bih se poslužiti švedskom riječi “lagom” što je izraz za nešto što nije ni previše ni premalo, već baš po mjeri. Grad naime nije ni prevelik niti premali. Bez problema ga se može prepješačiti, no posjeduje sve što je potrebno za vrlo komforan život. Inače, odabran je kao mjesto s najkvalitetnijom brigom za građane treće životne dobi na svijetu. Jönköping je s pravom dobio nadimak “Jeruzalem Skandinavije“. Crkve su gotovo na svakom uglu i neke predstavljaju prava mala arhitektonska remek-djela. Također, bitno je napomenuti da u pokrajini (Småland) postoji i zajednica Hrvatskih iseljenika koja se sastaje treću nedjelju u mjesecu.

Jönköping University: Stjepanovo iskustvo
Jönköping University: Stjepanovo iskustvo

Gastronomska ponuda je na visokoj razini. Moguće je pronaći specijalitete iz svih kutaka svijeta. Restorane sam posjećivao mnogo češće nego u Hrvatskoj jer su cijene bile prihvatljive. Sve u svemu, Jönköping je jedan izuzetno slikovit gradić koji neobično brzo i jako priraste srcu. Smatram ga svojim drugim domom i često se u njega vraćam.

Iznimna kvaliteta obrazovanja, jedinstven način podučavanja, nastava s fokusom na studenta, prijateljski nastrojeni profesori, prilike za praktičnu primjenu znanja, ali i pregršt programa na engleskom jeziku glavni su razlozi da izabereš besplatan studij u Švedskoj. Ugovori besplatne individualne konzultacije s BHV savjetnicama za obrazovanje i saznaj sve što trebaš znati kako bi postao međunarodni student u Švedskoj.

Leave a Reply: