KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
tečajevi
15 Feb

Maja Šitum, Irska

Alpha College, Dublin

Početak niza ovakvih putovanja koje planiram ostvariti

Kad god sam putovala, većinom su to bili izleti s obitelji: odsjedanja u hotelu, obilazak znamenitosti, slaba,gotovo i nepostojeća komunikacija sa stanovnicima zemlje koju smo posjetili- postojala je jedino u dućanima i restoranima.

Upravo sam zbog toga odabrala sam putovanje u Irsku, jer premda učim engleski već 12 godina, još nisam imala prilike ispitati svoje znanje na ovakav način.

Odlučila sam se za smještaj kod host obitelji u Dublinu i iako je moj boravak tamo trajao samo 7 dana, sa sigurnošću mogu reći da je to bio samo početak niza ovakvih putovanja koje planiram ostvariti. Članovi obitelji bili su bračni par s dvoje djece, a kuća je bila velika, imala sam i manju sobu s krevetom, ormarom i radnim stolom te pristup internetu. Kod obitelji sam bila smještena s još dvije učenice iz Italije što mi je dosta pomoglo pri putovanju u Alpha Collage (školu u kojoj sam pohađala tečaj) koji je od kuće bio udaljen 20-25 min vožnje autobusom. Sve informacije o prometu unutar, ali i izvan Dublina, dobila sam i u Collage-u, ali i od svoje host obitelji. U školi smo dobili i karte kojima smo se mogli voziti tramvajem i autobusom tijekom čitavog boravka u Dublinu besplatno. Nakon doručka u obitelji, slušali smo predavanja od 9 do 13:10 s pauzom za kavu u 11. Nakon predavanja išli bismo u školsku kantinu na ručak (iako smo mogli ručati bilo gdje izvan škole), a u 16 sati bila su organizirana razgledavanja po gradu na koja smo mogli izabrati želimo li ići. Večerati smo mogli kod host obitelji između 18 i 19 sati, a u 20 sati imali smo zabavni program u školi (irska glazba i ples, učenje trikova, natjecanje pasa…) ili izvan škole (odlazak u kino). Taj program je također bio opcionalan.

Što se tiče nastave, bili smo podijeljeni u razrede po 10 učenika. Razvrstani smo po rezultatima ispita kojeg smo rješavali prvi dan i po dobi, a razred je bio mješovit. Predavanja nisu bila obična. Osim usavršavanja jezika čitanjem i pisanjem, radili smo i različite rasprave o aktualnim temama te izlaganja o zemljama iz kojih smo došli mi, učenici. Tako sam saznala mnogo o drugim kulturama jer je bilo učenika iz svih dijelova svijeta: od Europe (Italija, Španjolska, Finska, Francuska, Njemačka…), pa do Japana, Južne Koreje, Kine… Imali smo i dodatne satove koje smo mogli pohađati dvaput tjedno od 16:30 do 18 sati gdje smo pričali o glazbi, literaturi, filmu i gdje je atmosfera bila dosta opuštenija jer iz toga nismo morali pisati ispit na kraju tjedna. Ispit s redovnih satova nije bio za ocjenu, služio se samo kao orijentir za svakoga osobno. Također, za saznati nešto o našem radu iz perspektive govornika engleskog jezika, mogli smo pitati nastavnika ili nastavnicu. Subotom su organizirani izleti izvan Dublina sa školom, a nedjeljom s host obitelji.

Irska mi se kao zemlja jako svidjela, a Irci su veseli i komunikativni. Također sam upoznala mnogo vršnjaka iz svih krajeva svijeta i ostala s nekolicinom u kontaktu. Dublin je bogat raznim sadržajima, restoranima, robnim kućama i trgovinama, suvenirnicama, kafićima, klubovima, kinima, muzejima, parkovima. Čitava Irska je puna zelenila, te ima zanimljivu obalu punu klifova koji se mogu vidjeti iz gradića Howtha, nedaleko od Dublina.

Kao učenica i buduća studentica, preporučila bih posjet Trinity Collage-u u samom centru Dublina jer se može dosta raspitati o sveučilištima u Irskoj te tako odlučiti i na školovanje inozemstvu. Smatram da je ovakav ljetni program dobar početak za taj korak.

 

Leave a Reply: