KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
hrvati danska
16 Feb

Davor Andročec, UCN

University College of Northern Denmark, Aalborg

Moja danska priča

“Studiram u Aalborgu u Danskoj na UCN-u, smjer IT Networks.”

Studiram u Aalborgu u Danskoj na UCN-u, smjer IT Networks. Došao sam u Aalborg u rujnu 2015. godine. Sva predavanja su prijepodne od 8:30 pa do 13:45 osim petkom kad predavanja završavaju u 11:30 i u 12:00 se otvara “Friday bar“ gdje se najčešće studenti druže uz jeftinija pića nego bilo gdje u gradu. Profesori su stalno nasmijani i uvijek su spremni pomoći. Moj smjer ima 5 ispita u 2 godine, a za svaki ispit ima nekoliko preduvjeta koji se moraju ispuniti da bi se moglo izaći na ispit. Sam ispit je najčešće izlaganje prezentacije profesorima, a ponekad i ostalim studentima. Prezentira se rješenje problema zadanog pri početku semestra i potrebno je napisati radnju u kojoj se detaljno opisuje rješenje. Svaki ispit je osmišljen tako da se osjeti situacija u kojoj će se student naći jednog dana kada završi studij i zaposli se. Za prolazak ispita imamo 3 pokušaja ili se ponavlja godina. Također sav rad vezan uz studij je grupni – učenje je vlastita odgovornost, a ostalo je rad u grupi.

Živim u dvosobnom stanu blizu centra Aalborga i mjesečno na stan potrošim oko 4200 DKK. Internet, voda (koja je pitka u cijeloj Danskoj) i grijanje su mi uključeni u rentu, a struju plaćam sam. U prosijeku na mjesec potrošim oko 5500 DKK. Stan malo po malo opremam preko Facebook grupe (Aalborg market) te sniženjima u Ikei. Moj savjet je da se od kuće ponese jastuk, deka i plahta te naravno ostatak kofera je pun odjeće. Dan prije useljenja u stana pravac Ikea kupiti krevet (naravno ovisi da li je stan namješten ili nije), a sve ostalo će se naći s vremenom ili vam roditelji mogu poslati potrepštine poštom. Paket do 30 kg je negdje oko 250 kn ako se šalje iz HR u DK, a ja osobno koristim tu mogućnost kad se zaželim kulena ili pršuta. Dijeljenje smještaja se svakako financijski isplati.

Za kupnja hrane i sličnih namirnica Kiwi Netto i Fakta su najjeftiniji, a Ikea je super za namještanje stana kao i Facebook grupa Aalborg market za rabljene stvari. Cijene su u dosta slučajeva slične s onima u Zagrebu. Mlijeko, sir i većina mliječnih proizvoda je jeftinija ali zato su neke stvari skuplje (poput kante i krpe za pod). Što se tiče zaposlenja čuo sam da je u Aarhusu, Horsensu i Viborgu moguće lako naći posao i bez znanja danskog jezika. Naravno, ako imate znanje danskog onda je lako naći posao svugdje. Za posao je potrebno otvoriti račun u banci (savjetujem Nordea). Za to vam treba CPR, a za CPR treba residence permit, a sve to traje oko 60 do 70 dana. Ako se radi više od 10 sati tjedno i satnica vam je 90 DKK/h onda je moguće dobiti stipendiju od oko 5000 DKK.

Izlasci su najčešće skupi, ali zato fakultet (odnosno organizacija vezana uz fakultet) često organizira razno razna događanja pa to ispadne puno jeftinije. Atletiku koju sam trenirao u Zagrebu nastavio sam trenirati i ovdje te sam nastupao na danskom državnom prvenstvu. Uvjeti za sve sportove su 100 puta bolji nego u Zagrebu. U klubu se najčešće trenira s Dancima pa se također može lakše naučiti danski. Također, u nekim situacijama je moguće dobiti stipendiju kao i za posao.

Leave a Reply: