KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
16 Feb

Klara Đurkin, SAD

Northeastern University, Boston, MA, Public Policy and Urban Affairs

Oduvijek sam znala da svoje visokoobrazovanje želim nastaviti negdje daleko. Oduvijek sam znala da je to “daleko” drugi kontinent: Sjedinjenje Američke Države.

Mnogo je razloga koji su me potaknuli da iz Lijepe naše odem u drugu zemlju. Voljela sam istraživati, učiti jezike, upoznavati druge kulture, susretati raznovrsne ljude, učiti i rasti kao osoba u profesionalnom i akademskom smislu. Zbog toga sam odlučila da će moju Hrvatsku na nekoliko godina zamijeniti SAD, točnije Boston. Bilo je teško iza sebe ostaviti obitelj, prijatelje i voljene, ali bila sam uvjerena da je to nešto što će mi puno donijetu u životu i nešto što mi nitko ne može oduzeti.

Northeastern University, koji sam odabrala, nalazi se među 50 najboljih fakulteta u Americi te je po mnogim istraživanjima broj jedan u tzv. programu cooperative education, koji kombinira tradicionalni način učenja (u učionicama) te praktični rad (radno iskustvo). Zahvaljujući tome

programu, moje radno iskustvo trenutno obuhvaća godinu i pol radnog iskustva. Moje prvo radno mjesto bilo je u Ženevi, Švicarskoj. Radila sam u uredu zaduženom za implementaciju Otavske konvencije te sam puno vremena provodila u prostorijama Ujedinjenih naroda. Poslije druge godine fakulteta odradila sam još jedan šestomjesečni staž, ovaj put u Europskome parlamentu u Briselu, Belgiji. Preostalih šest mjeseci radnog iskustva odradila sam u Bostonu u političkim organizacijama uz redovnu nastavu.

Osim navedenog, moj fakultet promiče samostalna istraživanjakoja su vrlo cijenjena pri upisima na diplomske i postdiplomske programe. Ove godine moje istraživanje dio je dviju knjiga čiji je autor Denise Garcia, profesorica političkih znanosti, međunarodnih odnosa i prava, koja je moja velika potpora od samog početka. U SAD-u nije neprimjereno biti blizak s profesorima, odnosno profesori vas cijene i gledaju na vas kao na osobu, a ne kao broj zbog čega s njima možete razviti vrlo kvalitetan odnos, što opet puno znači jer kad se prijavljujete na posao profesori vam moraju pisati pisma preporuke. Isto tako, Northeastern University potiče svoje studente na razmjene (partneri su fakulteti poput Sveučilišta Cambrige i Oxford te London School of Economics).

Sve što sam tijekom posljednjih tri godina radila u sklopu fakulteta bilo je prepoznato od strane društva Pi Sigma Alpha (National Political Science Honor Society), jedinog takve vrste, koje okuplja najbolje profesore i studente iz cijelog SAD-a na temelju akademskih postignuća.

Puno sam naučila u ovih nekoliko godina i da moram ponovo birati isto bih odabrala. SAD nije zemlja snova niti je idealna. Međutim, sam život u takvoj zemlji i na fakultetu koji su vrlo raznoliki od vas traži da postanete odgovorna, snažna i snalažljiva osoba.

Želim isto tako od srca zahvaliti BHV-u, posebice Mariji Juranović, jer sam kroz cijelo vrijeme priprema i upisa na fakultetet imala njihovu podršku i potporu. Mislim da bi mi bilo jako teško da nije bilo BHV-a jer sam zahvaljujući njima dobila kvalitetnu pripremu za fakultet u Bostonu te nisam bila sama u cijelom tom procesu upisa na fakultet koji je zaista bio opsežan i kompliciran.

Leave a Reply: