KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
9 Mar

Međunarodni sajam turizma: Što je obrazovni turizam?

BHV Education u suradnji s GLION i Les Roches fakultetima za hotelski i turistički menadžment iz Švicarske predstavit će svoje obrazovne programe na najvećem sajmu turizma u Hrvatskoj – Place2Go. Posjetite nas i saznajte koje prilike vam se pružaju. Osim luksuznog hospitality studija, predstavit ćemo više od 50 škola jezika iz inozemstva.

Međunarodni sajam školovanja u inozemstvu u organizaciji BHV Education ipak je nešto stariji od Međunarodnog sajma turizma Place2Go na što smo iznimno ponosni jer smo prepoznati kao vodeći savjetnici u Hrvatskoj kada je u pitanju promocija obrazovanja u inozemstvu i savjetovanje polaznika kroz prijavu na odabrane programe.

Place2Go održava se sedmu godinu za redom što znači da je dokazao svoj status na tržištu i da su izlagači u svijetu turizma kao i posjetitelji zadovoljni kvalitetom ponuđenog sadržaja. Sajam turizma s dugom tradicijom donosi brojne novosti iz svijeta turizma i putovanja i interaktivne sadržaje uz zanimljiva predavanja. Na sajmu će se uz nas predstaviti 179 izlagača.

Poznati putopisci i blogeri podijelit će s posjetiteljima svoje priče na svoj jedinstven i zabavan način.

U ime BHV Education svoju obrazovno turističku i poduzetničku priču ispričati će naša nekadašnja polaznica Marina Franolić, osnivačica i izvršna direktorica HESA Group-e.

Raspored izlaganja: 16.03., 14:00 h, Arena Zagreb, Ulica Vice Vukova 8

Više info: http://place2go.org/

sajam

U Švicarskoj je nekoliko vrhunskih fakulteta ovog tipa, a predvode ih Les Roches Global Hospitality Education i GLION Institute of Higher Education. Les Roches spada u top 5 najboljih fakulteta za hotelski menadžment na svijetu prema zadnjem istraživanju QS World University Rankings*, sa kampusima u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Americi i Kini, a njihova mreža alumnija od više od 12.000 ljudi nalazi se u 130 zemalja svijeta. Prema zadovoljstvu poslodavaca, Les Roches je drugi na svijetu i njihovi alumniji rade u najrenomiranijim svjetskim hotelskim lancima, restoranima, organizacijama, tvrtkama. Svake godine predstavnici svih tih poslodavaca posjećuju fakultet i traže sebi najbolje studente za prakse i za stalni posao. Nakon uspješno završenog studija koji se sastoji od akademskog i praktičnog dijela s najmanje godinu dana iskustva, prosječan student ima tri ponude za posao.

Destinacije za tečajeve jezika koje ćemo predstaviti:

London

Oxford

Cambridge

Dublin

Galway

Los Angeles

New York

Malta

Berlin

Munich

Roma

Paris

Naše područje djelovanja spada u specifični oblik turizma vezan uz obrazovanje i kulturnu razmjenu. Obrazovni turizam na svjetskom tržištu svake godine bilježi značajan porast uz procjenu da pokriva oko 20% ukupnog svjetskog turizma. Uz obrazovni turizam direktno se veže i omladinski turizam.

Pod obrazovni i omladinski turizam spadaju:

 • Tečajevi jezika u inozemstvu
 • Studij u inozemstvu
 • Programi razmjene za studente i srednjoškolce
 • Radni programi za studente
 • Internship programi za studente
 • Au-pair (čuvanje djece u inozemstvu)
 • Volontiranje u inozemstvu
 • Školski izleti i ekskurzije
 • Sportska putovanja (odlasci na natjecanja i ljetne kampove)

omladinski turizam

Trendovi u putovanjima mladih:

 • Rastuće tržište
 • Putuju više
 • Troše više
 • Istražuju nove destinacije
 • Dobna granica se pomiče

Mnoge destinacije su već prepoznale prednosti koje donosi ova vrsta putovanja i boravka u inozemstvu te na razini države značajnije ulažu u razvoj i internacionalizaciju obrazovnih programa u svojoj zemlji kao i promociju istih na brojnim međunarodnim sajmovima obrazovanja unutar EU i šire.

Kao uspješan i pozitivan primjer obrazovnih destinacija možemo istaknuti Veliku Britaniju i Dansku kada su u pitanju studijski programi. Danska je razvila više od 500 studijskih programa na engleskom jeziku i u zadnjih 15 godina intenzivno se promovira kao destinacija s inovativnim studijskim programima i uz to kao najsretnija zemlja na svijetu. Danci svakom internacionalnom studentu osiguravaju besplatan tečaj danskog jezika kao i mogućnost za stipendiju ukoliko će uz studij raditi. Sljedeći pozitivan primjer je Velika Britanija koja EU studentima nudi mogućnost školovanja na svim državni sveučilištima bez plaćanja iznimno visoke školarine i to uz studentski kredit britanske vlade. Hrvatima se danska i britanska prilika otvorila kao mogućnost ulaskom Hrvatske u EU.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države su prva zemlja koja je ciljano i strateški krenula razvijati programe srednjoškolske razmjene u sklopu nacionalne strategije i propagande širenja svijesti i znanja o američkoj kulturi i običajima. Danas, SAD glasi kao najpopularnije odredište za srednjoškolce iz cijelog svijeta koji žele na jedno polugodište ili cijelu akademsku godinu provesti u američkoj srednjoj školi boraveći u američkoj obitelji. Osim srednje škole, Amerikanci prednjače i u radnim programima za studente. Za program Work and Travel USA s pravom se može reći da je najpopularniji ljetni program među studentima iz cijelog svijeta. Svaki treći student mašta o tome da ljeto provede u New Yorku, Los Angelesu ili na nekom trećem zvučno mjestu radeći kao sezonac. Uz zarađeni novac, u drugoj fazi programa imaju mogućnost putovati i otkrivati sve čari koje SAD danas nudi.

mladi

Promišljajući dalje, kako je Malta postala destinacija za učenje engleskog jezika? Malta je danas krcata internacionalnim školama jezika koje nude tečajeve engleskog jezika za juniore i odrasle i nemaju problema s popunjavanjem mjesta i kapaciteta. Činjenica je da izvorni Maltežani ne govore engleski jezik, nego malteški koji je sličan arapskom.  Kako su se onda pozicionirali na tržištu kao destinacija za učenje engleskog jezika? Odgovor leži u povijesti 19. stoljeća i činjenici da je Velika Britanija vladala Maltom gotovo stoljeće i pol. Tragovi toga danas? Jako mali.

Iz ovog primjera možemo se zapitati bi li Istra mogla biti nova destinacija za učenje talijanskog jezika?

Gdje se Hrvatska nalazi na mapi obrazovnog i omladinskog turizma i koliko smo svjesni potencijala koje leži u ovim specifičnim oblicima turizma?

Ekonomske koristi za destinaciju od omladinskog i obrazovnog turizma odnose se na:

 • Veću dnevnu potrošnju
 • Puno duži boravak
 • Korištenje lokalnih usluga na svim razinama
 • Privlačenje novih korisnika i ponovnim dolaskom.

BHV Education kao organizacija koja se bavi obrazovnim programima u inozemstvu u suradnji sa Institutom za međunarodnu suradnju u obrazovanju i profesionalnu orijentaciju Educa do sada su uspješno osmislili i dovršili nekoliko programa s ciljem privlačenja mladih iz Europe i svijeta na obrazovne programe u Hrvatsku:

 • Program studentske prakse za irske učenike i studente turizma i ugostiteljstva
 • Posredovanje u prijavi inozemnih studenata na internacionalne studijske programe Ekonomskog fakulteta u Rijeci

Uz ovu temu usko je vezan i kongresni turizam kojeg razvijamo već osam godina kroz organizaciju Međunarodnog sajma školovanja u inozemstvu i privlačenje inozemnih predstavnika široke lepeze obrazovnih institucija iz cijelog svijeta. Do sada smo imali priliku ugostiti više od dvjesto obrazovnih institucija iz Velike Britanije, Švicarske, Danske, Nizozemske, Švedske, Italije, Njemačke, Austrije, Francuske, SADa, Kanade, Bugarske…

Projekt u sklopu Erasmus+ na koji smo iznimno ponosni odvijao se dvije godine zaredom u suradnji sa 5 ekonomskih škola i start up agencijom iz Velike Britanije. Više od 100 mladih učenika iz Hrvatske dobilo je priliku potpuno besplatno sudjelovati na business start up radionici u trajanju od 4 tjedna u Exeteru.

Projekti na kojima trenutno radimo:

 • Program srednjoškolske razmjene u Zagrebu i Dubrovniku za japanske srednjoškolce
 • Ljetne radionice za osobni razvoj za strane studente
 • Ljetne radionice učenja hrvatskog jezika i kulture za azijsku populaciju
 • Internacionalizacija studijskih programa na Visokom učilištu Algebra

edukativni turizam u Hrvatskoj

Trend koji se pojavio u zadnjih 5 godina u Hrvatskoj s porastom broja turista iz azijskih zemalja ni u kojem slučaju nije zanemariv. U kontekstu obrazovnog turizma doznajemo kako su azijske zemlje od opčinjenosti američkom kulturom i engleskim jezikom, prešle na novi trend otkrivanja i učenja o novim i manje poznatim zemljama, kulturama i jezicima. Među njima se našla i Hrvatska kao neotkriveni mediteranski biser.

Zaključno, možemo reći da je pozitivno što još uvijek imamo neotkrivene i nerazvijene potencijale u obliku specifičnih vrsta turizma koji će nam pomoći u rasterećivanju obale i smanjenju sezonalnosti, te dodatnom brendiranju koje nije nužno vezano uz more i sunce.

Na mladima svijet ostaje, a današnje „milenial“ generacije imaju drugačiji set vrijednosti i nove poglede na „lifestyle“ kojem teže. Za mlade putovanje danas predstavlja jedan od glavnih način učenja i vlastitog samoostvarenja i dokazivanja. Putovanje danas predstavlja način susreta s drugim ljudima, upoznavanje drugih kultura, te nama najbitnije način i izvor razvoja vlastite profesionalne karijere. Putovanje, odabir destinacije i stečena iskustva postaju dio vlastitog identiteta i onog što jessmo. Globalizacija je dovela do toga da su putovanja postala dio svakodnevnog života, a ne nužno bijeg od stvarnosti.

Nedavno gostovanje na eventu Udruge studenata turizma EFZG-a: http://ustef.hr/svrati-na-kavu-2/o-gostima/

turizam

Sorry, the comment form is closed at this time.