KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
12 Mar

Financiranje studija u Velikoj Britaniji

Školarina

Sustav obrazovanja u Velikoj Britaniji redovito je proglašavan jednim od najboljih obrazovnih sustava u svijetu. Dok skandinavske zemlje europskim studentima nude besplatan studij, u Velikoj Britaniji kvaliteta ima i dalje ima cijenu i to poprilično visoku.

Godina studija na preddiplomskom studiju za UK i EU studente iznosi 9.250 GBP dok se na diplomskom studiju školarine kreću između 5.000 GBP pa do 20.000 GBP ovisno o željenom programu.

S obzirom na navedene iznose, mnogim hrvatskim učenicima (te njihovim roditeljima) se čini nemoguće upisati studij u Velikoj Britaniji, međutim na raspolaganju su im krediti britanske vlade. Većinu nas kredit asocira na doživotno ropstvo, no u ovom slučaju to nije tako. Ulaganje u vlastitu budućnost je ipak najbolje ulaganje, a ovakav tip kredita koristi velika većina studenata u Velikoj Britaniji (bili oni Britanci ili EU studenti). Naravno, uvijek možete sami financirati visoku školarinu ukoliko imate financijskih mogućnosti za to.

Krediti britanske vlade za preddiplomski studij

U slučaju da želite završiti preddiplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit koji će u potpunosti pokriti troškove školarine za sve 3 godine studija u iznosu 9.250 GBP godišnje. Kredit je namjenski, odnosno zatraženi iznos se uplaćuje direktno sveučilištu.

Navedeni kredit mogu koristiti učenici odnosno budući studenti koji nemaju već završen preddiplomski studij, a za kredit je potrebno aplicirati nakon što dobijete potvrdu od fakulteta da ste (uvjetno ili bezuvjetno) primljeni na program do čak 9 mjeseci nakon početka studija.

Kredit se može odobriti za trajanje studijskog programa plus još jednu dodatnu godinu. Ukoliko ste upisali studij u Hrvatskoj i odustali nakon godine dana i dalje možete aplicirati za kredit za studij u Velikoj Britaniji.

Dodatne informacije o studentskim kreditima možete pronaći na: https://www.gov.uk/student-finance

Krediti britanske vlade za diplomski studij

U slučaju da želite završiti diplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit do maksimalnog iznos od 10.906 GBP. Ovaj kredit je nenamjenski, te vam se zatraženi iznos isplaćuje na vaš bankovni račun u Velikoj Britaniji što znači da od njega možete plaćati školarinu ili životne troškove.

Navedeni kredit mogu koristiti studenti koji nemaju prethodno završen diplomski studij, a za kredit je potrebno aplicirati nakon što dobijete potvrdu od fakulteta da ste (uvjetno ili bezuvjetno) primljeni na program do čak 9 mjeseci nakon početka studija.

Većina naših studenata se odlučuje tražiti maksimalan iznos i time uspijevaju pokriti i trošak školarine, ali i životne troškove poput smještaja i hrane, ali je potrebno imati na umu da traženi iznos dobivate u 3 godišnje rate, a ne odjednom.

Dodatne informacije možete pronaći na: https://www.gov.uk/masters-loan

Odobravanje i vraćanje kredita

Kredit odobrava britanska agencija Student Finance England nakon slanja dokumentacije (aplikacije i osobnog dokumenta). Za svaku godinu studija potrebno je ponovno aplicirati.

Kredit vraćate po završetku studija te ovisi o godišnjim primanjima osobe koja je uzela kredit.  Iznos godišnjih primanja koji određuje kolika će vam rata biti ovisi o mjestu stanovanja i zaposlenja nakon što završite studij – ako ostanete u VB taj iznos je 25.0725 GBP, ako se vratite u RH 15.435 GBP (informacije vrijede u trenutku objave članka).

Na poveznici možete vidjeti koliki je iznos za koju zemlju prema kojem se određuje rata vašeg kredita: http://www.studentloanrepayment.co.uk/portal/page?_pageid=93,6678823&_dad=portal&_schema=PORTAL

Ukoliko student ostane u Velikoj Britaniji poslije studija, kredit počinje otplaćivati kada mu godišnja primanja premaše iznos od 25.000 GBP a i tada su rate (u odnosu na zaradu) male.  U navedenom prikazu možete vidjeti koliko bi vam iznosila mjesečna rata bez kamata  koja se obračunava prema stopi inflacije u Velikoj Britaniji (RPI –Retail Price Indeks) plus ~ 3% (informacije vrijede u trenutku objave članka, izvor ).

Primjer izračuna mjesečne rate za preddiplomski studij

U ovom trenutku (studeni 2019.) ukoliko zarađujete manje od 25.725 GBP bruto u Velikoj Britaniji po završetku preddiplomskog studija, niste dužni krenuti s otplatom kredite. Kredit počinjete vraćati tek kada vam godišnji prihodi iznose više od navedenog, vraćate kredit.

Ukoliko po završetku studija ostanete u Velikoj Britaniji i zarađujete 28.800 GBP godišnje bruto, što znači da vam mjesečna plaća iznosi 2.400 GBP (28.800 GBP podijeljeno na 12 mjeseci), vi ste dužni vraćati kredit. Razlika od praga za vraćanje je 257 GBP ( 2.400 GBP minus 2.143 GBP). Mjesečno ćete vraćati 23 GBP (9% od 257, bez kamata).

Kamate

Dok studirate, kamata iznosi 5.4 % te je fiksna. Ta kamata se sastoji od Retail Price Indeks (stopa inflacije) plus 3%. Ova stopa vrijedi do 5. travnja nakon što ste završili ili napustili studij ili prvih 4 godine ukoliko ste studirali vanredno (part-time), u slučaju da se RPI ne mijenja.

Kamata nakon toga ovisi i o vašem razredu prihoda pa slijedi:
Ukoliko vaš prihod iznosi 25.725 GBP ili manje, kamata je samo RPI (trenutno 2.4%).
Ukoliko vaš prihod iznosi između 25.725 GBP i 46.305 GBP, kamata je RPI (trenutno 2.4%) plus kamata koja ide do 3% (ovinso u kojem ste razredu unutar ovih iznosa).
Ako zarađujete preko 46.305 GBP, kamata je RPI (trenutno 2.4%) plus kamata koja od 3%.

*napomena, izračun je rađen prema plaćama za Veliku Britaniji. Isti princip vrijedi i za Hrvatsku, samo što kredit počinjete vraćati nakon što vam godišnji bruto prihod prelazi iznos od 15.435 GBP.

Primjer izračuna mjesečne rate za diplomski studij

U ovom trenutku (studeni 2019.) ukoliko zarađujete manje od 21.000 GBP bruto u Velikoj Britaniji po završetku diplomskog studija, niste dužni krenuti s otplatom kredite. Kredit počinjete vraćati tek kada vam godišnji prihodi iznose više od navedenog, vraćate kredit.

Ukoliko po završetku studija ostanete u Velikoj Britaniji i zarađujete 28.800 GBP godišnje bruto, što znači da vam mjesečna plaća iznosi 2.400 GBP (28.800 GBP podijeljeno na 12 mjeseci), vi ste dužni vraćati kredit. Razlika od praga za vraćanje je 650 GBP ( 2.400 GBP minus 1.750GBP). Mjesečno ćete vraćati 39 GBP (6% od 650 GBP, bez kamata).

Kamate

Trenutna kamata za kredit za diplomski studij iznosi 6.3 % (vrijedi u trenutku objave članka, izvor).

*napomena, izračun je rađen prema plaćama za Veliku Britaniji. Isti princip vrijedi i za Hrvatsku, samo što kredit počinjete vraćati nakon što vam godišnji bruto prihod prelazi iznos od 12.600 GBP.

Dokumentaciju popunjavate uz našu pomoć kako bismo osigurali da vam kredit uspješno bude ocijenjen.

Uz aplikaciju, Student Finance će tražiti od vas i kopiju osobnog dokumenta koju će ovjeriti osoba od ugleda u društvu. To su obično liječnici obiteljske medicine, stomatolog, ravnatelj, svećenik, javni službenici. Oni potvrđuju da su navedeni podaci u prijavi istiniti i točni i svojim potpisom ne postaju nikakvi jamci već potvrđuju vaš identitet.

Svakako pogledajte i video o vraćanju kredita preuzet sa stranica Student Finance-a: https://www.youtube.com/watch?v=G7btfctMVys

Svi detalji vezani uz kredit navedeni su na stranicama Student Loan Company: https://www.gov.uk/student-finance 

Još jedna stranica koju možete proučiti prilikom donošenja vaše odluke je Student room: https://www.thestudentroom.co.uk/student-finance/

Troškovi života

Uz financiranje školarina, najčešće pitanja učenika i roditelja se svodi na troškove života za vrijeme studija. Oni često variraju ovisno o tome gdje student studira pa su tako prosječni troškovi života u Londonu do 30% viši nego u drugim gradovima.

Iz iskustva naših studenata, prosječni troškovi života u manjim gradovima se kreću oko 600 do 800 GBP mjesečno. Koliko ćete mjesečno trošiti ovisi i o vašim životnim navikama i prilikama, nerijetko smo puta čuli kako su studenti tjedan dana živjeli na tjestenini jer su prvi tjedan potrošili veći dio svog džeparca na shopping ili zabavu dok smo s druge strane svjedočili i studentima koji pametno upravljaju svojim novcem i troše manje od predviđenog.

Smještaj je stavka koja uzima pola, ako ne i više od pola tog iznosa. Naravno, iznos koji ćete potrošiti na smještaj ovisi o tome hoćete li biti u studentskom domu ili privatnom smještaju, dijeliti sobu ili biti sami u apartmanu i slično. U prosjeku, najpovoljnije sobe u studentskom smještaju se kreću od oko 120 GBP tjedno (cijene variraju od fakulteta do fakulteta) do onih najskupljih gdje imate privatnu kupaonicu oko 180 GBP tjedno.

Za hranu odnosno kuhanje kod kuće će vam u prosjeku mjesečno trebati do 150 GBP, a za zabavu i ostale troškove otprilike isto toliko.

Većina naših studenata u Velikoj Britaniji, većinu životnih troškova uspijevaju pokrivati sami radeći studentske poslove koje lako usklađuju sa fakultetskim obavezama.

„Baš sam počela raditi prije koji dan jer sam čekala dozvolu za rad (meni je stigla relativno brzo – za otprilike mjesec i pol do dva) i našla sam posao nakon mjesec dana traženja. Najlakši način za pronaći posao je da napišeš dobar CV i da ideš po gradu i ostavljaš u kafićima, trgovinama, restoranima… kad-tad netko će te nazvati. Isto tako ima i internetskih stranica na kojima možeš pretraživati oglase za posao. Ovdje su poslodavci dosta fleksibilni tako da kad radiš part-time to bude najčešće vikendom ili preko tjedna kada imaš slobodne dane. S obzirom da imam pravo raditi full-time preko praznika, planiram ostati ovdje za praznike i raditi.„ – Sara Kosinožić

 

Nadamo se da vam je ovaj tekst uspio približiti kako financirati studijske i životne troškove u Velikoj Britaniji, a ukoliko imate ikakvih pitanja, obratite nam se s povjerenjem!

POŠALJI NAM UPIT

 

Zadnje izmjene članka: 19.11.2019.

Sorry, the comment form is closed at this time.