KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
12 Mar

Financiranje studija u Velikoj Britaniji

Školarina

Sustav obrazovanja u Velikoj Britaniji redovito je progla┼íavan jednim od najboljih obrazovnih sustava u svijetu. Dok skandinavske zemlje europskim studentima nude besplatan studij, u Velikoj Britaniji kvaliteta ima i dalje ima cijenu i to poprili─Źno visoku.

Godina studija na preddiplomskom studiju za UK i EU studente iznosi 9.250 GBP dok se na diplomskom studiju ┼íkolarine kre─çu izme─Ĺu 5.000 GBP pa do 20.000 GBP ovisno o ┼żeljenom programu.

S obzirom na navedene iznose, mnogim hrvatskim u─Źenicima (te njihovim roditeljima) se ─Źini nemogu─çe upisati studij u Velikoj Britaniji, me─Ĺutim na raspolaganju su im krediti britanske vlade. Ve─çinu nas kredit asocira na do┼żivotno ropstvo, no u ovom slu─Źaju to nije tako. Ulaganje u vlastitu budu─çnost je ipak najbolje ulaganje, a ovakav tip kredita koristi velika ve─çina studenata u Velikoj Britaniji (bili oni Britanci ili EU studenti). Naravno, uvijek mo┼żete sami financirati visoku ┼íkolarinu ukoliko imate financijskih mogu─çnosti za to.

Krediti britanske vlade za preddiplomski studij

U slu─Źaju da ┼żelite zavr┼íiti preddiplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit koji ─çe u potpunosti pokriti tro┼íkove ┼íkolarine za sve 3 godine studija u iznosu 9.250 GBP godi┼ínje. Kredit je namjenski, odnosno zatra┼żeni iznos se upla─çuje direktno sveu─Źili┼ítu.

Navedeni kredit mogu koristiti u─Źenici odnosno budu─çi studenti koji nemaju ve─ç zavr┼íen preddiplomski studij, a za kredit je potrebno aplicirati nakon ┼íto dobijete potvrdu od fakulteta da ste (uvjetno ili bezuvjetno) primljeni na program do ─Źak 9 mjeseci nakon po─Źetka studija.

Kredit se mo┼że odobriti za trajanje studijskog programa plus jo┼í jednu dodatnu godinu. Ukoliko ste upisali studij u Hrvatskoj i odustali nakon godine dana i dalje mo┼żete aplicirati za kredit za studij u Velikoj Britaniji.

Dodatne informacije o studentskim kreditima mo┼żete prona─çi na: https://www.gov.uk/student-finance

Krediti britanske vlade za diplomski studij

U slu─Źaju da ┼żelite zavr┼íiti diplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit do maksimalnog iznos od 10.906 GBP. Ovaj kredit je nenamjenski, te vam se zatra┼żeni iznos ispla─çuje na va┼í bankovni ra─Źun u Velikoj Britaniji ┼íto zna─Źi da od njega mo┼żete pla─çati ┼íkolarinu ili ┼żivotne tro┼íkove.

Navedeni kredit mogu koristiti studenti koji nemaju prethodno zavr┼íen diplomski studij, a za kredit je potrebno aplicirati nakon ┼íto dobijete potvrdu od fakulteta da ste (uvjetno ili bezuvjetno) primljeni na program do ─Źak 9 mjeseci nakon po─Źetka studija.

Ve─çina na┼íih studenata se odlu─Źuje tra┼żiti maksimalan iznos i time uspijevaju pokriti i tro┼íak ┼íkolarine, ali i ┼żivotne tro┼íkove poput smje┼ítaja i hrane, ali je potrebno imati na umu da tra┼żeni iznos dobivate u 3 godi┼ínje rate, a ne odjednom.

Dodatne informacije mo┼żete prona─çi na: https://www.gov.uk/masters-loan

Odobravanje i vra─çanje kredita

Kredit odobrava britanska agencija Student Finance England nakon slanja dokumentacije (aplikacije i osobnog dokumenta). Za svaku godinu studija potrebno je ponovno aplicirati.

Kredit vra─çate po zavr┼íetku studija te ovisi o godi┼ínjim primanjima osobe koja je uzela kredit. ┬áIznos godi┼ínjih primanja koji odre─Ĺuje kolika ─çe vam rata biti ovisi o mjestu stanovanja i zaposlenja nakon ┼íto zavr┼íite studij ÔÇô ako ostanete u VB taj iznos je 25.0725 GBP, ako se vratite u RH 15.435 GBP (informacije vrijede u trenutku objave ─Źlanka).

Na poveznici mo┼żete vidjeti koliki je iznos za koju zemlju prema kojem se odre─Ĺuje rata va┼íeg kredita: http://www.studentloanrepayment.co.uk/portal/page?_pageid=93,6678823&_dad=portal&_schema=PORTAL

Ukoliko student ostane u Velikoj Britaniji poslije studija, kredit po─Źinje otpla─çivati kada mu godi┼ínja primanja prema┼íe iznos od 25.000 GBP a i tada su rate (u odnosu na zaradu) male.┬á U navedenom prikazu mo┼żete vidjeti koliko bi vam iznosila mjese─Źna rata bez kamata┬á koja se obra─Źunava prema stopi inflacije u Velikoj Britaniji (RPI ÔÇôRetail Price Indeks) plus ~ 3% (informacije vrijede u trenutku objave ─Źlanka, izvor ).

Primjer izra─Źuna mjese─Źne rate za preddiplomski studij

U ovom trenutku (studeni 2019.) ukoliko zara─Ĺujete manje od 25.725 GBP bruto u Velikoj Britaniji po zavr┼íetku preddiplomskog studija, niste du┼żni krenuti s otplatom kredite. Kredit po─Źinjete vra─çati tek kada vam godi┼ínji prihodi iznose vi┼íe od navedenog, vra─çate kredit.

Ukoliko po zavr┼íetku studija ostanete u Velikoj Britaniji i zara─Ĺujete 28.800 GBP godi┼ínje bruto, ┼íto zna─Źi da vam mjese─Źna pla─ça iznosi 2.400 GBP (28.800 GBP podijeljeno na 12 mjeseci), vi ste du┼żni vra─çati kredit. Razlika od praga za vra─çanje je 257 GBP ( 2.400 GBP minus 2.143 GBP). Mjese─Źno ─çete vra─çati 23 GBP (9% od 257, bez kamata).

Kamate

Dok studirate, kamata iznosi 5.4 % te je fiksna. Ta kamata se sastoji od Retail Price Indeks (stopa inflacije) plus 3%. Ova stopa vrijedi do 5. travnja nakon ┼íto ste zavr┼íili ili napustili studij ili prvih 4 godine ukoliko ste studirali vanredno (part-time), u slu─Źaju da se RPI ne mijenja.

Kamata nakon toga ovisi i o vašem razredu prihoda pa slijedi:
Ukoliko vaš prihod iznosi 25.725 GBP ili manje, kamata je samo RPI (trenutno 2.4%).
Ukoliko va┼í prihod iznosi izme─Ĺu 25.725 GBP i 46.305 GBP, kamata je RPI (trenutno 2.4%) plus kamata koja ide do 3% (ovinso u kojem ste razredu unutar ovih iznosa).
Ako zara─Ĺujete preko 46.305 GBP, kamata je RPI (trenutno 2.4%) plus kamata koja od 3%.

*napomena, izra─Źun je ra─Ĺen prema pla─çama za Veliku Britaniji. Isti princip vrijedi i za Hrvatsku, samo ┼íto kredit po─Źinjete vra─çati nakon ┼íto vam godi┼ínji bruto prihod prelazi iznos od 15.435 GBP.

Primjer izra─Źuna mjese─Źne rate za diplomski studij

U ovom trenutku (studeni 2019.) ukoliko zara─Ĺujete manje od 21.000 GBP bruto u Velikoj Britaniji po zavr┼íetku diplomskog studija, niste du┼żni krenuti s otplatom kredite. Kredit po─Źinjete vra─çati tek kada vam godi┼ínji prihodi iznose vi┼íe od navedenog, vra─çate kredit.

Ukoliko po zavr┼íetku studija ostanete u Velikoj Britaniji i zara─Ĺujete 28.800 GBP godi┼ínje bruto, ┼íto zna─Źi da vam mjese─Źna pla─ça iznosi 2.400 GBP (28.800 GBP podijeljeno na 12 mjeseci), vi ste du┼żni vra─çati kredit. Razlika od praga za vra─çanje je 650 GBP ( 2.400 GBP minus 1.750GBP). Mjese─Źno ─çete vra─çati 39 GBP (6% od 650 GBP, bez kamata).

Kamate

Trenutna kamata za kredit za diplomski studij iznosi 6.3 % (vrijedi u trenutku objave ─Źlanka, izvor).

*napomena, izra─Źun je ra─Ĺen prema pla─çama za Veliku Britaniji. Isti princip vrijedi i za Hrvatsku, samo ┼íto kredit po─Źinjete vra─çati nakon ┼íto vam godi┼ínji bruto prihod prelazi iznos od 12.600 GBP.

Dokumentaciju popunjavate uz našu pomoć kako bismo osigurali da vam kredit uspješno bude ocijenjen.

Uz aplikaciju, Student Finance ─çe tra┼żiti od vas i kopiju osobnog dokumenta koju ─çe ovjeriti osoba od ugleda u dru┼ítvu. To su obi─Źno lije─Źnici obiteljske medicine, stomatolog, ravnatelj, sve─çenik, javni slu┼żbenici. Oni potvr─Ĺuju da su navedeni podaci u prijavi istiniti i to─Źni i svojim potpisom ne postaju nikakvi jamci ve─ç potvr─Ĺuju va┼í identitet.

Svakako pogledajte i video o vraćanju kredita preuzet sa stranica Student Finance-a: https://www.youtube.com/watch?v=G7btfctMVys

Svi detalji vezani uz kredit navedeni su na stranicama Student Loan Company: https://www.gov.uk/student-finance 

Jo┼í jedna stranica koju mo┼żete prou─Źiti prilikom dono┼íenja va┼íe odluke je Student room: https://www.thestudentroom.co.uk/student-finance/

Tro┼íkovi ┼żivota

Uz financiranje ┼íkolarina, naj─Źe┼í─çe pitanja u─Źenika i roditelja se svodi na tro┼íkove ┼żivota za vrijeme studija. Oni ─Źesto variraju ovisno o tome gdje student studira pa su tako prosje─Źni tro┼íkovi ┼żivota u Londonu do 30% vi┼íi nego u drugim gradovima.

Iz iskustva na┼íih studenata, prosje─Źni tro┼íkovi ┼żivota u manjim gradovima se kre─çu oko 600 do 800 GBP mjese─Źno. Koliko ─çete mjese─Źno tro┼íiti ovisi i o va┼íim ┼żivotnim navikama i prilikama, nerijetko smo puta ─Źuli kako su studenti tjedan dana ┼żivjeli na tjestenini jer su prvi tjedan potro┼íili ve─çi dio svog d┼żeparca na shopping ili zabavu dok smo s druge strane svjedo─Źili i studentima koji pametno upravljaju svojim novcem i tro┼íe manje od predvi─Ĺenog.

Smje┼ítaj je stavka koja uzima pola, ako ne i vi┼íe od pola tog iznosa. Naravno, iznos koji ─çete potro┼íiti na smje┼ítaj ovisi o tome ho─çete li biti u studentskom domu ili privatnom smje┼ítaju, dijeliti sobu ili biti sami u apartmanu i sli─Źno. U prosjeku, najpovoljnije sobe u studentskom smje┼ítaju se kre─çu od oko 120 GBP tjedno (cijene variraju od fakulteta do fakulteta) do onih najskupljih gdje imate privatnu kupaonicu oko 180 GBP tjedno.

Za hranu odnosno kuhanje kod ku─çe ─çe vam u prosjeku mjese─Źno trebati do 150 GBP, a za zabavu i ostale tro┼íkove otprilike isto toliko.

Ve─çina na┼íih studenata u Velikoj Britaniji, ve─çinu ┼żivotnih tro┼íkova uspijevaju pokrivati sami rade─çi studentske poslove koje lako uskla─Ĺuju sa fakultetskim obavezama.

ÔÇ×Ba┼í sam po─Źela raditi prije koji dan jer sam ─Źekala dozvolu za rad (meni je stigla relativno brzo – za otprilike mjesec i pol do dva) i na┼íla sam posao nakon mjesec dana tra┼żenja. Najlak┼íi na─Źin za prona─çi posao je da napi┼íe┼í dobar CV i da ide┼í po gradu i ostavlja┼í u kafi─çima, trgovinama, restoranimaÔÇŽ kad-tad netko ─çe te nazvati. Isto tako ima i internetskih stranica na kojima mo┼że┼í pretra┼żivati oglase za posao. Ovdje su poslodavci dosta fleksibilni tako da kad radi┼í part-time to bude naj─Źe┼í─çe vikendom ili preko tjedna kada ima┼í slobodne dane. S obzirom da imam pravo raditi full-time preko praznika, planiram ostati ovdje za praznike i raditi.ÔÇ× – Sara Kosino┼żi─ç

 

Nadamo se da vam je ovaj tekst uspio pribli┼żiti kako financirati studijske i ┼żivotne tro┼íkove u Velikoj Britaniji, a ukoliko imate ikakvih pitanja, obratite nam se s povjerenjem!

POŠALJI NAM UPIT

 

Zadnje izmjene ─Źlanka: 19.11.2019.

Sorry, the comment form is closed at this time.