KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top

Financiranje studija u Velikoj Britaniji

Školarina

Sustav obrazovanja u Velikoj Britaniji redovito je proglašavan jednim od najboljih obrazovnih sustava u svijetu. Dok skandinavske zemlje europskim studentima nude besplatan studij, u Velikoj Britaniji kvaliteta ima i dalje ima cijenu i to poprilično visoku.

Godina studija na preddiplomskom studiju za UK i EU studente iznosi 9.250 GBP dok se na diplomskom studiju školarine kreću između 5.000 GBP pa do 20.000 GBP ovisno o željenom programu.

S obzirom na navedene iznose, mnogim hrvatskim učenicima (te njihovim roditeljima) se čini nemoguće upisati studij u Velikoj Britaniji, međutim na raspolaganju su im krediti britanske vlade.

Krediti britanske vlade za preddiplomski studij

U slučaju da želite završiti preddiplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit koji će u potpunosti pokriti troškove školarine za sve 3 godine studija u iznosu 9.250 GBP godišnje. Kredit je namjenski, odnosno zatraženi iznos se uplaćuje direktno sveučilištu.

Navedeni kredit mogu koristiti učenici odnosno budući studenti koji nemaju već završen preddiplomski studij, a za kredit je potrebno aplicirati nakon što dobijete potvrdu od fakulteta da ste (uvjetno ili bezuvjetno) primljeni na program do čak 9 mjeseci nakon početka studija.

Dodatne informacije možete pronaći na: https://www.gov.uk/student-finance

Krediti britanske vlade za diplomski studij

U slučaju da želite završiti diplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit do maksimalnog iznos od 10.609 GBP. Ovaj kredit je nenamjenski, te vam se zatraženi iznos isplaćuje na vaš bankovni račun u Velikoj Britaniji što znači da od njega možete plaćati školarinu ili životne troškove.

Navedeni kredit mogu koristiti studenti koji nemaju prethodno završen diplomski studij, a za kredit je potrebno aplicirati nakon što dobijete potvrdu od fakulteta da ste (uvjetno ili bezuvjetno) primljeni na program do čak 9 mjeseci nakon početka studija.

Dodatne informacije možete pronaći na: https://www.gov.uk/masters-loan

Odobravanje i vraćanje kredita

Kredit odobrava britanska agencija Student Finance England nakon slanja dokumentacije (aplikacije i osobnog dokumenta). Za svaku godinu studija potrebno je ponovno aplicirati.

Kredit vraćate po završetku studija te ovisi o godišnjim primanjima osobe koja je uzela kredit.  Iznos godišnjih primanja koji određuje kolika će vam rata biti ovisi o mjestu stanovanja i zaposlenja nakon što završite studij – ako ostanete u VB taj iznos je 21.000 GBP, ako se vratite u RH 8.400 GBP.

Na poveznici možete vidjeti koliki je iznos za koju zemlju prema kojem se određuje rata vašeg kredita: http://www.studentloanrepayment.co.uk/portal/page?_pageid=93,6678823&_dad=portal&_schema=PORTAL

Ukoliko student ostane u Velikoj Britaniji poslije studija, kredit počinje otplaćivati kada mu godišnja primanja premaše iznos od 21.000 GBP a i tada su rate (u odnosu na zaradu) male.  U navedenom prikazu možete vidjeti koliko bi vam iznosila mjesečna rata bez kamata  koja se obračunava prema stopi inflacije u Velikoj Britaniji (RPI –Retail Price Indeks) plus 3% (informacije vrijede u trenutku objave članka).Krediti britanske vlade

Dokumentaciju popunjavate uz našu pomoć kako bismo osigurali da vam kredit uspješno bude ocijenjen.

Troškovi života

Uz financiranje školarina, najčešće pitanja učenika i roditelja se svodi na troškove života za vrijeme studija. Oni često variraju ovisno o tome gdje student studira pa su tako prosječni troškovi života u Londonu do 30% viši nego u drugim gradovima.

Iz iskustva naših studenata, prosječni troškovi života u manjim gradovima se kreću oko 600 do 800 GBP mjesečno.

Smještaj je stavka koja uzima pola, ako ne i više od pola tog iznosa. Naravno, iznos koji ćete potrošiti na smještaj ovisi o tome hoćete li biti u studentskom domu ili privatnom smještaju, dijeliti sobu ili biti sami u apartmanu i slično. U prosjeku, najpovoljnije sobe u studentskom smještaju se kreću od oko 120 GBP tjedno (cijene variraju od fakulteta do fakulteta) do onih najskupljih gdje imate privatnu kupaonicu oko 180 GBP tjedno.

Za hranu odnosno kuhanje kod kuće će vam u prosjeku mjesečno trebati do 150 GBP, a za zabavu i ostale troškove otprilike isto toliko.

Većina naših studenata u Velikoj Britaniji, većinu životnih troškova uspijevaju pokrivati sami radeći studentske poslove koje lako usklađuju sa fakultetskim obavezama.

„Baš sam počela raditi prije koji dan jer sam čekala dozvolu za rad (meni je stigla relativno brzo – za otprilike mjesec i pol do dva) i našla sam posao nakon mjesec dana traženja. Najlakši način za pronaći posao je da napišeš dobar CV i da ideš po gradu i ostavljaš u kafićima, trgovinama, restoranima… kad-tad netko će te nazvati. Isto tako ima i internetskih stranica na kojima možeš pretraživati oglase za posao. Ovdje su poslodavci dosta fleksibilni tako da kad radiš part-time to bude najčešće vikendom ili preko tjedna kada imaš slobodne dane. S obzirom da imam pravo raditi full-time preko praznika, planiram ostati ovdje za praznike i raditi.„ – Sara Kosinožić

 

Sorry, the comment form is closed at this time.