KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
20 Oct

Kako napisati uspješno motivacijsko pismo

Organiziramo online radionicu za pisanje motivacijskog pisma u sklopu trećih online Dana mobilnosti i edukacije 2020. u subotu, 07.11. Prijava na studij u inozemstvu zahtijeva nekoliko jednostavnih koraka koji uključuju prijevod dosadašnjih svjedodžbi, pismo preporuke profesora i dokaz o dobrom poznavanju engleskog jezika. Iako sve navedeno predstavlja faktor za uspjeh vaše prijave, izuzetno je važno napisati dobro motivacijsko pismo. Upravo je to korak koji najčešće zbunjuje naše polaznike.

Što točno da napišem o sebi? Zašto je uopće potrebno napisati da me zanima ovaj smjer, pa to je očito jer se prijavljujem na njega, zar ne? Kako da napišem nešto dobro o sebi, a da ne zvuči kao hvalisanje?

Uz panele o najtraženijim studijskim programima Hrvata koji odlaze na studij u inozemstvu, BHV Education u sklopu online Dana mobilnosti i edukacije, 07.11. organizira online Radionicu motivacijskog pisma koju će držati osnivačica i direktorica BHV Educationa, Gordana Kolenko, po struci profesorica engleskog jezika i povijesti umjetnosti sa dugogodišnjim iskustvom upisa studenata na neka od najboljih sveučilišta u svijetu.

Uz besplatne panele, učenici i studenti mogu sudjelovati u radionici motivacijskog pisma uz nadoplatu od 180 kuna.

Radionica će trajati 1 sat i 30 minuta, a kroz nju ćete naučiti kako se istaknuti među brojnim kandidatima koji kao i vi konkuriraju za vaš izbor studija.

ŠTO?

Radionica motivacijskog pisma

KADA?

07.11.2020. od 15.00 do 16.30 h

KAKO?

Online putem Zoom platforme

CIJENA?

180 kn

Prijava za radionicu motivacijskog pisma

Jedan od razloga zašto je mladima teško napisati motivacijsko pismo leži u tome što se zapravo nikada ranije nisu susreli sa pisanjem teksta ovog tipa. U školi ih nitko ne uči kako pisati ovakvo ili slično pismo, što je zapravo šteta, jer većina ljudi nikada u životu neće trebati napisati sastavak ‘Jesen u mom gradu’ u stilu zadaćnice, dok će gotovo sigurno morati napisati motivacijsko pismo koje će uz CV slati kao prijavu na poslove.

Koliko je uobičajeno poslodavcu objasniti zašto vas zanima neki posao i zašto mislite da biste ga baš vi mogli raditi (u prijavi i na intervjuu), toliko je uobičajeno da kandidati za sveučilišne studije u inozemstvu objasne isto to za željeni smjer studija. U Hrvatskoj su važne jedino ocjene. U inozemstvu to nije tako: procjenjuje se kandidat kao cjelokupna osoba. Važna je vaša motivacija, školske i izvanškolske aktivnosti i angažiranost, vještine, iskustva, osobnost, znanje i interes za odabrano područje i slične osobine.

Vaše motivacijsko pismo zajedno sa preporukom profesora iz škole koji treba ukratko opisati kakvi ste i kako mu je bilo surađivati s vama, te ocjenama, pružit će sveučilištu sliku vas kao osobe te će procijeniti odgovarate li onome što traže.

Budući studenti često se iznenade kad saznaju da se slobodno mogu prijaviti i upisati na studije u Velikoj Britaniji sa prosjekom već od 3.0 i naviše. Naravno, izvrstan prosjek je plus, no ocjene nisu najvažnije. Zapravo, to ima savršenog smisla: zašto bi ocjene iz nekih predmeta koji su nam nezanimljivi i ne kanimo se nikad baviti s njima odlučivali budućnost studiranja i rada u područjima za koja imamo talent i interes?

Kako bi vaša prijava bila uspješna potrebno je razumjeti što napisati u motivacijsko pismo kako bi vas Admissions officer koji će ga čitati zapamtio u moru stotina sličnih pisama. Stroge zadane formule nema. Slobodno koristite stil pisanja te opis osobina i iskustava koja mislite da će vas dobro predstaviti, a da ne izostavite informacije koje objašnjavaju vaš interes za ovaj studij. Vaša savjetnica u BHV-u dati će vam upute koje vas usmjeravaju, pa ako dodate svoj ‘personal touch’ i razumijete kako predstaviti sebe kao osobu i kandidata, imat ćete sjajno motivacijsko pismo!

Pogledajmo neke važne karakteristike pisma kroz primjere loših i dobrih ulomaka.

Loše:

My name is Ivan Ivić and I am from Croatia. I have lived all my life in Zagreb and I go to Gimnazija highschool in the fourth grade. I would like to attend your University because I am very interested in acting. I have liked watching movies all my life and I think it would be interesting to study acting.

Najčešći primjeri lošeg pisma upravo su ovakvi: troše dragocjen prostor od jedne stranice na ponavljanje informacija koje sveučilište već zna o vama iz drugih dokumenata (ime, dob, školovanje i slično), i koriste isprazne fraze bez ikakvog stvarnog značenja ili dokaza koji ih podupiru. Svatko bi mogao ovako nešto napisati. CV navodi podatke; motivacijsko pismo odgovara na pitanja „zašto?“ i „kako?“.

Slična rečenica je i „Od djetinjstva me fasciniraju kompjuteri i zato želim studirati Computer Science na vašem fakultetu.“

Kroz glavu osobe koja pročita ovakvu rečenicu proći će brojna pitanja: „Stvarno? Od djetinjstva? A što si to radio u djetinjstvu da podupreš ovu tvrdnju? Imaš li primjere nekih aktivnosti ili interesa koje si tada slijedio ili koji su te doveli do ovog? (90% pisama spomenuti će tu frazu ‘otkad sam bio mali, ili ‘još od djetinjstva’. Izlizana je i fakultetima je dosta čitanja jednog te istog! Umjesto toga, dajte konkretan primjer osobe koja vas je s tim upoznala, radionice/predavanja na kojoj ste saznali o tome i slično). Nadalje, zašto baš Computer Science a ne neki drugi smjer povezan sa IT-em? Znaš li uopće što se radi na Computer Science, jesi li upoznat sa sadržajem studija, kolegijima koji su opisani na web stranici? Zašto baš ovaj fakultet, što te dovelo do ove odluke? Ima li neki razlog ili se prijavljuješ baš tu a ne u neku drugu državu, grad, sveučilište? Itd.

I like volunteering to help elderly people and disabled children in Croatia. I am also very organised and good at working with other people because of my excellent communication skills.

 

Zbilja? Što si točno radila? Gdje je bilo to volontiranje? Kada? Zašto? Imaš li primjer kada si radila u grupi i pokazala te vještine na neki način? Bez primjera ovo jednostavno zvuči kao laž. Opisivanje svojih dobrih osobina ili aktivnosti bez konkretnih informacija ne znači mnogo. No, obrnuto zapravo postiže suprotan efekt! Navođenje točnih projekata, aktivnosti, hobija itd. govori o vama dovoljno bez da ste zatim morali reći „…što pokazuje da sam organizirana, marljiva i suosjećajna“. Naravno, treba procijeniti što ima neke veze sa vašim budućim studijem u smislu da baš te osobine i aktivnosti pokazuju da možete biti uspješan, angažiran i odgovoran student.

Your University can offer me all the knowledge I need to become an actor and be successful in the future.

Ova kratka rečenica ne govori ništa, samo otvara bezbroj pitanja: zašto bismo mi htjeli tebe kao studenta? Kako bi ti doprinio našem sveučilištu? U čemu si ti dobar, po čemu možemo vidjeti da bi bio poželjan student i vrijedan član naše studentske zajednice? A što točno ti se sviđa od toga što mi nudimo? Znaš li išta o nama? Znaš li uopće što će se raditi na našem studiju glume? Gdje se vidiš u budućnosti, što za tebe znači biti uspješan, što želiš postići?

Dobro motivacijsko pismo sadržavat će odgovore na sva ova pitanja koja se roje u glavi Admission officera.

Dobro:

My first reason for taking an interest in design was my uncle. He is a renowned graphic designer and because of him and the work he does, I got to see what this field was really about, and felt inspired to follow his example. Combined with my strong interest in entrepreneurship, I know I found my dream job and future career. At your university I can excel, as  the programme I chose is what can bring me closer to this dream.

Ovo objašnjenje je konkretno, jasno, jednostavno i uvjerljivo (ako samo kažete „Dizajn mi je jako zanimljiv/oduvijek me zanimao“ niste ponudili baš neko objašnjenje interesa, niti to išta govori o vama).

I have been training boxing for the past five years and I take it very seriously. For me, the hardest moment in boxing was preparing for the Croatian boxing championship. It was two months of very intense training, while at the same time having to pass all of my school exams. The key to my success was my perseverance and good organization of time. When I finally won that championship, I was immensely proud and happy to see that all of my hard work had paid off.

Ovaj kratak odlomak koji opisuje izvannastavnu aktivnost jasno opisuje osobnost, predanost i organiziranost ove osobe, bez da zvuči lažno ili kao hvalisanje. Također opisuje kako je ta osoba savladala jedan veliki izazov ili teškoću u svom životu.

Zbog ograničene dužine pisma od 4000 znakova s razmakom ili 47 redaka teksta, jako je važno da svaka rečenica i odlomak pružaju relevantne informacije o vama koje su povezane sa studijem, te pridonose zanimljivosti pisma. Isprazne, izlizane fraze čine upravo suprotno. Ne bojte se odstupiti od vrlo formalnog, strogo službenog stila – slobodno možete predstaviti i ponešto od svoje kreativnosti, stila, strasti i osobnosti! Tvoje osobine i dosadašnje iskustvo čine te osobitim i drugačijim kandidatom od svih ostalih – pokaži to jasno i glasno u svom pismu!

Kako bi Vaše motivacijsko pismo bilo najbolje moguće, BHV Education je ovdje da vam pomogne u procesu pisanja sa savjetima i dugogodišnjim iskustvom stotina uspješnih prijava.

Sorry, the comment form is closed at this time.