KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
25 Jul

Muzičko iskustvo na DLD College London

“Studiraj ono što voliš i nikada nećeš morati raditi” — za mene je to bila i ostala muzika. Željela sam je studirati u muzičkom centru Europe, u srcu Londona, gdje je bio DLD College. Odabrala sam njega jer ima jaku reputaciju u sektoru muzike, modernu opremu, dobre profesore i, naravno, odličnu lokaciju.

Započela sam školovanje u septembru 2016., a završila u junu 2018. godine. U tom kratkom periodu sam naučila mnogo o izabranim predmetima: Music, Music Technology i Film Studies. Nije bilo teško uklopiti se; svi su bili prijateljski nastrojeni tako da sam se brzo upoznala kako sa profesorima tako i sa učenicima. Ima dosta lokacija za učenje koje su tihe i na kojima se nalaze kompjuteri (Mac-ovi) i instrumenti (klavir, gitara, bubnjevi…), ali i mjesta za druženje (atrij, dvorište, kantina).

Music je predmet na kojem se uči slušanje, analiziranje, komponovanje i izvođenje dvije vrste muzike: prva je klasična, a druga po izboru profesora (u ovome slučaju muzički teatar). Nisam imala iskustva u komponovanju i mislila sam da će mi se to odraziti na ocjenu, međutim, s obzirom na to da kurs traje dvije godine, imala sam vremena da steknem dovoljno znanja i sastavim portfolio kompozicija.

Kada je u pitanju nastup, svi učenici imaju priliku da učestvuju na školskim događajima i koncertima — ja sam iskoristila svaku i tim putem stekla samopouzdanje potrebno za ispit.

Na drugoj strani, Music Tech me naučio o muzičkom biznisu kao i praksi, koje uključuje korištenje tehničkog (music production i post-production) i teorije (Marketing, Events Management, Music Publishing, itd). Najveća prednost studiranja ovog predmeta je to što profesionalci iz industrije pregledaju urađene zadatke i kažu svoje mišljenje. Film Studies je predmet koji mi je mnogo pomogao u pitanju kako se muzika efektivno koristi u filmovima u svrhu pojačanja emocija, kao i mikro i makro elemente filma. Kao rezultat, snimila sam dva kratka filma koristeći date teorije i uputstva. Za razliku od Music i Film Studies, koji su A Level (imaju završne ispite na kraju kursa), Music Tech je BTEC, što znači da je ocjena zaključena na osnovu drugih ocjena dobivenih tokom školovanja. Preferiram BTEC iz razloga što je praktičniji i jer, lično, ne volim stres od ispita.

Ekskurzije su neophodan dio obrazovanja, a mi smo ih imali često.

Na primjer, išli smo na muzičku predstavu “Wicked”, “School of Rock”, u studio “Harry Potter”, posjetili firmu Ticketmaster, predstavu “King Leon”, “I Pagliacci R. Leoncavallo”, Gamelan Orkestar u Royal Albert Hall i slično, ali smo također imali i goste: Ann Harrison (muzički advokat Ed Sheerana i drugih muzičkih zvijezda), Zoe Wren, Jazz Mino (pjevačice), Chris Lubbe (čuvar Nelsona Mandele) i tako dalje. Na koncertima su često bili prisutni gosti iz parlamenta koji su podržavali rad koledža. Najdraža ekskurzija mi je bila radionica koju smo imali prije gledanja “Les Miserables” na kojoj smo radili sa osobama iz produkcije tog mjuzikla na vokalizama i drugim vježbama koje glumci rade.
 Što se tiče vannastavnih aktivnosti, bila sam član dramske sekcije (radili smo “Twelfth Night” – Shakespeare i “Guys & Dolls” – Frank Loesser), a imala i privatne časove drame, klavira i pjevanja i tim putem dobila dodatne diplome LAMDA Bronze Acting, LAMDA Silver Musical Theatre i ABRSM Music Theory Grade 5.

Na kraju školovanja sam dobila nekoliko priznanja od koledža: BTEC Music Tech Student of The Year, Certificate of Achievement in Music (2017, 2018) & Music Tech, pohvalu za najbolji/najveći doprinos mjuziklu “Guys & Dolls”, pohvalu za volontiranje i tako dalje. Do toga svega sam došla prethodno spomenutim činima: aktivno sam učestvovala u nekolicini vannastavnih aktivnosti, volontirala van školskog vremena, nastupala na svakom događaju i marljivo radila na časovima. Također sam se dodatno izazivala tako što sam polagala i vannastavne ispite (LAMDA, ABRSM, španski) i učila njemački jezik.

Biti uspješan nije lahko i potrebno je mnogo truda, rada i vremena da se dostignu određeni ciljevi – ali razumjeti i voljeti ono što studiraš daje veliku prednost, kako prema budućem poslu tako i prema ličnom zadovoljstvu.

 

ISPUNI KVIZ

 

Pročitajte iskustva ostalih polaznika

Sorry, the comment form is closed at this time.