KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
20 Nov

Copenhagen vs. Kolding: Posjet fakultetima u Danskoj

Zdravo! Ja sam Silvija i nedavno sam počela raditi u BHV – u. Znate kako vam u svakoj prezentaciji o Danskoj govorimo o tome kako smo posjetili većinu fakulteta i pričali direktno s ljudima sa fakulteta o programima i mogućnostima koje nude za sve vas? Tako smo kolegica Ružica, koja je specijalist za Dansku i ja, mala početnica, krajem kolovoza krenule u Dansku kako bismo posjetile fakultete koje još do sada nismo. Ružici je to bio već 4. put da ide u Dansku u posjet fakultetima, a meni prvi put i veselila sam se razgledu grada, fakulteta, upoznavanju s ljudima fakulteta.

Posjetile smo fakultete u gradovima Kopenhagenu i Koldingu – ne znam koji je ljepši!

Koliko Danska ima za ponuditi uvjerila sam se već po izlasku s aerodroma. Dočekalo nas je super vrijeme, malo sunca i malo oblaka. Let nam je uranio i nismo se još mogle check in-ati u hostel, tako da smo vrijeme čekanja iskorisile da posjetimo poznato kupalište u Kopenhagenu – Kaastrup Sobad. Kroz park šumu gdje možete imati super piknike dolazimo do obale mora s dugačkom pješčanom plažom i predivnom drvenom konstrukcijom uronjenom u more. Ta konstrukcija je kupalište, odnosno, ima svlačionice, skakaonicu, mjesta za sjedenje, a ujedno štiti od vjetra. Iako se u to doba ljudi u Hrvatskoj naveliko kupaju, prilično smo se iznenadile kada smo vidjele da se i Danci kupaju  – jer, za naše pojmove kolovoza, ovo je bila već jesen, mi smo bile u jaknama iako je u trenucima sunca čak bilo i za kratki rukav. Danci uživaju u svakoj zraci sunca tako da su i tu lijepu nedjelju odlučili iskoristiti za kupanje. S obale kupališta nazire se poznati Oresundski most koji spaja Kopenhagen i Malmo u Švedskoj.

 

 

Nakon svog kratkog izleta krenule smo prema centru. Kako smo posjet fakultetu imale dogovoren za ponedjeljak, a stigle smo u nedjelju, imale smo jedno popodne da razgledamo grad zbog čega smo bile jako vesele. Požurile smo napraviti check in u super hostelu u blizini glavnog željezničkog kolodvora, ostaviti stvari i krenuti u razgled.

Iako je Ružica već ranije bila u Kopenhagenu, Google maps nam je bio glavni pomagač. Moram napomenuti da u Danskoj nema Ubera.

Najbolje je krenuti u razgled pješke ili biciklom. Sve ceste su uređene i biciklistima je vrlo lako kretati se – sve dok nema turista koji im smetaju jer ne znaju pravila u prometu. 🙂

Kako smo bile smještene blizu centra, pješke nam je trebalo nekih 20 minuta. Prošle smo kroz centar, no glavni cilj bio nam je najpoznatiji dio Kopenhagena – Nyhavn.

Nyhavn je dio grada koji svi znate sa slika – predivne šarene kućice uz kanal pun brodova.  Taj dio grada je uistinu predivan.

Svaka kućica je posebna i lijepa, a zajedno tvore pravu razglednicu grada. Taj dio grada ujedno je i najgužvastiji dio grada – nisi bio u Kopenhagenu ako nemaš fotku Nyhavna. Uz kanal ima niz restorana i kafića gdje možete sjesti i uživati. Ako krenete dalje, doći ćete do Royal Danish Playhouse-a što je nacionalni centar za dramsku umjetnost. S druge strane nalazi se predivan novi most, a možete prošetati uz kanal – taj dio me podsjetio na Amsterdam. Nismo posjetile Malu sirenu, zaključile smo da nam se neda toliko pješačiti. S obzirom na to da je već padao mrak, odlučile smo se vratiti u hostel jer sutradan rano krećemo prema fakultetu.

 

 

U ponedjeljak već oko 8 krećemo na metro prema fakultetu. Iako je kampus malo izvan grada, javni prijevoz funkcionira bez mana tako da smo bez problema stigle na vrijeme. Za nekih pola sata plus malo pješačenja, stigle smo na Copenhagen Business Academy, kampus Lyngby. Na ulazu nas dočekuju dvije gospođe s fakulteta s velikim osmjesima na svojim licima. Zgrada fakulteta je nova, moderno uređena i vrlo čista. U uredu nam se u razgovoru pridružuje i jedan profesor te jedan od naših studenata. Gospođe iz International Office-a i Admission Office-a ispričale su nam o procesu prijave i uvjetima koje učenik mora ispuniti kako bi se mogao prijaviti na njihov fakultet. Profesor nam je ispričao o tome kako on održava svoju nastavu i kako radi sa studentima, a kada smo ga pitale za ispit, nije se ni mogao sjetiti kada je zadnji put nekog pitao da mu izrecitira definiciju.

Teorije dakako ima, da nebi bilo zabune, ipak se nešto uči, no ono što se traži jest primjenjivanje teorije na primjerima i projektu na kojem radite.

 

 

Student koji je bio s nama potvrđuje nam da zaista tako funkcionira nastava. S njime idemo i u obilazak fakulteta. Po hodnicima se nalaze stolovi i fotelje gdje studenti  mogu sjediti, raditi na zajedničkim projektima ili samo malo odmoriti. Također postoji jedna prostorija koju zovu Inkubator gdje studenti mogu raditi ako žele razviti neki svoj projekt i započeti posao. Uz samu zgradu fakulteta postoji još jedan prostor koji je otvoren 24/7 i tamo se studenti  mogu okupiti kad god žele i raditi na svojim projektima. Usput smo zavirili u učionice jer je taman taj dan počela nova akademska godina i svi studenti su se već upoznali i radili u timovima neke zadačiće – nije bilo nikakvog predavanja ni profesora ispred klupa punih ljudi.

 

 

Nakon kampusa u Lyngbyju sa gospođom sa fakulteta svratili smo do druga dva kampusa koja se nalaze u gradu – Søerne i Nørrebro. Tamo smo se sastali s osobama iz Student Counselinga čija je zadaća da studentima pomažu u pronalaženju internshipa (ako student ne pronađe sam). Isto tako, njima se možete obratiti s bilo kojim problemom, a da vam je potrebna pomoć ili savjet. Ovaj fakultet nudi smjerove marketing mendažmenta i turističkog menadžmenta na AP degree razini, dok na Top up razini  nudi više različitih smjerova koji slijede nakon ovih: inovacije i poduzetništvo, sportski menadžment, web i softwer development… Žurimo na vlak za Kolding pa samo brzinski prolazimo kroz hodnike da vidimo kako izgledaju učionice. Već je sve puno studenata – prvi je dan. 🙂

Ne zaboravite da se prijave za besplatan studij na engleskom jeziku u Danskoj otvaraju 01. veljače 2019., no javite nam se čim prije kako bi smo do tog datuma imali sve spremno za prijavu.
PRIJAVE I UPITI

 

Vozimo se vlakom do Koldinga. Vožnja traje nekih 2 sata, vlak je krenuo na vrijeme i bio je na odredištu točno u minutu. Kako je Kolding manji grad, a smještaj nam nije bio daleko od željezničke stanice uputile smo se pješke prema apartmanu. U Koldingu se nalazi lijepo veliko jezero kraj kojeg je šetalište, a odmah do jezera je naš smještaj. Ulazimo u apartman, ostavljamo stvari i odlazimo u razgled grada i nešto pojesti. Razgledale smo samo centar grada, jer izvan centra su zgrade i industrijski dio. Gradić je predivan, presladak i sve se u centru može proći pješke. Već oko 6 sati popodne dućani po centru su zatvoreni, rade samo poneki kafići i restorani.

 

U utorak ujutro spuštamo se na doručak, a nakon toga zajedno s drugim predstavnicima i partnerima odlazimo zajedno prema fakultetu – International Business Academy. Na fakultetu se svi upoznajemo i sjedamo u klupe kako bi predstavnicima fakulteta bilo lakše objasniti sistem nastave, uvjete prijave, dodatne aktivnosti koje nude u sklopu fakulteta. Nastava funkcionira slično kao i na drugim danskim fakultetima. Bazira se na stvarnim primjerima, projektima i timskom radu. Imate priliku prijaviti se na projekte i u sklopu njih putovati u neku drugu državu.

 

Studentska udruga na fakultetu brine se da vam ne bude dosadno tako da imaju razne sekcije, gledaju se filmovi, pripremaju partyji, bavi se sportom ili što god da vam padne napamet – ako imate ideju za druženje, slobodni ste predložiti.

 

Nakon toga ručamo u kantini i odlazimo u posjet LegoHouseu u obližnji grad Billund. U Billundu se također nalazi aerodrom koji će sigurno dobro doći svima koji se odluče otići u Dansku  jer se nalazi u blizini mnogih gradova u kojima naši studenti studiraju, neki od njih su Kolding, Horsens, Herning, Esbjerg.

Prije večere odlazimo do mjesta gdje se gradi nova zgrada fakulteta koja će zbilja biti predivna.

Sutradan se opet nalazimo i zajedno odlazimo do fakulteta. Dočekuju nas studenti raznih godina i iz raznih država te nam pričaju o svojim iskustvima i dojmovima na fakultetu. Svi pričaju vrlo iskreno i vidi se da su zadovoljni sa fakultetom.

Fakultet nudi smjerove marketing menadžmenta, financijskog mendžmenta i multimedijskog dizajna. Na fakultetu također postoji mogućnost učenja kineskog jezika i mogućnost završetka 2 godine studija na Shanghai Lixin University – što je vrlo dobra prilika jer tako dobivate dvije diplome i priliku da dvije godine provedete u Kini. Druga mogućnost je da upišete smjer na kojem surađuju sa fakultetom iz UK-a Leeds Beckett University, gdje također dobivate dvije diplome na završetku studija – a dvije diplome su bolje nego jedna. 🙂 Ako vam to ipak nije privlačno, možete upisati semestar razmjene u nekoj drugoj državi i tako obogatiti svoje akademsko iskustvo.

Nakon završetka aktivnosti na fakultetu predstavnici odlaze u posjet u poznati dvorac u Koldingu, no mi smo već ranije kupile karte za vlak tako da se moramo vratiti u Kopenhagen. Večer iskorištavamo za kratku šetnju do Nyhavna, a ujutro već letimo za Zagreb.

 

 

I Kopenhagen i Kolding su me apsolutno oduševili. Svaki grad ima svojih prednosti, a najveća prednost je ta što je vrlo lako putovati tako da čak i ako ste u manjem gradu i zaželite se gradske vreve, sjednete na vlak i za par sati ste tamo (jer tamo vlakovi zbilja funkcioniraju). Fakulteti su odlični, a osoblje na fakultetima još bolje, gdje god dođete dočekat će vas osmijeh. Ako ste razmišljali o studiju vani, Danska je odličan izbor.

Silvija Roškarić

Pročitaj detaljnije o studiju u Danskoj

Sorry, the comment form is closed at this time.