KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Srednja škola u Francuskoj
7 Feb

Francuska: Srednja škola i razmjena učenika

Učiš francuski jezik u srednjoj školi? Želiš provesti 10 tjedana, polugodište ili školsku godinu u inozemstvu? Klasičan program srednjoškolske razmjene u Francuskoj pravi je izbor za tebe. Francuska je poznata po primanju učenika i studenata iz cijelog svijeta. Još od osnivanja prvog francuskog fakulteta prije 800 godina, studenti iz cijele Europe dolazili su studirati u Francusku. Danas više od 300.000 međunarodnih studenata upisuje fakultete u ovoj zemlji.

Srednja škola u Francuskoj

Zašto Francuska?

Prema brojnim istraživanjima zadovoljstva međunarodnih studenata, Francuska pruža odlično multikulturalno iskustvo. Dijeli granicu s devet zemalja, a zanimljivo je da je država s najviše vremenskih zona. Studentima se sviđaju razvijeni gradovi i društveni život. Francuski gradski i kulturni život iznad je europskog prosjeka. Čak se i u manjim francuskim gradovima nude različite aktivnosti za mlade. Uz to, Francuska je najpopularnija destinacija za studij u inozemstvu u kojoj službeni jezik nije engleski.

Uvjeti sudjelovanja
  • Učenici od 13 do 17 godina
  • Znanje A2 razina francuskog jezika
  • Sudjelovanje u akademskom i kulturalnom životu
  • Spremnost na dijeljenje svakodnevnog života s host obitelji
  • Učenici iz EU/EEA zemalja ili s važećom putovnicom iz EU/EEA zemalja

Obrazovni sustav u Francuskoj

Prema zakonu, sva djeca u Francuskoj moraju ići u školu do 16. godine. Nakon osnovne škole, učenici pohađaju srednju školu. Srednja škola se dijeli na nižu (collège) i višu (lycée) srednju školu. Dok je niža srednja škola za učenike od 11 do 15 godina, viša srednja škola odvija se do 18. godine.

Srednja škola u Francuskoj
Niže srednjoškolsko obrazovanje (collège)

Niža srednja škola je za sve učenike koji su završili osnovnu školu. Program traje četiri godine. Kurikulum se sastoji od francuskog jezika, stranog jezika, matematike, povijesti i geografije, fizike, kemije, umjetnosti, glazbe i tjelesnog odgoja. Na kraju niže srednje škole, učenici idu na državni ispit, a oni koji prođu stječu Diplôme National du Brevet (DNB). Oni koji ne prođu dobivaju certifikat o završetku škole Certificat de Formation Générale (CFG).

Dogovorite individualne konzultacije
Srednja škola u Francuskoj
Više srednjoškolsko obrazovanje (lycée)

Viša srednja škola traje tri godine, a u nju se upisuju učenici sa stečenom Diplôme National du Brevet (DNB) te manji broj učenika sa Certificat de Formation Générale (CFG). Nakon prve godine više srednje škole, učenici biraju smjer za posljednje dvije godine. Postoji opći smjer, smjer posvećen tehnologiji te strukovni smjer. Bez obzira koji od smjerova učenik odabire, sa stečenom diplomom polaganjem završnog ispita može se upisati na sveučilište.

Placement

Učenici su smješteni diljem Francuske, a mogu:

  • pristati na lokaciju s obzirom na sličnosti s host obitelji
  • birati željenu destinaciju navođenjem tri francuske regije (ova se opcija dodatno plaća)
  • odabrati privatnu školu (cijena programa se razlikuje; nije više riječ o programu klasične srednjoškolske razmjene)
Pročitajte više o privatnoj školi u inozemstvu
Srednja škola u Francuskoj

Cijena klasičnog programa srednjoškolske razmjene u inozemstvu uključuje:

  • Pomoć i stručno vođenje kroz prijavu;
  • Pohađanje državne srednje škole u Francuskoj;
  • Orijentacija prilikom dolaska;
  • Boravak u francuskoj obitelji uz 3 obroka dnevno;
  • Asistencija lokalnog koordinatora (na raspolaganju 24/7);
  • Transfer s aerodroma;
  • Podrška BHV savjetnice za vrijeme programa

Zašto sudjelovati?

Osim što je ovo odlična prilika za učenike da steknu određenu samostalnost, srednja škola u inozemstvu priprema je i prednost kod prijave na strana sveučilišta. Za razliku od hrvatskih sveučilišta gdje je prosjek ocjena ključan za upis, strani fakulteti traže studente koji su zreli, otvoreni za nova iskustva te željni unaprijediti svoja znanja.

Srednja škola u Francuskoj jedan je od boljih načina za usavršavanje jezičnih sposobnosti, ali i za upoznavanje nove kulture. Naposljetku, učenička razmjena nezaboravno je iskustvo gdje će školarci steći prijatelje iz cijeloga svijeta i stvoriti uspomene koje će pamtiti.

Popunite obrazac za srednjoškolsku razmjenu u nastavku

Sorry, the comment form is closed at this time.