KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
5 Mar

Hrvati su DIE BESTE!

Učenici hrvatskih škola odlično su se plasirali na europskim natjecanjima  BEST IN ENGLISH  i  BEST IN DEUTSCH

 

Godine rada i truda učenika i profesora engleskog i njemačkog jezika najbolje se dokazuju njihovim rezultatima na europskim natjecanjima iz znanja jezika. Stigli su rezultati natjecanja BEST IN ENGLISH  i  BEST IN DEUTSCH koja su održana krajem 2018. i hrvatski učenici su i ove godine pokazali da, iako dolaze iz male zemlje, imaju veliko znanje i što je najvažnije, ne boje se pokazati ga.

Iza vrhunske organizacije ovog uistinu velikog međunarodnog natjecanja već drugu godinu za redom stoji i BHV EDUCATION. Međunarodno natjecanje za srednjoškolske učenike Best in English i Best in Deutsch prije četiri godine pokrenule su neprofitne organizacije iz Češke: Institut za razvoj kompetencija, studentska agencija Czech-us, te Injoy agency. Cilj natjecanja je potaknuti učenike na razvoj jezičnih kompetencija kroz usporedbu svojih rezultata sa vršnjacima diljem svijeta.

Za sve one koji vole brojke evo malo statistike;

BEST IN ENGLISH

 • 892 škola, 21110 učenika, 30 zemalja,

BEST IN DEUTSCH

 • 243 škola, 3052 učenika, 11 zemalja

Nije da se hvalimo, ali ove impresivne brojke čine uspjeh naših učenika još većim. Svakako treba napomenuti da je odaziv hrvatskih škola ove godine bio sjajan- čak 91 škola od njih 300 je odlučila odmjeriti svoje snage sa drugim školama iz regije i svijeta.

 

GIMNAZIJA IZ ČAKOVCA NAJBOLJA ŠKOLA, A FABIJAN IZ VARAŽDINA NAJBOLJI UČENIK U EUROPI U ZNANJU NJEMAČKOG

Iako su naše čestitke upućene svim natjecateljima, posebno moramo istaknuti da je Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu osvojila prvo mjesto u ukupnom poretku škola u Best in Deutsch natjecanju. Zahvaljujući njima, od 243 škole koje su sudjelovale hrvatska škola je najbolja u Europi. Čak 4 mjesta u top 10 drže učenici upravo ove gimnazije. Bravo za Čakovec!!! Ova gimnazija sa Sjevera Hrvatske pokazala je drugim školama da imaju opaku konkurenciju i da će se o uspjesima njihovih učenika zasigurno još puno pisati.

Osim što imaju zavidnu razinu znanja njemačkog, pokazali su se i kao sjajni domaći te su priredili uistinu bogat program dodjele certifikata.

Iako uvijek nekako ostanu u sjeni, upravo su profesori najviše zaslužni za uspjeh naših učenika. Profesorica Lidija Kolar predaje njemački jezik u Gimnaziji Josipa Slavenskog, a mi smo odlučili popričati sa „the best“ ili bolje rečeno „die beste“ profesoricom u Europi i saznati što ovu školu čini tako posebnom.

 • Koje su dobrobiti ovog natjecanja za učenike?

Prije svega ovo nije tradicionalno natjecanje pa je samim time nešto drugačije i učenicima zanimljivije. Takav pristup pokazao se kao izrazito motivirajući jer učenici pokazuju svoje praktične vještine jezika, ali i dodatne kompetencije kao što su služenje računalom i tehnologijom. Ono što valja istaknuti jest da na ovom natjecanju mogu sudjelovati svi, bez obzira na uspjeh u školi što omogućuje apsolutno svim učenicima da se uključe.

 • Kakvo je vaše mišljenje o natjecanju? Da li bi pozvali i druge škole da se uključe?

Do sada su uglavnom bila natjecanja iz engleskog, tako da je ovo pravo osvježenje. Nama kao profesorima, za razliku od nekih drugih natjecanja, vrlo je jednostavno sve organizirati. Naravno, uvijek postoji određeni angažman, ali potrebno je samo malo dobre volje. Natjecanje je u potpunosti online, tako da se učenici samo ulogiraju i spremni su za pisanje ispita. Ove godine je primjetan rast u broju škola i zemalja koje sudjeluju te bih svakako preporučila i drugim školama da se uključe.

 • Kakva je povratna informacija od učenika?

Učenici su veoma zadovoljni i povratne informacije su jako pozitivne. Znate, njima to predstavlja svojevrsni izazov. Ispit se sastoji od videa, tekstova i slušanja te nije nimalo nalik onima koje pišu u školi. Naglasak je na praktičnom znanju, a ne na poznavanju gramatike pa većina njih to uopće i ne doživljava kao test tako da dolaze puno opušteniji i motiviraniji.

 • Kako komentirate ove sjajne rezultate baš iz njemačkog jezika?

Nas nisu iznenadili (smijeh). Naša škola ima dugu tradiciju, preko 30 godina, uspješnog sudjelovanja na raznim natjecanjima, a osobito iz njemačkog jezika. Sjajne rezultate iz njemačkog jezika ostvarujemo i na maturi već nekoliko godina za redom. Međimurska županija ima i povijesnu poveznicu s njemačkim jezikom. On se uči od osnovne škole, a kako je Austrija blizu neki članovi obitelji rade tamo pa učenici imaju direktan kontakt s jezikom. Unatoč tome, ništa od ovog ne bi bilo moguće bez konstantnog rada i usavršavanja.

 • Po Vašem mišljenju što je utjecalo na ovakav uspjeh Vaše škole?

Naša škola ima uistinu visok standard. Svakako bih spomenula i sadašnju i bivšu ravnateljicu koje su zaslužne za to i stvarno daju sve od sebe da motiviraju i profesore i učenike. Škola je vrhunski opremljena, imamo puno projekata u koje se uključujemo i možda najvažnije, ambiciozne učenike. Dakle, spremni smo za sve buduće izazove, a na Best in Deutsch se svakako opet prijavljujemo iduće godine i branimo titulu.

Da ne dužimo, evo i rezultata:

REZULTATI BEST IN DEUTSCH

 

1.Fabijan BlažiPrva gimnazija Varaždin
2.Elena KropekGimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
3.Dominik BekSrednja škola Ivanec
4.Marko NovakTehnička škola Čakovec
5.Dina ŽužulGimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
6.Lana PiskačDruga gimnazija Varaždin
7.Matej AdlešićSrednja škola Donji Miholjac
8.Melani Srša KarlovčecGimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
9.Gabriela NovakGimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
10.Tin BogdanGimnazija Sisak

 

Fabijan Blaži, učenik Prve gimnazije Varaždin  osvojio je prvo mjesto ne samo u Hrvatskoj, već i u sveukupnom poretku. Dakle, naš Fabijan „špreha“ njemački najbolje u Europi. Čestitamo!!!

Fabijan, za kojeg zasigurno možemo reći da je apsolutni pobjednik i zvijezda ovog natjecanja, odgovorio nam je na nekoliko pitanja:

 • Koliko dugo učiš njemački i je li mit ili istina da je njemački teži od engleskog?

Službeno učim njemački od 4. razreda osnovne škole, ali zapravo sam sa 3 godine krenuo u školu stranih jezika. Olakotna okolnost je što sam odrastao uz njemački jer mi je i mama rodom iz njemačke. U našoj kući se jedino i gleda njemačka televizija tako da mi je njemački praktički kao drugi materinji jezik jer sam u stalnom doticaju s njim. Što se tiče usporedbe njemačkog i engleskog, meni je njemački naravno lakši, osobito gramatika. Iako je engleski svuda oko nas, gramatika nije nimalo jednostavna.

 • Tvoj savjet za učenje njemačkog ili jezika općenito?

Ne treba se isključivo koncentrirati na gramatiku i ne treba samo učiti po knjizi. Puno je bolje, recimo, pogledati neki film. Zadnjih godina njemačka kinematografija je jako napredovala, osobito što se tiče filmova za mlade. Moja preporuka je svakako film „Fack ju Gohte“ jer je radnja jednostavna i zanimljiva mladima. Naravno, knjiga je isto uvijek dobra ideja, a izdvojio bih „Er ist wieder da“ Timura Vermesa jer je pisana jednostavnim jezikom. Ukoliko vam ipak bude preteška za čitati na njemačkom možete ju posuditi i prevedenu na hrvatski pod nazivom „Opet on“.

 • Kako ti se čini koncept samog natjecanja?

Prvo bih izdvojio činjenicu da se piše na računalu tako da nije tipično školsko natjecanje. Sudjeluje puno država i učenika pa je time izazov još veći, a i kasnije je zanimljivo vidjeti i usporediti rezultate sa nekim na drugom dijelu svijeta. Takav koncept smatram izrazito motivirajućim.

 • Čime se sve baviš u slobodno vrijeme?

Kao i svaki prosječan tinejdžer, izlazim, gledam filmove, slušam muziku, a volim i crtati.

 • S obzirom da znaš njemački najbolje u Hrvatskoj, a i šire, kakvi su ti planovi nakon srednje škole?

Planirao sam upisati germanistiku i povijest ili pravo, iako me od prava svi odgovaraju jer je teško. Za početak bih faks upisao u hrvatskoj, a onda možda diplomski studij vani. Ono što je sigurno je da ću u međuvremenu svakako iskoristiti priliku za neku studentsku razmjenu.

Kao što smo već pisali, Gimnazija Josipa Slavenskog iz Čakovca je najbolja škola u ukupnom poretku, drugim riječima, ova hrvatska škola je najbolja u Europi!! Zanimljivo je da 7.-12. mjesto ukupnog poretka drže učenici iz škola iz Čakovca, Ivanca, Varaždina i Donjeg Miholjca.

 

REZULTATI BEST IN ENGLISH

 

1.Petar TomoradSrednja škola Novi Marof
2.Karlo LučanGimnazija Daruvar
3.Bjanka VrljićV. gimnazija
4.Karlo KamenarGimnazija Sesvete
5.Lara DvoršakGimnazija Pula
6.Ariel TabakIII. gimnazija Split
7.Marina Lisko2.gimnazija Osijek
8.Lucija Akalović1. gimnazija Split
9.Marin CvitićGimnazija Pula
10.Zvonimir DelasIII. gimnazija Split

 

Najbolji učenik, Petar Tomorad, dolazi nam iz Srednje škole Novi Marof – sa osvojenim prvim mjestom u Hrvatskoj i 13. u ukupnom rezultatu.

  

Mi smo odlučili popričati s našim prvoplasiranim učenikom u nadi da će nam otkriti tajnu svog uspjeha pa evo što nam je rekao:

 • Da odmah prijeđemo na stvar, otkrij nam tajnu svog uspjeha, gdje si toliko dobro naučio engleski?

Još odmalena puno vremena provodim na internetu. Igram igrice, gledam razne videe na Youtube-u, a i imam puno prijatelja online koji dolaze iz različitih dijelova svijeta. Također, moja teta i stariji brat jako dobro znaju engleski.

 • Kako ti se čini koncept samog natjecanja?

Koncept mi se jako sviđa jer je natjecanje jako zabavno. Ispit se razlikuje od klasičnih ispita u školi jer se rješava na računalu i pitanja su puno zabavnija. Najdraži dio mi je slušanje gdje smo slušali zanimljive intervjue i odgovarali na pitanja.

 • Pretpostavljamo da ti je onda u školi najdraži predmet engleski, ili?

Da, tako je. Profesorica iz engleskog je sjajna, jako nas motivira i potiče da sudjelujemo u ovakvim natjecanjima. Naime, upravo me ona i informirala o Best in English natjecanju. Drugi najdraži predmet su mi osnove ekonomije i naravno, u nižim razredima dok smo imali informatiku to je bila informatika.

 • Čime se sve baviš u slobodno vrijeme?

Osim već navedenog, družim se sa svojim prijateljima, a volim i pročitati dobru knjigu.

 • S obzirom da znaš engleski najbolje u Hrvatskoj, kakvi su ti planovi nakon srednje škole?

Za sada samo znam da bih htio studirati engleski jezik i ostati u Hrvatskoj. Što se tiče planova za daljnju budućnost o tome još nisam previše razmišljao jer mi je trenutno prioritet završiti srednju školu sa što boljim uspjehom.

 

Prvo mjesto na razini Hrvatske osvojila je V. Gimnazija Zagreb, (7. mjesto u sveukupnom poretku), a odmah iza nje su III. Gimnazija iz Splita (11. u Europi) i Gimnazija Fran Galović iz Koprivnice. (15. u ukupnom poretku).

 

Na proljetnom sajmu obrazovanja “Dani Mobilnosti i Edukacije” održat će se i svečano uručenje pehara pobjedničkim školama, te uručenje certifikata prisutnim natjecateljima.

 

Pozivamo sve natjecatelje u subotu 30.3.2019. u 13.00 u Algebra Lab, Zagreb, Ilica 242 jer će svojim dolaskom sudjelovati u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti:

 

 1. European Summer School Prague 
 2. Online pripreme za IELTS test
 3. Harrison profesionalnu orijentaciju

 

Sorry, the comment form is closed at this time.