KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
29 May

Brexit ne utječe na status studenata: Potvrđeni studentski krediti za 20/21

Velika Britanija je već dugi niz godina među našim polaznicima top studijska destinacija, a BHV Education je kroz godine razvio blisku suradnju sa 25 sveučilišta diljem Velike Britanije pri kojima studiraju mnogobrojni hrvatski studenti.

Velika Britanija je druga zemlja na svijetu prema broju međunarodnih studenata, s time da se njihov broj svake godine povećava. Ova zemlja može se podičiti jednim od najstarijih i najboljih školskih sustava na svijetu čiji su temelj već u srednjem vijeku postavila sveučilišta Oxford i Cambridge.

Studiranje u Velikoj Britaniji uz kredit britanske vlade je mogućnost koja se nudi svim građanima EU, pa tako i Hrvatima koji nisu već u Hrvatskoj završili studij na istoj razini. Iskoristite priliku i studirajte na nekom od britanskih sveučilišta koji pripadaju drugom najkvalitetnijem obrazovnom sustavu na svijetu.

Studenti mogu birati između tisuću studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini, a za one neodlučne tu je tzv. “joint honours” koji im nudi kombiniranje različitih studijskih programa.

Odlične vijesti za sve buduće studente britanskih sveučilišta stižu iz Bruxellesa! Britanski ministar obrazovanja potvrdio je da će se EU studenti i iduće godine moći upisati pod istim uvjetima kao i domaći studenti. To znači da ostaju dosadašnje povoljnije cijene školarina i pravo na studentski kredit neovisno o daljnjem razvoju događaja oko izlaska iz EU.

U 2019. godini više od 37 000 EU studenata prijavilo se za studij u Engleskoj.

Kako je ministar obrazovanja rekao:

Cijenimo važan doprinos međunarodnih studenata, uključujući i studente iz EU, našim sveučilištima. Činjenica da toliki broj stranih studenata bira doći i studirati ovdje samo potvrđuje kvalitetu našeg visokoobrazovnog sustava.*

Službenu izjavu možete pročitati ovdje

Još nije kasno za prijavu jer te BHV Education može prijaviti na svoje partnerske fakultete do 31. srpnja 2019.

Što sve nudi iskustvo studiranja u UK

Iskustvo visokog obrazovanja u UK ti pruža puno više od samog znanja. Studenti svladaju nove vještine kroz izvannastavne aktivnosti i iskustva koja dožive izvan samih predavanja. Kroz sportske aktivnosti i natjecanja možeš izgraditi disciplinu i natjecateljski duh koji itekako pomažu u poslovnom svijetu.

Izloženost raznim kulturama kroz druženja s kolegama koji su također iz drugih država došli studirati u UK će ti pružiti novi pogled na probleme i nove perspektive. Uz takva međunarodna poznanstva gradiš svoju mrežu koja će itekako dobro doći u životu – bilo za posjet drugoj državi ili sklapanje međunarodnih projekata i suradnji. Uz sva izvannastavna iskustva i sam studij je dizajniran tako da potiče poduzetništvo i kreativnost.

Iskustvo studiranja u UK pomaže i u razvijanju tzv. „soft skills“, kao što su komunikacijske vještine, kulturalno razumijevanje, fleksibilnost i sposobnost rješavanja problema. Sve te vještine su ključne za razvoj karaktera i snalaženje u poslu po završetku studija. Zbog toga se i 96% studenata iz UK zaposli unutar 6 mjeseci po završetku studija.

Način financiranja studija u Velikoj Britaniji i prosječni studentski troškovi

Sustav obrazovanja u Velikoj Britaniji redovito je proglašavan jednim od najboljih obrazovnih sustava u svijetu. Dok skandinavske zemlje europskim studentima nude besplatan studij, u Velikoj Britaniji kvaliteta ima i dalje ima cijenu i to poprilično visoku.

Godina studija na preddiplomskom studiju za UK i EU studente iznosi 9.250 GBP dok se na diplomskom studiju školarine kreću između 5.000 GBP pa do 20.000 GBP ovisno o željenom programu.

S obzirom na navedene iznose, mnogim hrvatskim učenicima (te njihovim roditeljima) se čini nemoguće upisati studij u Velikoj Britaniji, međutim na raspolaganju su im krediti britanske vlade. Većinu nas kredit asocira na doživotno ropstvo, no u ovom slučaju to nije tako. Ulaganje u vlastitu budućnost je ipak najbolje ulaganje, a ovakav tip kredita koristi velika većina studenata u Velikoj Britaniji (bili oni Britanci ili EU studenti).

U slučaju da želite završiti preddiplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit koji će u potpunosti pokriti troškove školarine za sve 3 godine studija u iznosu 9.250 GBP godišnje. Kredit je namjenski, odnosno zatraženi iznos se uplaćuje direktno sveučilištu. Ako želite završiti diplomski program u Velikoj Britaniji, na raspolaganju vam je kredit do maksimalnog iznos od 10.609 GBP. Ovaj kredit je nenamjenski, te vam se zatraženi iznos isplaćuje na vaš bankovni račun u Velikoj Britaniji što znači da od njega možete plaćati školarinu ili životne troškove.

Kredit vraćate po završetku studija i pronalasku zaposlenja, a i tada otplata ovisi o godišnjim primanjima osobe koja je uzela kredit. Iznos godišnjih primanja koji određuje kolika će vam rata biti ovisi o mjestu stanovanja i zaposlenja nakon što završite studij – ako ostanete u VB taj iznos je 25.000 GBP, a i tada mjesečne rate iznose oko 50 GBP.

Prosječni troškovi studenta pored školarine koju mogu pokriti studentskim kreditom kreću se oko 300-400 GBP mjesečno bez smještaja, a za svakodnevne potrepštine poput hrane, izlazaka, materijala za studij, odjeće i slično.

Smještaj se na većini sveučilišta plaća u tri godišnje rate, a u prosjeku iznosi 400 – 450 GBP mjesečno ovisno o tipu smještaju, grade i sveučilištu.

Troškovi ovise o svakom pojedincu, a infografika je informativnog karaktera.

Mi znamo koliko vam znače iskustva drugih i koliko vam mogu pomoći u donošenju odluke:

Sorry, the comment form is closed at this time.