KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
12 Sep

Projekt CREATOR: Podučavanje poduzetništva u strukovnim školama – eksperimentalni pristup

U sklopu Erasmus+ projekta CREATOR, 03. srpnja 2019. održan je cjelodnevni “Multiplier Event”

Mjeseci rada i truda direktorice BHV-a Gordane Kolenko, profesorica Prve ekonomske škole u Zagrebu Mirele Abramović, Romane Rusek, Nine Bionda i ostalih kolegica i njihovih učenika, te profesora Dejana Goljevačkog iz Ekonomske i upravne škole Osijek rezultirali su velikim brojem raznovrsnih poduzetničkih ideja od kojih je odabrana najbolja koja je dobila mogućnost predstavljanja poduzetnicima u Zagrebu. Cijeli projekt, a potom i najbolja poduzetnička ideja prezentirani su 3.7.2019. u hotelu Intenacional u Zagrebu grupi poduzetnika okupljenih u BNI grupi Meridijan s ciljem upoznavanja njihovih direktora  sa eksperimentalnim metodama podučavanja poduzetništva u strukovnim školama. Skupu je također nazočila predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, gđa. Nina Kuljiš Palac.

 Creator project1

Idejni proizvod koji je među brojnima odabran kao najbolji je model kante koja automatski odvaja različite vrste otpada a može se izraditi u različititim personaliziranim izvedbama. Kreatori ove ideje žele na zabavan i edukativan način već kod djece usaditi naviku brige za okoliš i odvajanje otpada. Također, napredniji dizajn bi pomoću tehnologije prepoznao i razvrstao otpad, imao bi ugrađen sustav za neutraliziranje mirisa otpada, te bi se također mogao izraditi u različitim veličinama i prema potrebi i želji korisnika personalizirati izgled zbog estetske prihvatljivosti za svaki prostor. Poduzetnici i poslodavci koji imaju iskustva sa razvojem novih proizvoda imali su prilike komentirati ideju i njezin razvoj te dati savjete i preporuke kod daljnjeg razvoja proizvoda, ali također i preporuke profesorima za daljnji rad sa učenicima u praktičnom dijelu nastave.

BNI grupa

Kasnije istog dana, cijeli projekt predstavljen je mlađoj populaciji, većinom učenicima završnih razreda srednjih škola koji su došli iz cijele Hrvatske jer su zainteresirani za edukaciju iz poduzetništva te međunarodne projekte i suradnju. Kroz radionice, rad u parovima, diskusije i interakciju, organizatori su se potrudili prenijeti svoje znanje i iskustva iz projekta. Nastojalo se potaknuti kreativnost te razvoj ideja i poduzetničkog duha kod svih polaznika multiplier eventa. Na samom početku održana je radionica aktivnog slušanja kako bi se učenicima pokazalo koliko je aktivno slušanje zapravo teško izvesti i koliko je ono važno kako bi se razumjelo sugovornika. Predstavljen im je primjer neaktivnog i lošeg slušanja. Učenici su vježbu napravili u parovima, tako da svaki od njih bude u ulozi aktivnog slušatelja, a zatim su otišli “na teren” odnosno dobili su zadatak intervjuirati goste hotela kako su zadovoljni turističkim uslugama u Zagrebu.

Po povratku u učionicu nastavilo se sa izradom “mape kupaca“ u kojoj se interpretiralo kako su učenici razumjeli svoje sugovornike, njihove izjave i govor tijela, uspoređivali su priče sugovornika i tražili zajedničke teme koje su zatim sistematizirali da bi ih grafički prikazali u obliku “mape kupca”. Radilo se u grupama i bilo je vrlo zanimljivo slušati izlaganja o izjavama koje su prikupili od sugovornika, ponašanjima koje su uočili, osjećajima koje su sugovornici podijelili ili koje su oni naslutili. Zaključno, polaznici “Multiplier Eventa” generirali su početne ideje o novim turističkim sadržajima koje bi se moglo ponuditi gostima Zagreba i dotičnog hotela u koje je održana radionica, a facilitatori radionice su im prezentirali metodu SCAMPER kojom mogu svoje ideje razraditi, izoštriti i usavršiti.

 

CREATOR Multiplier Event u Zagrebu ocjenjen je najvišim ocjenama od strane svih nazočnih koji su iskazali da su naučili više nego su očekivali jer su tehnike promišljanja, kombiniranja i kreiranja različitih ideja primjenjive u velikom broju poslovnih i osobnih situacija.

BHV Education kao glavni nositelj projekta CREATOR u Hrvatskoj organizira i izložbu projektnih ideja učenika u svom uredu, pa svi zainteresirani koji žele posjetiti izložbu ili dobiti više informacija mogu se obratiti na education@bhvedu.hr

Sorry, the comment form is closed at this time.