KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
15 Sep

Studiranje u Nizozemskoj

Nizozemska, zemlja vjetrenjača koje potječu iz 19. stoljeća, zemlja koja broji više od 1500 vrsta tulipana, a izvozi ih čak 80 %, zemlja bez koje Europljani ne bi uživali u jutarnjoj kavi, a niti u siru goudi, dočekati će vas raširenih ruku.

Nizozemci su otvoreni i druželjubivi narod od kojih velika većina priča engleski jezik.  Ljeta su svježa te se temperature kreću oko ugodnih 28 °C, dok su zime blage tako da će vam u sva godišnja doba bicikl moći poslužiti kao glavno prijevozno sredstvo koje za razliku od Hrvatske tamo ima apsolutnu prednost spram automobila.

Glavni grad Amsterdam je svakako i najpoznatiji, dok upravno središte čini Den Haag. Amsterdam je zasigurno najpoznatiji po svojim kanalima, parkovima, coffee shopovima, čuvenom Red Light Districtu, mnogobrojnim muzejima od kojih su najpoznatiji  Van Goghov muzej i Rijksmuseum te Kuća Anne Frank.

Noćni život u glavnom gradu je osebujan te će svatko pronaći nešto za sebe. Dok u većini barova i klubova nema pravila odijevanja, neki od njih se pridržavaju strogog kodeksa. Ulaznice u klubove se kreću od 5 do 50 EUR, a ukoliko ste maloljetni nećete moći konzumirati alkohol čije su cijene više od naših, a kreću se oko 8-9 EUR.

Haag je Hrvatima vjerojatno najpoznatiji po tzv. Haaškom Tribunalu kao i po Međunarodnom sudu UN-a koji se smjestio u Palači mira. Za razliku od Amsterdama, Haag nema uzbudljiv noćni život, ali svakog kolovoza se u Haag-u održava festival HaSchiBa.

Zašto studirati u Nizozemskoj?

  1. Postoji preko 2000 programa na engleskom jeziku – nizozemska se sveučilišta mogu pohvaliti najvećim brojem studijskih programa na engleskom jeziku u kontinentalnoj Europi
  2. Visoka kvaliteta za mali novac – kvaliteta studijskih programa je svjetski poznata, a školarine i životni troškovi su mnogostruko manji nego u zemljama engleskog govornog područja
  3. Dio otvorene međunarodne zajednice – jedan od deset studenata u Nizozemskoj je internacionalni student
  4. Razvitak relevantnih vještina i daljnji uspjeh – studenti se potiču na samostalno razmišljanje, otvorenost, rješavanje problema i kreativno razmišljanje
  5. Sigurnost i sreća – Nizozemska jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu, a redovito je u top 10 najsretnijih zemalja na svijetu
  6. Lokacija, lokacija – Pariz je udaljen 3 sata, dok ste u Londonu i Berlinu za samo 6 sati vožnje vlakom
  7. Međunarodna karijera – Nizozemska je 17. ekonomija svijeta, a neke od najpoznatijih i najvećih multinacionalnih kompanija poput Philipsa, Heinekena, KLM, Shell, Unilevera su upravo nizozemske.
  8. Zaposlenje poslije diplome – nizozemska vlada želi privući obrazovane i talentirane ljude pa tako svi internacionalni studenti mogu aplicirati za boravišnu dozvolu poslije završetka studija

BHV Education godinama upisuje studente na studij u Nizozemskoj gdje surađujemo sa poznatim fakultetima:

Tilburg University

Fontys University of Applied Sciences

Rotterdam University of Applied Sciences

NHL Stenden University of Applied Sciences

Zuyd University of Applied Sciences

Inholland University of Applied Sciences

Wittenborg University of Applied Sciences

 

U Nizozemskoj postoje dvije vrste visokoobrazovnih ustanova: University koja su usmjerena na istraživanja i teoriju i University of Applied Sciences koja su više usmjerena na praksu i pripremu studenta za tržište rada. Praksa je najčešće obvezan dio studija što studentima olakšava ulazak na tržište rada s obzirom da su za vrijeme studija stekli relevantno radno iskustvo.

Neki od najpopularnijih programa koje naši studenti biraju su IT, business, media & communication, tourism management, teaching education, game technology, design, electronic engineering, physiotherapy…

Saznaj što ti je potrebno za upis!

Troškovi i financiranje

Godišnja školarina na nizozemskim fakultetima za preddiplomske programe iznosi 2.168 EUR za naše studente. Cijene diplomskih programa mogu se kretati i do 18.000 EUR godišnje.

Prosječni mjesečni troškovi života kreću se oko 800 EUR mjesečno, uključujući smještaj.

Većina fakulteta ne nudi studentski smještaj već najčešće surađuju sa privatnim tvrtkama koje iznajmljuju sobe ili apartmane studentima. U prosjeku se cijene najamnine kreću oko 400 EUR mjesečno ovisno o gradu.

Ukoliko radite uz studij moguće je prijaviti se za financijsku pomoć STUFI koja je u nadležnosti nizozemske vlade. Minimalna subvencija iznosi oko 250 EUR do maksimalnih 500 EUR mjesečno.

Osim subvencije, možete aplicirati i za kredit za pokrivanje troškova školarine.

Detaljne informacije možete pronaći na sljedećim web stranicama:

https://www.studyinholland.nl/practical-matters/financing-your-studies/infographic-dutch-student-finance-system

https://duo.nl/particulier/international-student/

A kako je studirati u Nizozemskoj saznajte od naših studenata čitajući njihova iskustva:

Više o studiju u Nizozemskoj

Sorry, the comment form is closed at this time.