KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
10 Oct

Iskustvo studiranja u Danskoj na Business Academy Aarhus

Naša studentica Klaudia koja je već dobar dio studiranja odradila i trenutno obavlja praksu u Hrvatskoj podijelit će svoje iskustvo na nadolazećim Danima mobilnosti i edukacije, a u međuvremenu možete pročitati njezino kratko pismo:

Bok svima!

Zovem se Klaudia i ispričat ću vam svoje iskustvo studiranja kemijskih i biotehničkih znanosti u Danskoj.

Svojim odlaskom u Dansku spoznala sam mnogo toga. Prvi semestar bio je težak period moga života jer sam napustila svoju obitelj, najbolje prijatelje, grad, voljenu zemlju te se uputila u nepoznato. Kako je vrijeme prolazilo, tako sam otkrila da je opcija studiranja vani bila najbolja odluka koju sam mogla donijeti, a reći ću vam i zašto.

Iako nije bilo drugih Hrvata u mojoj generaciji, nevjerojatno je kako se lako zbližiš s ljudima iz različitih dijelova svijeta i sklapaš nova prijateljstva.

Što se tiče faksa, studij je na engleskom jeziku, što je odlična stvar, jer je danas engleski jezik neophodno znati. Također, u sklopu studiranja i predavanja imamo ukombiniran i besplatan tečaj danskog jezika pa paralelno uz sve ostalo imam priliku naučiti novi jezik što je stvarno cool. Predavanja i praksa su u omjeru 50:50, što znači da nema više štrebanja i učenja napamet. Uči se s razumijevanjem jer sve što je naučeno na predavanju utvrđuje se praksom i obrnuto.

Kako je u Danskoj stručna praksa obavezna, a na mome fakultetu ona traje godinu dana, tako ja trenutno obavljam stručnu praksu u Plivi.  Odmah sam se snašla i svi su zadovoljni mojim doprinosom kompaniji.

To je odlična stvar jer je danas puno lakše naći posao s radnim iskustvom.

Kad sam došla u Plivu nije me nitko trebao dodatno educirati o pravilnom rukovođenju instrumentima jer su laboratoriji na faksu fenomenalno opremljeni suvremenom tehnologijom.

Ukratko, smatram da sam se ovim iskustvom studiranja obogatila kao osoba, naučila kako i samoća nekada može biti dobra, sklopila nova prijateljstva, putovala, inelektualno se uzdigla, stekla radno iskustvo, te naposljetku spoznala novu kulturu, jezik i običaje na prvi pogled istih, a zapravo vrlo drukčijih ljudi.

 

Klaudia Gaši
Chemical and Biotechnical Science
BAAA, Aarhus, Denmark

Prijavite se na Dane mobilnosti i edukacije

 

Ispuni kviz

Sorry, the comment form is closed at this time.