KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Studij u Danskoj
18 Oct

Alenov put do diplome Business Academy Aarhus

Na nadolazeće Dane mobilnosti i edukacije, iz Danske nam dolazi Business Academy Aarhus. Uz predstavnika fakulteta i već najavljenu studenticu Klaudiu, donosimo vam priču studenta Alena koji je završio preddiplomski studij u Aarhusu, a čije cijelo iskustvo možete čuti u petak i subotu na Danima mobilnosti i edukacije.

Tijekom mojih srednjoškolskih godina puno se govorilo o studiranju u inozemstvu od ulaska Hrvatske u EU, te o tome kako se otvorila mogućnost studiranja i rada u inozemstvu. Budući da sam tijekom srednje škole sudjelovao u Erasmus programu i odlično se proveo, odlučio sam potražiti više informacija o sveučilištima kojima bih se mogao pridružiti.

Stupio sam u kontakt s studentima koji već studiraju u inozemstvu i agencijama koje su pomagale studentima da studiraju u inozemstvu. Odlučio sam se prijaviti za studij u Danskoj, jer prema mom mišljenju danski obrazovni sustav ima najbolji način podučavanja i također dobru ravnotežu školskog / društvenog i radnog života.
Prijave za studij i većina birokracije pri dolasku  obavljaju se putem interneta, što smanjuje vrijeme čekanje i olakšava nam život. Međutim, kad sam se prijavio za svoju studij, odlučio sam otići s agencijom i potražiti pomoć stručnjaka. Pomogli su mi osigurati da imam svu ispravnu dokumentaciju, pomogli su mi u praktičnosti prijave i odgovarali na moja pitanja ako sam imao ikakvih sumnji ili nedoumica.

Većina fakulteta će vas tražiti motivacijsko pismo i obaviti kratki intervju s vama. Iz mog iskustva, u Danskoj su vaša motivacija i volja daleko vrijedniji od vaših ocjena. Dobre su ocjene još uvijek važne, ali vaša su motivacija i zrelost za studij u drugoj zemlji jednako važni. Danci su, općenito, vrlo prijateljski raspoloženi i njihov pristup obrazovanju prilično je različit od hrvatskog, i daleko ugodniji.

Aarhus je prekrasan grad, drugi je najveći u Danskoj i pun je studenata. To čini traženje stana pomalo škakljivim, ali ne i nemogućim. Postoji web portal za traženje smještaja koje vam osigurava stan na početku studija, što se naziva stambeno jamstvo. Ako želite izbjećistudentske domove i imati vlastiti stan, na raspolaganju vam je puno izbora, ali oni koštaju malo više, stoga je uvijek dobra ideja unaprijed rezervirati neke od boljih stanova na centralnom portalu za grad Aarhus.

Prvih nekoliko tjedana nastave sve je u znaku integracije. Postoji mnogo prilika za upoznavanje i organiziranih događanja koje će vam pomoći upoznati više ljudi, veze, proširiti svoju mrežu, naučiti o gradu, danskom sustavu, i mnoge druge važne stvari koje će vam trebati tijekom  obrazovanja, ali i kasnije ako se odlučite ostati u Danskoj.

Nastava ovdje, osim teorije, uključuje i puno praktičnog rada, projekata, grupnog rada i prezentacija, koji su izuzetno korisni u kasnijim traženjima posla ili primjeni na poslu. Mnogi se projekti rade u suradnji s  tvrtkama iz industrije koje nude velike mogućnosti rada ili nagrade za ljude sa sjajnim idejama.

Mnoge tvrtke oko Aarhusa nude i studentima mjesto pripravništva i pisanje završnog rada istovremeno, nakon čega postoji velika vjerojatnost da će vas i zaposliti. Stažiranje je također sjajno za testiranje vaših vještina i stjecanje iskustva. Osim prakse, postoji mnogo prilika za studentske poslove, kojima ćete zaraditi za džeparac nadopuniti svoj CV, ali ako radite određenu količinu sati mjesečno, kvalificirani ste za stipendiju danske vlade.

Tijekom školovanja imao sam zadovoljstvo i posjetiti dvije različite zemlje radi stažiranja, koje su također podučavale o različitim radnim životima i organizacijama. Bilo je i prilika za ljetne škole u inozemstvu, poput Kanade, Vijetnama i mnogih drugih.

Nakon što sam završio preddiplomski program pri Business Academy Aarhus, imao sam veliku sreću što sam, nakon samo 3 mjeseca traženja, pronašao posao na Sveučilištu Aarhus. Tijekom moje nezaposlenosti, osim novčane naknade, škole, sindikati pa i sama Vlada su nudili brojne mogućnosti i programe kako biti učinkovitiji u potrazi za poslom, kako napisati kvalitetno zamolbu za posao, kako ostvariti bolje veze u industriji.

Otkrio sam da s pravim stavom i vodstvom, možete puno postići i nadam se da će vas moja priča motivirati da studirate u Danskoj i uvjeriti se kako je život u Danskoj odličan.

Sorry, the comment form is closed at this time.