KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Studij UK
23 Jan

Od prijave na studij u Danskoj do studiranja u Velikoj Britaniji

Moja priča o upisu na faks zapravo nije poput ostalih. Od početka srednje nisam bila sigurna što želim studirati, a to se nije uvelike promijenilo do kraja mog gimnazijskog obrazovanja. Početkom zadnje godine me polako počela hvatati nervoza jer još nisam znala čime se želim baviti u životu.

Tada sam krenula istraživati mogućnost studiranja u inozemstvu i najviše mi se svidjela Danska. Oduvijek mi je bila zanimljiva država i jedna od kojih sam htjela posjetiti, ali o životu u njoj, nisam razmišljala. Nakon puno razmišljanja  odlučila sam svoju ideju predstaviti roditeljima, koji su blago rečeno bili iznenađeni. Naravno, ja još nisam bila 100% sigurna u svoju odluku, ali mi se sviđala ideja i sve mogućnosti koje bi mi se time pružile.

Nedugo zatim, BHV Education agencija je imala prezentaciju u mojoj školi i nekako se sve činilo da će sjesti na mjesto, ali naravno nije sve tako jednostavno. Nakon dugog razgovora sa roditeljima odlučili smo pokušati jer bi jednostavno bilo glupo propustiti ovakvu priliku jer ipak, nemam ništa za izgubiti.

Studij UK
Studij UK

Kontaktirali smo BHV Education, koji su nam je odmah odgovorili i nedugo zatim, prije zimskih praznika započeli proces prijave. Odabrala sam studij molekularne biologije u Roskildeu. On se najviše podudarao sa mojim interesia, ali za svaki slučaj sam prijavila nekolicinu fakulteta u Hrvatskoj. To su najvjerojatnije bili najstresniji zimski praznici. Učenje za maturu, testove, ali ponajviše prikupljanje dokumentacije za upis u Dansku. Profesori, kao i roditelji, su mi bili velika potpora i pomogli pri upisu sa pisanjem pisma preporuke. Ali naravno, i ja sam morala odraditi svoj dio posla. Motivacijsko pismo je bilo jedno od najvažnijih dokumenata koje je trebalo uvjeriti komisiju da sam dovoljno dobar student da prihvate moju aplikaciju. Nikad nisam pisala nešto ovoga tipa i smatram da nisam jedina s obzirom da velika većina srednjoškolaca u Hrvatskoj se ne susreće sa istim sve do upisa na studij. I to na studij u inozemstvu. Tu mi je moja savjetnica Morana, i ostatak BHV-a bio od velike pomoći. To je u neku ruku predstavljalo moj životopis sa svim postignućima i hobijima kojima sam se do tada bavila.

Predali smo sve papire i sada je samo trebalo čekati. Jedina nepodudaranja su bila sa fondom sati, što smo unaprijed znali, ali nismo doživljavali kao problem jer sam predala potvrdu prisustva dodanih sati u školi (izbornih predmeta), ali i priprema za mature koje sam pohađala, a koje je fakultet rekao razmotriti. Naime, kako bi upisali studij u Danskoj, njihovi fakulteti zahtijevaju da imate određen broj sati odslušan u zadnje tri godine srednje škole.

Prošlo je ljeto, prošla je matura i došli su rezultati. Nisam bila primljena na faks. To me izrazito pogodilo jer nije bilo ni približno onome što sam očekivala. Sve višemjesečne pripreme pale su u vodu zbog stvari na koje nisam mogla utjecati- fonda sati koji nije bio usklađen sa danskim obrazovnim sustavom te njihova odluka da ne uvaže moje dodatno pohađanje izbornih predmeta i priprema za maturu.

Studij UK
Studij UK

Kako sam odluku primila u svoj online account, odmah smo se javili BHV-u. Iako im je istovremeno bilo žao što fakultet nije uvažio dodatnu dokumentaciju, moja savjetnica je odmah pronašla rješenje. Još sam se mogla upisati na studij u Velikoj Britaniji. Nisam mislila da su postojale šanse, ali sam ipak odlučila pokušati. Isti dan dobila sam popisa 3 fakulteta koji se još primali prijave zbog partnerstva s BHV agencijom, stoga sam ponovo započela svoje istraživanje. Na posljetku sam se odlučila za studij biomedicine na University of Worcester koji je bio veoma različit od mog prvotnog odabira. Stigli smo predati svu dokumentaciju, i ponovo je krenulo čekanje. Na sreću, čekanje je bilo kratko unatoč tome što je bio početak kolovoza što znači i početak godišnjih odmora. Pozitivan odgovor je stigao brzo te smo mogli započeti pripreme.

Studij u Velikoj Britaniji nije bio besplatan kao u Danskoj, ali sam barem putovala u zemlju čiji jezik govorim. Ostala su mi samo 2 tjedna za naći stan, pozdravit se sa obitelji i prijateljima te pripremiti za put. Bilo je iznimno stresno, ali sam uspjela.

Čim sam došla u Worcester bila sam iznenađena dobrodošlicom. Tijekom Welcoming Weeka sam se upoznala sa fakultetom, ali i stekla nove prijatelje. U Worcesteru zapravo ima puno studenata iz Hrvatske, ali još više iz svijeta. Velika Britanija tako tmurna i kišna kako se na prvu ruku čini i ima puno mjesta za izlaske. Ako mi i Worcester dosadi, Birmingham je ni sat vremena vožnje vlakom. Zadovoljna sam sa prvom godinom faksa, ali naravno bit je u organizaciji. Svi profesori su iznimno pristupačni i spremni pomoći. Najgore je ne postaviti pitanja. Iako faks nije velik, ima 3 kampusa u različitim dijelovima grada te su svi iznimno opremljeni sa odličnom opremom koja je na raspolaganju svim studentima. Izniman je naglasak na praktičkim radovima i poticanju studenata na kritičko razmišljanje.

Studij UK

Za kraj, svim učenicima i studentima koji razmišljaju o studiju u inozemstvu, preporučila bi agenciju BHV Education. Uz njih, prijave će biti manje stresne, a njihove savjetnice uvijek imaju spremna riješenja prije nego se sam problem pojavi (ukoliko se pojavi).

Označavanjem potvrdnog okvira, dajete suglasnost da BHV Education koristi vaše podatke za kontaktiranje u svrhu informiranja i slanja ponuda mobilnim i elektroničkim putem. Ukoliko označite ne na obrascu, sukladno Općoj Uredbi o zaštiti osobnih podataka ne možemo vam poslati tražene informacije. Svoj pristanak možete povući u bilo kojem trenutku putem linka za otkazivanje pretplate u podnožju web stranice. Povlačenje suglasnosti ne utječe na zakonitost izvršene obrade podataka do trenutka povlačenja suglasnosti.

Sorry, the comment form is closed at this time.