KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
18 Feb

Srednja škola u Kanadi

Kanada je u zadnjem desetljeću postala jedna od najprivlačnijih destinacija za razmjenu učenika i studenata. Raznolikost kanadske kulture i učinkovit školski sustav samo su dio bogatstva koje Kanada nudi. Za učenike na razmjeni u srednjoj školi u Kanadi postoje mogućnosti pohađanja državne ili privatne škole uz život kod srdačne i tople kanadske obitelji domaćina tokom razmjene. Internacionalna suradnja opcija je u većini škola u Kanadi, a nude se duži i kraći programi razmjene, edukacije i pripreme za fakultete.

Kanada se nalazi pri vrhu svjetske ljestvice zemalja s najboljim obrazovnim sustavom. Prema posljednjem Pisa testiranju iz 2018. godine, koje provodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), kanadski 15-godišnjaci svojim rezultatima iz matematike, čitanja i znanosti prestigli su mnoge vodeće obrazovne velesile, među kojima su Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Švicarska. Stoga nije ni iznenađujuće da je Kanada zadnjih nekoliko godina postala jednom od najpoželjnijih zemalja za programe razmjene učenika.

Zašto izabrati Kanadu?

Kanađane prati reputacija izrazite gostoljubivosti i topline. Smještajem kod kanadske obitelji, učenici na razmjeni imat će priliku potvrditi tu reputaciju te iz prve ruke upoznati se s kanadskom kulturom. Obitelj koja će biti domaćin vašem djetetu odabire se na temelju njegovih interesa i hobija, što će olakšati proces integracije u novu okolinu. Uz stalnu podršku obitelji domaćina, učenici na razmjeni osjećat će se kao kod kuće.

 

Osim podrške obitelji domaćina, učenici će se moći obratiti lokalnom koordinatoru u Kanadi koji može pružiti pomoć u slučaju da učenik osjeća nostalgiju za domom ili mu je potrebna dodatna potpora oko izvršavanja dužnosti pojedinih školskih predmeta.

Kanada je multikulturalna zemlja u kojem je različitost i više nego dobrodošla, a smatra se sigurnom zemljom. Prema kvaliteti života, ova se država nalazi na prvome mjestu. Može se pohvaliti i najnižim školarinama među zemljama u kojima je službeni jezik engleski. Uz visoku kvalitetu obrazovanja i života, učenici će moći sudjelovati u brojnim aktivnostima, steći nove prijatelje različitih kultura, unaprijediti svoje komunikacijske vještine, ali uživati i u prirodnim ljepotama koje ova zemlja nudi.

Obrazovni sustav u Kanadi

Kanada ima dobro povezan sustav javnog obrazovanja kojim se upravlja na razini provincija. Shodno tome, postoje neki elementi obrazovnog sustava koji se razlikuju među provincijama. Djeca od 6 do 7 godina započinju svoje osnovnoškolsko obrazovanje, koje se odvija u vremenu od 6 godina. Školska godina, kao i kod nas, traje od rujna do lipnja, a kurikulum se sastoji od matematike, učenja čitanja, društvenih znanosti, povijesti, geografije, prirodnih znanosti, glazbe, umjetnosti i tjelesnog odgoja. Zahtjevnost kurikuluma se postepeno povećava sa svakim završenim razredom.

Kanada je jedna od najobrazovanijih zemalja u svijetu. U 2015. godini 90% ljudi u Kanadi od 25 do 64 godine imalo je barem završenu srednju školu, a 66% Kanađana imalo je potvrdu o završetku nekog oblika visokog obrazovanja.

Nakon osnovnoškolskog obrazovanja slijedi trogodišnje razdoblje naobrazbe od sedmog do devetog razreda, tzv. Junior High School, koju učenici pohađaju u dobi od 12 do 15 godina.

Glavni cilj ovog dijela obrazovanja jest priprema učenika na srednjoškolsko obrazovanje. Također, dodaju se i novi predmeti, među kojima su i strani jezici.

 

POŠALJI NAM UPIT

 

Srednja škola (tzv. Senior High School) započinje devetim razredom, kada učenici imaju 14 ili 15 godina, a traje 4 godine. U prošlosti, ona je primarno bila namijenjena učenicima koji su željeli nastaviti svoje obrazovanje, a učenici koji su tražili stručno usavršavanje obrazovali su se odvojeno. Danas većina kanadskih srednjih škola nudi akademsko i stručno usavršavanje. Obrazovanje je obvezno do 16 godine gotovo u svim provincijama, osim u tri provincije, među kojima je i Ontario gdje obvezno obrazovanje traje do 18 godine.

Čak 11 od 250 najboljih sveučilišta u svijetu nalazi se upravo u Kanadi.

S 18 godina učenici mogu nastaviti svoje obrazovanje na nekim od najboljih sveučilišta u Kanadi. Osim sveučilišta gdje mogu steći diplomu na preddiplomskoj, diplomskoj i postdiplomskoj razini, postoje instituti i koledži namijenjeni za one učenike koji se žele stručno usavršiti ili steći dodatna znanja prije pohađanja sveučilišta.

 

Program srednjoškolske razmjene u Kanadi

Program srednjoškolske razmjene u Kanadi, koji može trajati jedno polugodište ili cijelu školsku godinu, namijenjen je stranim učenicima od 15 do 17 godina. Budući da se nastava odvija na engleskom jeziku, učenici trebaju posjedovati znanje engleskog jezika u pisanju i govoru.

Programi se održavaju u srednjim školama 6 kanadskih provincija: Saskatchewan, Manitoba, Nova Škotska, Québec, Britanska Kolumbija i Otok princa Edwarda. Plaća se puna školarina programa, a cijene školarina ovise o odabiru željene srednje škole.

 

UVJETI SUDJELOVANJA:

  • 15-17 godina
  • minimalno 2 godine učenja engleskog jezika
  • učenik pohađa trenutno srednju školu
  • učenik je u osnovnoškolskom i srednjoškolskom sustavu manje od 11 godina

 

Uz raznovrsnost lokacija također se nude i različiti programi koji ovise o cijeni, vrsti programa (dvojezični, sportski program) i načinu dobivanja ocjena (report card/credits).

 

VRSTE PROGRAMA:

  1. CreditPrograms
  2. NonCreditPrograms
  3. IB Schools
  4. Bilingual High School in Montreal
  5. Hockey High School

 

  1. CreditPrograms

Program za učenike koji žele osvojiti bodove (credits) tokom razmjene koji se mogu pretvoriti u ocjene u matičnoj državi ili se koristiti u Kanadi za upis na fakultet. Program zahtijeva uplatu pune školarine, a nudi se u gradovima Winnipeg, Kelowna, Montreal i Prince Edwards island, te također kao nova opcija, prestižna privatna škola u Halifax-u, Nova Škotska.

  1. NonCreditPrograms

Program za učenike koji dolaze isključivo radi razmjene i bez skupljanja bodova, i samim time su cijene programa niže. Učenici nakon razmjene dobivaju „report card“ po semestru sa ostvarenim ocjenama kroz semestar i bez službenog pečata škole i potpisa ravnatelja.

  1. International Baccalaureate Schools

Program za učenike na razmjeni sa svrhom pripreme za fakultet. Učenici žive sa svojim obiteljima domaćinima, pružena su im 3 obroka dnevno i pohađaju lokalnu školu u gradu u kojem su smješteni. Moguć je odabir između 6 IB škola u gradovima Prince Edwards Island, Ontario ili Québec.

  1. Bilingual High School in Montreal

Program za učenike koji žele doći na razmjenu u Montreal, višekulturalni gradić na periferiji Québeca. Program se sastoji od pohađanja nastave na engleskom jeziku uz život kod obitelji domaćina koji se sporazumijevaju na francuskom jeziku.

  1. Hockey High School

Program za učenike na razmjeni sa naglaskom na sportske aktivnosti, ponajviše hokej. Uz život sa obitelji domaćinom, učenik je u svakodnevnom obrazovanju uključen podjednako u akademske i sportske aktivnosti.

SMJEŠTAJ

Razmjena koju nudimo u kanadske srednje škole pruža puni pansion usluga.

Učenici na razmjeni  biti ćetoplo dočekani od strane kanadskih  obitelji s kojima će moći razmjenjivati međukulturalna znanja. Imati će prilike za razvitak jezika i socijalnih vještina kroz stjecanje prijatelja i dijeljenje iskustava sa svojom obitelji domaćinom.

Kanadske obitelji domaćini su dobro poznate po potpori koje pružaju učenicima na razmjeni. Internacionalni učenici se osjećaju kao kod kuće od trenutka kada stignu.

Obitelji domaćini su izabrane od lokalnog koordinatora, ovisno o dostupnosti,  interesima i hobijima.

Učenici također mogu računati na potpunu podršku lokalnog kanadskog koordinatora u slučaju da učenicima nedostaje dom, treba im dodatna podrška sa školskim projektima, ili im je potrebna pomoć vezano uz obitelji domaćina. Učenici mogu biti smješteni u nekoliko različitih obitelji domaćina za vrijeme njihove razmjene u Kanadi.

Osobni razvoj i komunikacijske vještine dobivene iz iskustva u inozemstvu čine veliku razliku u prijavi na fakultet i budućoj karijeri.

 

POŠALJI NAM UPIT

 

 

VIŠE INFORMACIJA O OSTALIM ZEMLJAMA

Sorry, the comment form is closed at this time.