KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
28 Feb

Fontys University: Iskustvo Splićanke na studiju u Nizozemskoj

Naša Splićanka Karla u Nizozemskoj studira na preddiplomskom studiju Software Engineering i radi kao Student Assistent na Fontys University of Applied Sciences. Ispričala nam je kako se snašla u Nizozemskoj i kakva su njezina iskustva na studiju u inozemstvu.

Prijave za studij u Nizozemskoj na našim partnerskim fakultetima traju zaključno do 01.05. tako da Vas još uvijek stignemo prijaviti na vrijeme za akademsku godinu 2020./2021.

 

How do you feel when you wake up in the morning and its raining again?

“Riječi su poznate pjesme i neizbježno pitanje u Nizozemskoj. Iz sunčanog Splita preseliti se u kišnu Nizozemsku bio je velik korak, ali moram priznati da nikako nisam pogriješila.

 

ZAŠTO NIZOZEMSKA?

Jedan od razloga je način života i Nizozemci.  Nizozemci su veseli, otvoreni i opušteni. Teško je biti ikakav drugačiji u zemlji u kojoj karneval traje 4 dana, muzika se čuje sa sedam pozornica i cijeli grad je na godišnjem odmoru. Za svaki praznik postoji  pre-party, party i after party, a coffee shopovi su na svakom kantunu.

 

Šalu na stranu, krenimo na ozbiljnije teme. Obrazovanje u Nizozemskoj uvelike se razlikuje od onoga na što sam do sada navikla. Trenutno sam druga godina Software Engineeringa.

FAKULTET I NASTAVA

Ono što daje veliku prednost mom fakultetu je puno praktičnog rada.  Svaki semestar radimo projekt u grupama gdje izrađujemo web stranice, aplikacije i mobilne aplikacije.

 

Informatiku je najlakše i po mom mišljenju najkvalitetnije učiti kroz praktičan rad i izradu programa i aplikacija. Sve tehnologije i način rada je po najnovijim standardima, a profesori su za bilo kakva pitanja dostupni mailom, čak i vikendom, te voljni pomoći.

 

Prednost fakulteta je i sto je ‘Applied Sciences’ što znači da priprema za sve što se može očekivati u budućoj karijeri. To dokazuje i činjenica da imamo dvije prakse po šest mjeseci, tako da renutno radim u Splitu u jednoj softwerskoj firmi.

 

Također trenutno biram gdje ići na ‘minor’, od brojnih zemalja koje fakultet nudi, kao sto su Rusija, Italija, Španjolska, Mexico, Australija i Japan. Svrha ‘minor’ dijela studija je da proširimo vještine i uz trenutni studij steknemo znanje iz nekog drugog područja.

 

VIŠE O STUDIJU U NIZOZEMSKOJ

 

KULTURNA RAZNOLIKOST

Ekipa na fakultetu je  raznolika. Od prijateljice iz Indije koja mi je na svom primjeru razjasnila da su tamo još uvijek aktivni dogovoreni brakovi i naglasila da se vole, momka iz Irana koji sa dozom nesigurnosti otkriva svijet u kojem je dozvoljeno plesati, slušati muziku i popiti pivu do Rumunja koji su mi pokazali trikove za napraviti bolju sarmu.

Koliko god smo nacionalno raznoliki, toliko su muškarci na mom smjeru brojniji. Iako to nužno ne mora biti loše, ponekad mi fali popričati  o novoj kolekciji u Primarku i koliko bi Pedro bio ljepši  da se ošiša. 🙂

 

SMJEŠTAJ

Fakultet nudi smještaj u kući ili stanu  koji dijelimo sa drugim studentima. Na prvoj godini živjela sam u kući sa tri cure. Sada živim sa tri momka sa fakulteta i svakodnevno se iznenađujem koliko neopranog suđa ostavljaju u sudoperu. Svakako, studentski smještaj je jedino što je skuplje, otprilike 350 eura.

TROŠKOVI ŽIVOTA

Za podmiriti troškove života (oko 300 eura mjesečno), pronašla sam posao na fakultetu. Radim kao student assistant, odnosno pomažem studentima sa prve godine u izradi projekta. Naći studentski posao u Nizozemskoj je lako, ali za poslove u uslužnim djelatnostima ipak treba naučiti nizozemski.

 

I za kraj, Fontys University preporučujem svima kojima je draže učiti kroz praktičan rad i životne primjere, a Nizozemsku svima željnima dobrog društva i zabave.”

 

Karla Červar

 

JAVI NAM SE S PITANJIMA

Sorry, the comment form is closed at this time.