KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
7 May

Zašto je Jana odustala od studija u Hrvatskoj i kako se snašla u Danskoj

Jana je započela studij na Ekonomskom fakultetu, shvatila da takav tip studiranja nije za nju i zaputila se u Dansku. Kakvo je njeno iskustvo i što ju je privuklo u Dansku, saznajte u njenoj priči.

Bok ljudi! Zovem se Jana, dolazim iz Zagreba i imam 21 godinu. Završila sam Prvu Ekonomsku školu,a  trenutno studiram Marketing Managment u gradiću Aarhus u Danskoj. A tu sam da vam ukratko kažem zašto je studiranje u inozemstvu najbolja odluka koju možete donijeti za svoju budućnost.

Kako sam se odlučila za studij u Danskoj?

Iskreno, oduvijek mi je bila želja studirati vani i lutat malo po svijetu, tako da sam tijekom srednje već počela istraživati svoje opcije, ali mislim da kao i većina srednjoškolaca nisam imala pojma što zapravo želim.  Zajedno sa roditeljima, sam naišla na BHV organizaciju, za vrijeme zadnje godine srednje i stupili smo u kontakt s njima.

Za BHV imam stvarno sve pohvale jer su me oni zapravo najviše u ovom dijelu usmjerili i informirali o svim mogućnostima, te kasnije kada je odluka službeno pala za Dansku, pomogli kroz sve potrebne dokumente i procese. Odluka same Danske je pala većinom zbog odlične akademije i samih “benefita“ što država omogućava svojim studentima.

Kako sam se pripremila za odlazak?

U mom slučaju, odlazak u Dansku se malo odužio. Naime, plan je bio odmah poslije srednje otići u Dansku, ali zbog moje nesigurnosti (najviše u samu sebe), odlučila sam ipak odustati i ostati malo još sa svojima i upisati Ekonomski fakultet u Zagrebu. Da skratim priču o mojem kratkom pohađanju ekonomije, upisala sam prvi semestar, vidjela da to nije za mene, ispisala i ponovo se javila BHV-u. Nakon razgovora sa BHV-om sam se zaposlila kako bi uštedjela novce i pripremila sve za selidbu i studij u Danskoj. Za sve potrebne dokumente se pobrinuo BHV što mi je bila jedna briga manje. Nakon par mjeseci rada i priprema, kupila sam kartu za Kopenhagen i stigla 10.08.2019. u Dansku.

Zašto smatram da su bolji uvjeti studija u Danskoj nego u Hrvatskoj?

Što se tiče samog studiranja upisala sam Marketing Management na Business Academy-u u Aarhusu i mogu reći da je potpuno drugačiji nego naše obrazovanje na koje smo svi navikli u Hrvatskoj i da sam prezadovoljna sa svojom odlukom. Prva i glavna razlika je fokus na praktični i grupni rad, cijelo vrijeme si u interakciji sa razredom koji se sastoji od maksimalno 30 ljudi, a uz sve to kolege su ti sa svih strana svijeta. Čitavo vrijeme se radi na projektima sa stvarnim firmama i događajima, gdje sve učiš iz prve ruke, a da ne spominjem količinu ‘networkinga’ koju stvaraš sa svim ljudima za budućnost.

Profesori su iznimno pristupačni i stvarno im se možemo vrlo lako obratit. I uz sve to akademija stalno planira izlete u edukativne svrhe ili čisto zbog druženja. Internship se odrađuje cijeli 4. semestar i obvezan je, što znači da nakon završetka 2. godine (4 semestra) akademije imate oko 5 mjeseci prakse u svojem polju rada.

Kako provodim slobodno vrijeme i kako podmirujem svoje troškove?

Svoje slobodno vrijeme najviše provodim u prirodi,ovdje ima divnih plaža i puno mjesta gdje možeš malo uživati u društvu životinja i naravno druženju sa svojim prijateljima. Također karte iz Danske za većinu drugih zemalja su prilično jeftine npr. dosta često možete naći povratne karte za London ili Budimpeštu za samo 150 KN , tako da ako se dovoljno finacijski stabilni ovo vam je odlična prilika za putovanja.

Što se tiče troškova, vrlo lako ih možete podmirivati ako imate posao. Najveće troškove ćete zapravo imati na samom početku, prvenstveno jer gotovo svi smještaji traže dosta veliki polog od vas, zajedno sa stanarinom prvog mjeseca, ali barem kada se toga riješite ste mirni. Cijene hrane i kućanskih namirnica su čak poprilično slične našima, ali ako se tipa želite počastiti i  otići u neki restoran ili bilo koji drugi ugostiteljske objekte itekako ćete se isprsiti.

Dovoljno je da nađete posao koji možete raditi min. 10 sati tjedno, a sa time si osigurate  potporu države svaki mjesec koja iznosi oko 5.500 DKK plus još dobivate plaću od posla, a ovdje je minimalna satnica je 100 DKK . Tako da ako ste prosječan student koji živi u domu, gdje je soba oko 2500- 3000 DKK , ovdje možete jako dobro proći i još stavit koju kunu sa strane, ali to je sve naravno idilično kada imate posao. Za posao, ovisno gdje ste smješteni u Danskoj, bit će vam ga lakše naći i nije najjednostavnije zbog količine studenata koja traži isto. Ja radim trenutno kao konobarica u tajlandskom restoranu i  mogu reći da rijetko koji Danac čak i oni najstariji ne znaju pričati engleski ,tako da dok god znate engleski, možete najnormalnije razgovarati s njima.

Jesam li ostvarila svoje ciljeve?

Apsolutno DA ! Naravno još imam jako puno ciljeva i budućih planova koje želim ostvariti ali mislim da mogu reći da sam na jako dobrom putu. A vama želim poručiti da se nemojte bojati ovakvih izazova i izađite u svijet. Nevjerojatno koliko takva odluka može utjecati da vašu budućnost, mali push iz comfort zone će vam promijeniti pogled svijeta i otvoriti brojna nova vrata. Jana Vrzel

 

STUDY DENMARK ONLINE CONFERENCE

 

Sorry, the comment form is closed at this time.