KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
13 Oct

Studij u Danskoj vs. studij u Hrvatskoj: Janovo iskustvo na UCN

 

Kako sam se odlučio za studij u Danskoj?

Prvi put kada sam se susreo sa studijem u inozemstvu bilo je na, vjerovali ili ne, na Danima mobilnosti i edukacije, koje je organizirao BHV Education. Tada sam tek uvidio koje su prednosti i koje mi sve pogodnosti nudi studiranje u inozemstvu, a pogotovo u Danskoj. Kako sam znao da bih želio studirati programiranje, odabir pravog fakulteta bio je mnogo bitniji, pošto smatram da bi se većina nastave trebala bazirati na praksi više nego na teoriji, što je zapravo moto većinu fakulteta u Danskoj. Što sam dublje istraživao sve više i više mi se svidjela Danska kao moja obrazovna destinacija. Ubrzo sam pronašao University College of Northern Denmark, popularno zvan UCN, koji je odgovarao na sve moje želje, školarina je bila besplatna, a većina nastave se bazira na praksi dok je UCN je jedan od boljih i poznatijih fakulteta u Danskoj.

Kao što Jan kaže, najviše informacija o studiju u inozemstvu dobio je zahvaljujući Danima mobilnosti i edukacije koje organiziramo, a Jan će svoje iskustvo podijeliti s nama  i na online Danima mobilnosti i edukacije ove subote 17.10. na panelu “Studij u Danskoj” koji počinje u 12.30, a kasnije ćete moći pričati direktno s Janom i predstavnicom University College of Northern Denmark Magdalenom sve do 15 sati i saznati odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju.

PRIJAVI SE OVDJE

Zašto mislim da je studij u Danskoj bolji nego u Hrvatskoj?

Ja smatram da je studiranje mog smjera (programiranje) u Danskoj neusporedivo sa studiranjem istog smjera u Hrvatskoj. Kao što sam već rekao nastava pri UCN se bazira na praksi, promoviran je rad u grupama, te je nastava općenito mnogo bolje organizirana, što bi značilo uvijek imamo dovoljno vremena za sve naučiti ili ponoviti, te su tu još i profesori za koje stvarno imaš osjećaj da im je stalo hoćeš li ti kao student sa tog fakulteta izaći sa dovoljnim znanjem i praktičnim iskustvom koje je važno za tvoju buduću karijeru i zaposljenje.

Kako sam se pripremio za odlazak?

Preko BHV-a sam se spojio sa još dvojicom studenta koji su također išli na UCN, te još uz to i na isti smjer kao i ja. Nakon što smo par puta otišli na kavu te se malo bolje upoznali, jedan od te dvojice mi je danas cimer te živimo zajedno od kada smo došli u Dansku. Stan smo pronašli na oglasnoj stranici, koju smo pronašli preko Facebooka, a u Dansku smo krenuli dva tjedna prije početka nastave.

Kakav je život u Aalborgu?

Ako ste očekivali lijepe i sunčane dane Aalborg možda i nije mjesto za vas, možda se tu i tamo pojavi koji sučnan dan, ali će te većinu vremena gledati u oblake i kišu. Unatoč vremenu, Aalborg ima mongo zanimljivih stavri, kao na primjer gradska knjižnica, u kojoj je bilo kakvo posuđivanje knjiga besplatno, ili atletski stadion na koji možete doći u bilo koje doba dana. Sve u svemu dobre straneu Aalborgu daleko nadglasaju one loše.

Smatram li da sam učinio pravu stvar?

Pri dolasku u Dansku nisam bio 100 % siguran radim li pravu stvar, ali nakon što sam upoznao ljude za koje smatram da ćemo cijeli život ostati prijatelji te nakon što sam vidio koliko je školstvo bolje organizirano shvatio sam kako je odlazak u Aalborg bio pravi korak u mome životu.

Saznaj sve o besplatnom studiju na engleskom jeziku u Danskoj

Sorry, the comment form is closed at this time.