KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
22 Oct

Studij u Litvi: Nova destinacija za studij na engleskom jeziku

Litva, najveća je baltička država koja se nalazi na sjeveroistoku Europe i to na samoj obali Baltičkog mora. Glavni i najveći grad – Vilnius ponosi se bogatom arhitekturom koja varira od gotike do neoklasicizma, a slavna Vilniuska katedrala izgledom podsjeća na grčki hram. Staro središte grada nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a Gediminasova tvrđava, gradska palača i vijećnica na glavnom trgu Rotuses Aikšte oduzimaju dah. Litvansko selo Purnuskesu slovi kao geografsko središte Europe, a s obzirom da je Litva kao i Hrvatska članica Europske Unije, hrvatski studenti koji se odluče otići na studij u Litvu bez problema će moći putovati Europom.

Litva kao članica Europske unije i NATO-a jedna je od dvojezičnih i najobrazovanijih nacija u Europi. Litva nudi niže stope školarine i niže troškove života u odnosu na mnoge druge zemlje u regiji, što ju čini savršenim mjestom za studente koji žele studirati u inozemstvu u Europi po nižim troškovima.

Engleski jezik je rasprostranjen diljem Litve, pričaju ga mladi, ali i stariji stanovnici stoga nećete imati problema sa snalaženjem u gradu. Studij u Litvi kreće se između 1.000 do 5.000 EUR na državnim fakultetima za preddiplomski studij dok ćete diplomski studij platiti između 2.200 do 6.500 EUR.

Studenti većinom žive u studentskim domovima – većina sveučilišta nudi mogućnost života u kampusu. Neki od studentskih domova nalaze se u blizini sveučilišta, drugi – dalje, tako da ćete za korištenje sveučilišta morati koristiti javni prijevoz. Većina spavaonica je obnovljena i opremljena modernim aparatima i pristupom internetu.

Imajte na umu da ćete najvjerojatnije morati dijeliti sobu s jednim ili dva druga učenika. U sobi ćete dobiti potreban namještaj – krevet, ormar, stol i stolice. Pristup internetu može biti u svakoj sobi, ali to nije uključeno u cijenu. Moći ćete pripremiti doručak, ručak i večeru u zajedničkom kuhinjskom prostoru s ostalim studentima. Na svakom se katu obično nalazi opremljena kuhinja. Gosti ne smiju spavati u spavaonicama. Prilikom ulaska u prostor, morat će predati osobnu iskaznicu i upisati se u knjigu gostiju. Konzumacija alkoholnih pića i / ili psihoaktivnih droga zabranjena je zakonom. Pušenje je dozvoljeno samo na određenim mjestima.

Kao EU student potrebno je imati europsku karticu zdravstvenog osiguranja, čime su vam zajamčene državne zdravstvene usluge u slučaju nesreće. Morate biti svjesni da kartica ne pokriva troškove zdravstvenih usluga koje pruža privatni sektor.

Hrvatski studenti za vrijeme studija u Litvi mogu raditi studentske poslove i to u punom radnom vremenu (ukoliko im fakultetske obveze to dopuštaju).

Litva je pristupačna zemlja. Kao student u Litvi možete ostvariti brojne popuste. Na raspolaganju su studentski popusti za obilazak zemlje javnim prijevozom, prehranu u restoranima itd. Troškovi života variraju ovisno o načinu života, vrsti smještaja i mjestu. Prema preporukama fakulteta prosječni mjesečni troškovi iznosi 600-700 EUR. Javni prijevoz je u Litvi jeftin. Mjesečna karta za javni prijevoz iznosi oko npr. 15 EUR.

Zašto živjeti u Litvi?

Litva je moderna sjevernoeuropska zemlja.

Litva je članica Europske unije.

Stranci su dobrodošli, a engleski jezik je široko rasprostranjen.

Litva je zemlja najbrže i najjeftinije internetske veze u Europskoj uniji!

Odlična lokacija za putovanje i razgledavanje cijele regije.

Zašto studirati u Litvi?

Preko 350 studijskih programa dostupnih na engleskom jeziku.

Međunarodno priznate diplome.

Dugogodišnja tradicija visokog obrazovanja i otvorenost za inovacije.

Pristupačan život i velika vrijednost za novac.

Prilike za rad tijekom studija i mogućnost boravka u zemlji 15 mjeseci nakon završetka studija u svrhu traženja posla.

BHV Education se u 2020. godini povezao za dva odlična sveučilišta u Litvi

LCC International University

LCC International University privatno je i međunarodno priznato sveučilište u sjevernoameričkom stilu u Litvi. LCC se istaknuo u regiji pružajući jedinstveno obrazovanje usmjereno na budućnost i interaktivno akademsko okruženje. Nudi  programe prvostupnika i magistara društvenih i humanističkih znanosti. LCC je sveučilište za slobodne umjetnosti, stoga svaki program uključuje kritičko razmišljanje učenika, istovremeno izazivajući studente u multikulturalnoj perspektivi i kršćanskom svjetonazoru. Kroz programe studenti rastu u svojim komunikacijskim i liderskim kompetencijama te kasnije te vještine primjenjuju u svom profesionalnom okruženju. Klaipėda, dom LLC International University, je treći po veličini grad u Litvi, smješten na Baltičkom moru. To je uspješno kulturno i poslovno središte regije koje se pretvara u odmaralište za ljetne sezone.

Mykolas Romeris University

Sveučilište Mykolas Romeris (MRU) međunarodno je sveučilište smješteno u Vilniusu i Kaunasu u Litvi. Moderna, kreativna i poduzetnička akademska zajednica podigla je MRU na vodeće sveučilište u društvenim znanostima i interdisciplinarnim istraživanjima u Litvi. MRU usko surađuje s preko 300 sveučilišta, javnih i privatnih institucija, sudjeluje u akademskim, profesionalnim i međusektorskim mrežama.  Trenutno MRU broji 7500 studenata, uključujući 600 međunarodnih studenata i zapošljava preko 400 akademskog osoblja. Sveučilište nudi doktorske, magistarske i prvostupničke studijske programe. Preko 80% njih ima međunarodnu akreditaciju. Najpopularniji studijski programi su pravo, menadžment, javna uprava, psihologija, socijalni rad, javna sigurnost itd.

Pošalji nam upit preko obrasca u nastavku i saznaj kako je studirati u Litvi i koje su tvoje mogućnosti!

Sorry, the comment form is closed at this time.