KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
4 Dec

Kako pronaći studentski posao u Danskoj

Već je poznato da većina Hrvata u Danskoj uz studij i radi. Ukoliko planirate upisati studij u Danskoj vjerojatno se pitate kako pronaći studentski posao, u kojem vremenskom periodu to možete očekivati, odakle krenuti s potragom, kakav je tip studentskih poslova u ponudi i na kraju kolike su satnice i koje su dodatne beneficije koje možete ostvariti. Pitali smo neke od studenata kakvo je njihovo iskustvo i u nastavku donosimo njihove priče. Na online Student Party-u 19.12. možeš ih i osobno pitati sve što te zanima.

Pronalazak studentskog posla je težak i često stresan proces.

Opće stajalište je da EU i internacionalnim studentima biva teže pronaći posao zbog nepoznavanja danskog jezika, ALI NE I NEMOGUĆE.

VAŽNOST NETWORKINGA.

Velik broj studenata pronalazi posao kroz njihovu mrežu prijatelja, tako da stvaranje danskih i međunarodnih prijatelja u Danskoj može biti prvi značajan korak ka ostvarenju cilja.

U Danskoj godišnje studira oko 40.000 internacionalnih studenata.

Velika je potražnja za studentskim poslovima te je samim time velika konkurencija. Pri dolasku u Dansku trebali bi biti spremni financirati se prvi semestar dok ne pronađete posao. Mjesečni troškovi bez stanarine iznose između 2.000-4.000 kn plus stanarina koja iznosi minimalno 3.000 kn.

Dakle, savjetujemo vam da za prva tri mjeseca budete financijski osigurani.

Pronalazak studentskog posla može ovisiti o puno različitih stvari.

Neki od prvih postavki odnosi se na činjenicu koliko ste uporni u potrazi i koliko ste izbirljivi pri odabiru posla. Nekim studentima je bilo potrebno svega par tjedana, nekim dva do tri mjeseca, a neki studenti su već prije dolaska u Dansku imaju dogovorene intervjue i prilike za zapošljavanje. Česti faktor koji utječe na brži pronalazak posla su i prijatelji ili poznanici koji već žive u Danskoj i radi neki studentski posao te se mogu raspitati za vas, a često i prije vašeg dolaska na studij u Dansku.

Neki poslodavci zahtijevaju da prije početka rada imate riješenu birokratku konstrukciju kao što je potvrđen status studenta, dansku adresu, prijavljeno boravište, CPR broj i otvoren račun u danskoj banci. Nekada taj proces može potrajati pa samim time se odužuje pronalazak posla, a netko vas može zaposliti i dati vam dva tjedna da „sredite papire“.

SAVJET. U tim situacijama važno je da vas ne iskorištavaju i da ste plaćeni za sve sate koje ste odradili.

Koje su sve opcije kod traženja studentskog posla?

Postoje razne varijante i načini kako možete tražiti studentski posao u Danskoj.

TOPLA PREPORUKA. Pokušajte koristiti kombinaciju ovih metoda umjesto da se samo oslanjate na jednu.

 

  • Fizički dijelite CV u dućanima, kafićima, barovima, restoranima. Mnogi internacionalni studenti isprintaju CV te ga dijele u gradu u kojem žive.
  • Pitajte ljude koje znate. Mnogi poslovi nisu javni u oglasima te često studenti nađu posao kroz svoja poznanstva. Stoga pitajte prijatelje ili druge studente na faksu znaju li neka mjesta koja zapošljavaju.
  • Društvene mreže. Linkedin je jako popularan u Danskoj. Napravi profil, ako već nemaš i ažuriraj ga često. Facebook je također dobra platforma za pronalazak posla, možeš pronaći puno grupa za internacionalne studente koji traže ili nude posao.
  • Često provjeravajte web stranice različitih firmi. Neke pozicije neće uvijek biti u oglasima tako da je korisno pregledavati njihove web stranice.

PORTALI ZA POSAO NA ENGLESKOM JEZIKU

Kakve sve poslove možete raditi kao student u Danskoj?

Restorani, kafići, barovi i hoteli će često biti otvoreni za zapošljavanje stranih studenata koji ne govore danski jezik. Neki u maloprodaji trgovine će također zapošljavati međunarodne studente. Možda ćete moći pronaći posao u tvrtki koja treba nekoga s vašim znanjem jezika ili „insajdersko“ znanje o kulturi vaše zemlje. Ovakav faktor je ponajprije vezan za poslove u turističkoj industriji. Također, može biti i situacija gdje danska firma posluje s hrvatskim firmama ili planiraju lansirati proizvode kod nas u Hrvatskoj.

Znamo da biste vjerojatno radije pronašli posao povezan uz vaše područje studija ili prethodno iskustvo, ali imajte na umu da to može biti teško čak i za danske studente. Prvo stjecanje danskog radnog iskustva u drugim poljima moglo bi olakšati pronalazak privlačnijih studentski poslova u budućnosti.

Pitanja za intervju:

  1. Gdje radite / Where do you work?
  2. Koliko dugo radite na toj poziciji / For how long have you been working here?
  3. Kako ste pronašli posao / How did you find the job?
  4. Koliko vam je trebalo da pronađete posao / How long did it take for you to find the job?
  5. Imate li kakav savjet za buduće studente u pronalasku posla / Do you have any advice for future students when finding a job?
  6. Jeste li zadovoljni trenutnim poslom/ Are you satisfied with your current job?

Stefan Karapandža, student iz Hrvatske koji će sudjelovati na online Danima Mobilnosti i edukacije 19.12.2020. na STUDENT PARTY-U.  Stefan je u Danskoj već tri godine na studiju International Hospitality Management u Copenhagenu. Nakon prakse, dobio je ponudu za stalni posao te već dvije godine radi u struci.

  1. Prvi posao koji sam imao je bio u McDonald’s kuhinji. Trenutno sam zaposlen u hostelu Steel House.
  2. U McDonald’su sam radio 11 mjeseci, a u hostelu sam već zadnjih 2 godine.
  3. Posao u McDonald’su sam našao online preko njihove stranice. Posao u hostelu gdje trenutno radim sam dobio nakon što sam tamo završio obaveznu praksu za faks.
  4. Da nadem prvi posao mi je trebalo nekih 3 mjeseca. Iako prvih mjesec do mjesec i pol nisam počeo tražiti jer sam morao riješiti papirologiju da bih mogao početi.
  5. Moja preporuka za pronalazak posla je samo biti uporan. Slati CV na što više mjesta je moguće i biti strpljiv. Postoji jako puno poslova za studente samo treba strpljenja.
  6. Jako sam zadovoljan poslom koji trenutno radim jer je u mojoj struci, te je atmosfera odlična.

Jagoda Bakowska, studentica iz Poljske te živi i studira u Danskoj već tri godine. Završava Bachelor Degree Marketing Management i želi upisati master studij u Americi.

  1. I work in WakeUp Hotel restaurant.
  2. I have started in August 2017.
  3. I applied to Tivoli, amusement park and my boss reached out to me.
  4. It took me less than a month to find a job
  5. Not really relevant for my case, but the advice would be: it never hurts to ask.
  6. I am very satisfied with my student job

Ákos Cserkuti, student iz Mađarske koji u Danskoj studira Marketing Management te je sada na drugoj godini preddiplomskog studija. Planira završiti Top-Up i pokrenuti svoju agenciju za marketing.

  1. I work in a supermarket as overnight stocker/warehouse worker.
  2. Since almost a year, I started January 2020.
  3. A friend of mine recommended me for the position.
  4. I was looking for a job for about 4-5 months, some times more actively, sometimes less actively. It was hard to find a job that matches my schedule at university.
  5. First it might be a better idea, if you search for a job like cleaning or housekeeping, those are easier to get, and after you have found a temporary option, you can look for your dream job. Also just always ask around at everyone you know, the easiest way of getting a job is definitely through personal connections.
  6. I don’t enjoy what I’ am doing, and it’s also very exhausting to do it every weekend, leaving me no day offs at all. But still, it pays my bills, so I am thankful for it.

Lucija Krčmar, studentica iz Hrvatske na studiju Tourism Management koja će sudjelovati na online Danima Mobilnosti i edukacije 19.12.2020. na Student Party-u. U Danskoj je godinu dana i planira završiti master program u Danskoj i pokrenuti svoju turističku agenciju.

  1. Radim kao konobar u tajlandskom restoranu, Kiin Kiin
  2. Radim tamo skoro godinu dana, počela sam u 11. mjesecu 2019.
  3. Pronašla sam posao tako da me frendica preporučila za poziciju, poslala sam mail šefu i dobila intervju.
  4. Tražila sam posao otprilike 2 mjeseca, u početku nisam toliko aktivno zato mi je trebalo malo duže.
  5. Savjet mi je da se raspituju među prijateljima koji već rade negdje za slobodne pozicije, također da šalju životopise svugdje bez obzira traže li zaposlenike ili ne.
  6. U umjerenoj mjeri sam zadovoljna s poslom, pozitivno je to što imam besplatan obrok te smjene nisu naporne no sada nakon godinu dana bih voljela promijeniti i pronaći nešto novo.
PRIJAVA ZA STUDENT PARTY

Dovilė Beržinytė, studentica iz Litve koja je u Danskoj godinu dana na studiju Tourism Management u Copenhagenu. Nakon završetka studija želi otvoriti svoj restoran, a trenutno obavlja praksu kao manager restorana u kojem radi.

  1. I work in California kitchen (restaurant), I prepare food and serve it to customers.
  2. I have been working there for around 10 months.
  3. I applied trought their website and then they invited me for an interview, I did the trial shift and then I didn’t hear anything from them. About 2 months later they called me that they have a job for me.
  4. My first job I found in 2 weeks but they after two weeks of working there I got fired so it took me then 2 months to find a new one.
  5. Be patient, as it can be really stressful don’t let it get to you, I am sure theres a job for everyone!
  6. I am really satisfied with my current job and kinda happy that I got fired from the first place as now I actually enjoy what I am doing.

Ne propusti online druženje sa studentima koji studiraju vani

na Danima mobilnosti & edukacije, 19.12. u 14.30 h

Sorry, the comment form is closed at this time.