KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
23 Dec

Japan i stipendije: Studiraj u zemlji izlazećeg sunca

Japan već nekoliko godina doživljava značajan porast starog stanovništva što je ujedno dovelo i do jednog pozitivnog trenda, a to je otvaranje velikog broja radnih mjesta. Budući da se radi o potrebi za visoko obrazovanim pojedincima, vlada ove zemlje tom problemu je doskočila uvođenjem studijskih programa na engleskom jeziku, stipendijama i nižim školarinama za strane studente. Kako bismo ti približili studij u Japanu, nedavno smo našoj raznolikoj ponudi međunarodnih studija, po prvi puta, dodali i dva fakulteta u Japanu, International College of Liberal Arts (iCLA) i Kyoto University of Advanced Science (KUAS).

Multikulturalno okruženje

Kao što je i ranije spomenuto, vlada Japana svojim mjerama želi privući mlade iz svih krajeva svijeta, a da u tome uspijevaju govori i činjenica da u ovoj azijskoj zemlji obrazovne institucije pohađa više od 300 tisuća međunarodnih učenika i studenata. Na International Collegeu of Liberal Arts (iCLA) čak 60% studenata čine mladi iz više od 40 zemalja što znači da ćeš odabirom studija u Japanu imati priliku upoznati ljude iz različitih dijelova svijeta i, osim o japanskoj, naučiti više i o drugim kulturama.

Niži troškovi života

Zanimljivo je i da su u „Zemlji izlazećeg sunca“ troškovi života i obrazovanja niži nego što je to slučaj u SAD-u, Australiji ili Ujedinjenom Kraljevstvu, osobito u manjim gradovima poput Kofua i Kyota gdje se odvijaju studijski programi iCLA-a i KUAS-a. Također, međunarodnim studentima je omogućeno pravo na rad na pola radnog vremena koje se tijekom ljetnih mjeseci produžuje na 8 sati rada dnevno. Iako u početku vjerojatno nećeš baratati japanskim jezikom i dalje postoje poslovi koje možeš raditi. Osobito popularni poslovi za studente koji ne govore japanski su podučavanje engleskog jezika i pomoćni poslovi u restoranu.

Učenje novog jezika

Odabirom studija na iCLA-u ili KUAS-u nastavu ćeš pohađati na engleskom jezikom. No, oba fakulteta potiču svoje međunarodne studente da nauče japanski jezik. U sklopu studija proći ćeš tečaj učenja ovog azijskog jezika. Znanje novog jezika pomoći će ti da za vrijeme studija nađeš bolji posao gdje ćeš moći aktivno vježbati i usavršiti svoje znanje. Poznavanje japanskog jezika otvorit će ti i različite prilike nakon studija, povećati tvoju konkurentnost na tržištu rada i omogućiti da započneš svoju profesionalnu karijeru u Japanu, ako se odlučiš za taj korak.

Jedinstvena kultura

Japan je mjesto gdje se tradicija i moderno spajaju i tvore jedinstvenu sinergiju. Unatoč tehnološkom napretku i urbaniziranim gradovima, Japanci cijene svoju tradiciju i čuvaju svoje prirodne ljepote koje ćeš i ti, uz studiranje u „Zemlji izlazećeg sunca“, svakako imati priliku doživjeti. Ova otočna država jedna je od najsigurnijih zemalja na svijetu, a domom je gejši, sushija i popularnog pića sake. Japanci su i tvorci karaoka, stoga ti zabave i mjesta za izlazak definitivno neće nedostajati.

International College of Liberal Arts (iCLA) 

International College of Liberal Arts (iCLA) jest američki tip sveučilišta, dio je Yamanashi Gakuin Universityja, a nalazi se u gradu Kofu iz kojeg se pruža predivan pogled na planinu Fuji. Studenti prvu godinu pohađaju interdisciplinarni Liberal Arts program na engleskom jeziku nakon kojeg se mogu odlučiti za jednu od specijalizacija: Globalno poslovanje i ekonomija, Političke znanosti, Interdisciplinarna umjetnost i Studije o Japanu.

Prednosti studija na iCLA-u:

  • Rad na razvoju vještina zapošljivosti kroz studij
  • Učenje japanskog jezika u sklopu programa
  • Dobivanje širokog spektra znanja iz različitih područja (ekonomija, povijest, umjetnost, politika)
  • Potpora u traženju stručne prakse i zapošljavanja nakon studija
  • Studenti uče kako da razmišljaju, a ne o čemu da razmišljaju
  • Nastava u manjim grupama od 10 do 15 studenata
  • Sportski odjel koji je proizveo brojne Olimpijce
  • Mogućnost odlaska na 1 ili 2 semestra u jednu od 60 partnerskih institucija u 30 različitih zemalja
  • Pristupačniji troškovi života
  • 90 različitih studentskih klubova
  • Kulturalne radionice za studente (borilačke vještine, kaligrafija, sviranje japanskih instrumenata)
  • Idealan za ljubitelje prirode

Kyoto University of Advanced Science (KUAS)

Kyoto University of Advanced Science (KUAS), kao što se i iz naziva može zaključiti, nalazi se u Kyotu, a u sklopu ovog studija odvija se Preddiplomski, Diplomski i Doktorski studij strojarstva i elektrotehnike. Na ovom sveučilištu studenti imaju priliku naučiti najnaprednije tehnologije kroz studijski program prepun prakse koja iznosi čak 50% nastave.

Prednosti studija na KUAS-u:

  • Visoka vrijednost diplome i konkurentnost na tržištu rada
  • Rad uz bok s najboljim inženjerima
  • Učenje japanskog jezika u sklopu programa
  • Specijalizacija u željenom području
  • Korištenje najnaprednije tehnologije
  • Suradnja s više od 50 kompanija
  • Potpora u lovu na poslove i traženju stručne prakse
  • Poticajno okružje za razvoj karijere budućeg inženjera
  • Kyoto ima najbrojniju populaciju studenata u Japanu
  • Stjecanje vještina inovatora
  • Otkrivanje prirodnih ljepota Japana

Stipendije koje pokrivaju i do 100% školarine

Oba japanska sveučilišta imaju otvoren natječaj za stipendije namijenjene međunarodnim studentima. Dok iCLA nudi stipendije koje pokrivaju 100%, 75%, 50% i 25% iznosa školarine za sve četiri godine studija, KUAS je za strane studente pripremio stipendije u iznosu od 100%, 50% i 30% školarine za preddiplomski i diplomski studij te punu školarinu za doktorski studij.

Odluka o dobivanju stipendije na iCLA-u temelji se na prosjeku, ali ono što ističu kao još važnije jest intervju gdje kroz razgovor utvrđuju liderski potencijal, akademsku znatiželju, osobnost i vještine raspravljanja kod studenta. Na KUAS-u se za stjecanje stipendije, osim prosjeka ocjena i intervjua, razmatraju i preporuke profesora kako bi više saznali o svojim budućim studentima i njihovim vještinama.

Studij u Japanu omogućit će ti brojna poznanstva, naučit ćeš novi jezik, iskusiti jedinstvenu kulturu, a ono što je najvažnije, bit ćeš izuzetno konkurentan na tržištu rada po završetku studijskog programa. Ako još uvijek dvojiš koji je pravi izbor za tebe ili imaš nedoumice, naši savjetnici s dugogodišnjim iskustvom u području međunarodnog obrazovanja mogu ti pomoći da saznaš koji je pravi studij u inozemstvu za tebe.

Pridruži nam se na Danima mobilnosti i edukacije koji će se održati 09. siječnja 2021. od 11 do 16 sati, a naš gost iz Japana ponovo će biti International College of Liberal Arts (iCLA)

Prijava za Dane mobilnosti i edukacije 09.01.2021.

Sorry, the comment form is closed at this time.