KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
27 Jan

Studij u Copenhagenu za vrijeme pandemije

Početkom siječnja prošle godine, naš polaznik Mislav uputio se u Copenhagen, glavni grad Danske koji je ujedno i najčešći izbor naših studenata. Mislav trenutno studira Service, Hospitality and Tourism Management na Copnhagen Busines Academy, a u svojoj priči osvrnuo nam se i kada se javila želja za odlaskom, ali i kako sada izgleda studirati u Danskoj za vrijeme pandemije.

Odluka za studij u Kopenhagenu pala je već tijekom početka maturantske godine, iako mi je glava bila u maturi, mislima sam već biciklirao Copenhagenom.

Prije samog odlaska, dovoljno rano sam se informirao kako bi prijava bila što uspješnija, a tomu mi je naravno najviše pomogla BHV agencija. Premda sam se u pojedinim trenucima dvoumio o preseljenju, jer ipak je to najveći korak u životu kojeg sam do sad napravio, već sad čvrsto mogu reći da je to jedna od najmudrijih odluka koju toplo preporučujem svim mojim prijateljima, poznanicima i vama čitateljima. Prilikom informiranja oko bilo kojih nedoumica tu je bio BHV Education koji je svojim obavještajnim radom uspio približiti sliku o tome kako je to studirati u inozemstvu. Osim prijašnje posjete fakultetu, mogu reći da ta dva faktora su presudno donijela odluku.

Pri upisu sam se paralelno pozabavio onim u Hrvatskoj u slučaju ako ne upadnem u Dansku i već tada sam zapravo osjetio razliku u kojoj mi se više dopala ona danska varijanta. Ponajviše sam proces gdje za Dansku ste odabrani metodom najboljeg kandidata uzimajući u obzir ocjene, izvannastavne aktivnosti, znanje engleskog jezika i slično, dok je u Hrvatskoj presudna ta decimala u uspjehu. Nakon svih predanih dokumenata uslijedilo je dugo i nestrpljivo čekanje, no isplativo! Poslije prihvatnog pisma sve emocije su bile pomiješane, od suza mojih bližnjih do vlastitog uzbuđenja kao ono pred maturalcem u srednjoj. Nisam bio ni svjestan što se događa i koliko dugo ću biti udaljen od meni najmilijih, no s obzirom da vrijeme leti toliko brzo bio sam prije nazad za praznike nego sto sam i uopće otišao.

Trenutno sam već jednu godinu u Kopenhagenu i zasad imamo samo riječi hvale i preporuke budućim ”inozemcima”.

Zašto Danska? Bez obzira na to nesretno vrijeme, puno više pozitivnih faktora igraju ulogu o odluci ostanka u jednoj od najsretnijih zemalja svijeta. Tu je poznata stipendija koju svi strani državljani iz EU koji odrade minimalno 43 sata mjesečno dobiju, a ona uz plaću pokrije i više nego dovoljno za moje osobne potrebe. Ako se predomišljate studirati u glavnom gradu ili primjerice Aarhusu ili Alborgu imajte na umu opcije koje su vam otvorene uspoređujući primjera te gradove, pritom najviše mislim na posao koji vam je potreban za stipendiju. Osim SU-a (stipendija), uvjeren sam da ma za koji god grad se odlučili dobit ćete vrhunsku edukaciju jer danska sveučilišta broje za jedna od boljih barem u Europi.

Iako na prvu ne zvuči melodično, danski jezik sam zavolio već nakon mjesec dana učenja istog. Jezčni tečaj je besplatan pod uvjetom da platite polog u iznosu 2.000 DKK koji vam budu vraćeni nakon svakog položenog modula. Možda zvuči smiješno, no definitivno jedna od jednostavnijih stvari je pretvaranje valuta, danska kruna je gotovo jednaka kao i hrvatska kuna stoga ne morate mozgati prilikom kupnje vašeg novog bicikla. Bicikl je najčešće prijevozno sredstvo te sam ga kupio čim sam stigao u Dansku.

Programi na studijima su im više organizirani te profesori kao i osoblje puno više mari za studente, a u interesu im je da mi kao studenti ostvarimo svoj maksimalan potencijal. Manje su grupe, kontakt s profesorima je bliži te sve što možete poželjeti je oko kampusa. Unatoč globalnoj pandemiji fakultet nam je omogućio da što lakše prođemo kroz ovo teško razdoblje zajedno. Ne mogu se žaliti kada gledam situaciju što je sve zadesilo Hrvatsku 2020. Svi ispiti su nam prebačeni online, a ponuda poslova je iznimno niska, no unatoč teškim vremenima uvjeren sam da dolaze ona bolja gdje ćemo se vratiti na staro normalno.

Pridruži nam se u veljači na panel prezentacijama sa gostima studentima i i ne propusti priliku čuti sve informacije o važnim koracima kod prijave, BHV Education savjetovanju, kao i opciji besplatne prijave uz BHV Education, te rokovima za predaju potrebne dokumentacije.

Sorry, the comment form is closed at this time.