KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Karijera u svijetu inženjerstva
26 Feb

Karijera u svijetu inženjerstva: Nizozemska vs Velika Britanija

Voliš rješavati tehničke probleme? Dobar si u znanosti i matematici? Onda bi svakako trebao promisliti o karijeri inženjera. Donosimo top razloge zašto studirati engineering programe u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Inženjerstvo je jedna od najbolje plaćenih i najpopularnijih profesija. Prema podacima magazina Forbes iz 2016. godine, prosječna početna plaća inženjera kemije koji je završio preddiplomsku razinu studija iznosi 63 i pol tisuće dolara godišnje što je otprilike 33 tisuće kuna mjesečno. Također, uz određeno iskustvo, usavršavanje i specijalizaciju, inženjerima se dohodak nakon nekog vremena može i udvostručiti, a djelatnici u ovoj profesiji u prosjeku imaju 65% višu plaću od znanstvenika. Što ti je sve potrebno, osim poznavanja znanosti i matematike, kako bi i ti uskoro mogao ponosno nositi titulu uspješnog inženjera, saznaj u nastavku teksta.

Imaš izraženu neku od navedenih osobina?

Inženjeri su uključeni u različite aspekte dizajniranja, izgradnje i testiranja novih tehnologija i proizvoda. Temelj inženjerstva ne sastoji se samo u popravljanju stvari, već je cilj razumjeti kako i zašto stvari funkcioniraju. Stoga su analitičnost i sposobnost rješavanja problema među glavnim odlikama dobrog profesionalca u ovoj industriji.

Karijera u svijetu inženjerstva
SAZNAJ JE LI ENGINEERING KARIJERA ZA TEBE

U svojem svakidašnjem životu svugdje oko sebe možeš pronaći pozitivne učinke inženjerstva. Ova industrija učinila je automobile sigurnijima, poboljšala je akustiku zvučnih sustava, unaprijedila točnost medicinskih testiranja, a računala i mobilni telefoni, zahvaljujući inženjerima, postali su mnogo zabavniji. Kao inženjer, stalnom željom za istraživanjem i učenjem novih informacija, ali i sposobnosti za preuzimanje inicijative moći ćeš raditi na inovacijama i osmišljavati rješenja koja će pozitivno utjecati na cijelo društvo.

Budući da inženjeri rade u različitim granama i raspolažu širokom paletom znanja, da bi bio uspješan u ovoj profesiji na popisu tvojih interesa trebali bi se pronaći:

    • matematika,
    • fizika i kemija,
    • tehnologija,
    • elektronika,
    • mehanika.

Inženjerstvo danas i sutra

Većina edukacijskih blogova i portala rangiraju studij inženjerstva kao jedan od „najisplativijih“ studijskih programa, a među najbolje plaćenim inženjerskim disciplinama su kemijsko, računalno, elektrotehničko, nuklearno i naftno inženjerstvo. Dok prosječna godišnja plaća inženjera u SAD-u iznosi oko 370 tisuća kuna, uz napredak karijere ta brojka može se popeti i do godišnjih primanja od milijun kuna. Kako bi dobio bolju ideju o tome što inženjeri u različitim područjima rade, možeš proučiti nekoliko primjera u nastavku.

Karijera u svijetu inženjerstva

Zrakoplovni inženjer

Dizajnira zrakoplove i testira prototipove kako bi se osiguralo da funkcioniraju onako kako su dizajnirani. Zrakoplovno inženjerstvo odnosi se na istraživanje, projektiranje, razvoj, izgradnju, ispitivanje, znanost i tehnologiju zrakoplova.

Inženjer matematike

Matematički inženjering koristi se u razvoju softvera, znanosti o podacima (data science), pa čak i u poduzetništvu. Ova vrsta inženjeringa idealna je za buduću IT karijeru, točnije kod unapređenja (digitalnih) sustava, mobilnih mreža, umjetne inteligencije i organizacijskih struktura.

Automobilski inženjer

Uključen je u dizajn, proizvodnju, distribuciju, marketing, prodaju i brigu o automobilima (uključujući trkaće automobile), motociklima i drugim komercijalnim vozilima. Radi na estetici i tehničkim performansama nabrojenih vozila, a sve više i na elektronici i softveru koji su povezani s modernim vozilima.

Inženjeri su traženi u svim zemljama diljem svijeta što znači da ćeš odmah po završetku studijskog programa poprilično lako naći posao u struci. Također, profesionalci u ovoj industriji imaju najnižu stopu nezaposlenosti među svim profesijama na globalnoj razini. Kao visoko kvalificirani inženjer, bit ćeš tražena roba na tržištu rada, a svoje vještine moći ćeš primijeniti i one će biti korisne bilo gdje na svijetu.

Studijski programi inženjerstva u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji

Zbog snažnog položaja u području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i vodeće pozicije u iskorištavanju energije vjetra na moru, prerade biomase i stkleničkog uzgoja, Nizozemci su postavili ambiciozne izazove.

Obvezali su se da će do 2050. godine imati pouzdan, održiv i povoljan energetski sustav i proizvoditi 40% svoje električne energije iz održivih izvora, stoga su usmjerili velika ulaganja u inovacije, dizajn i javno-privatna partnerstva.

Nizozemci su stručnjaci za hidrotehniku, kontrolu i zaštitu od poplava, a imaju i inovativnu kemijsku industriju koja značajno doprinosi državnoj ekonomiji. U kontekstu ovih ključnih industrija i budućih ambicija, Nizozemska je idealno mjesto za studij inženjerstva, ali pruža i brojne prilike za razvoj profesionalne karijere nakon fakulteta.

Aeronautical Engineering
Četverogodišnji program Zrakoplovnog inženjerstva u Delftu usredotočen je na projektiranje i konstrukciju zrakoplova i komponenata zrakoplova. Naučit ćete općenito o inženjerstvu i steći ćete praktično iskustvo tijekom prakse. Ako ste fascinirani poviješću i metodologijom pokretnih strojeva, zrakoplovni inženjering je program za vas.
Mathematical Engineering
Smjer Matematičkog inženjeringa u Amsterdamu pomaže vam da se istaknete u razvoju softvera, znanosti o podacima, pa čak i u poduzetništvu. Drugim riječima: u našem raznolikom studijskom programu stječete sve prijeko potrebne vještine za buduću IT karijeru, koristeći ih za unapređenje (digitalnih) sustava, mobilnih mreža, umjetne inteligencije i organizacijskih struktura.
Information Technology
Tijekom programa Informacijske tehnologije u Haarlemu obrađivat ćete teme poput razvoja softvera, dizajna interakcija i mrežne tehnologije. Ako vas istinski zanima tehnologija, internet, igre na sreći ili društveni mediji, ovo bi mogao biti program koji tražite.
Inženjeri se bave stvarnim problemima. Oni popravljaju stvari koje su slomljene, poboljšavaju one koje rade i osmišljavaju nove izume. Pomažu u stvaranju pozitivne promjene u svijetu rješavanjem problema sa zagađenjem, pronalaženjem načina za iskorištavanje novih izvora energije, proizvodnjom novih lijekova i izgradnjom novih struktura.

Ukoliko si se prepoznao ili prepoznala u ulozi inženjera, ali i u želji da stvoriš pozitivne promjene u svijetu kroz svoju profesionalnu karijeru, pridruži nam se na online prezentaciji 10. ožujka u 16 sati i saznaj više o mogućnostima studija inženjerstva u Nizozemskoj.

Prezentacija ``Study Netherlands: Prijave, rokovi i upisi 2021.``

S druge strane, Velika Britanija je usmjerena prema nuklearnoj energiji te njena vlada želi da nuklearna energija omogući pouzdanu, niskougljičnu i povoljnu električnu energiju. Kako bi ostvarili svoj cilj, otvorili su brojna radna mjesta. U Velikoj Britaniji inženjerstvo je živahan sektor koji zapošljava 5,4 milijuna ljudi. No, zbog utjecaja Brexita, predviđa se da će mnoge industrije, a s njima i visoko kvalificirani inženjerski kadar, svoje kompanije i proizvodne pogone preseliti u druge europske zemlje.

srednja skola uk

Iako se Velika Britanija može pohvaliti da se čak 3 od 10 najboljih sveučilišta na području tehnologije i inženjerstva nalaze upravo u njihovoj zemlji, Nizozemska održava visoku razinu kvalitete studijskih programa uz povoljnije troškove studiranja. Štoviše, studenti mogu zatražiti studentski kredit nizozemske vlade za pokrivanje troškova života.

VIŠE O STUDIJU U VELIKOJ BRITANIJI NAKON BREXITA

Žene u inženjerstvu

Više je žena diplomiralo studijske programe znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) 2016. godine nego ikad prije. Ipak, unatoč kretanju u pravom smjeru, STEM je i dalje područje kojim dominiraju muškarci. Mnoge zemlje podbacile su kada je u pitanju spolna razlika u STEM-u, a žene u inženjerstvu predstavljaju samo 12% radne snage u industriji. Iako žene čine manjinu u svijetu inženjerstva, postoji mnogo primjera žena koje su postale vrlo uspješne u industriji. Te inženjerke ruše stereotipe i pokazuju drugima, ali i tebi, da je moguće izgraditi uspješnu karijeru, bez obzira na spol.

Karijera u svijetu inženjerstva
Jen Fitzpatrick
Potpredsjednica je inženjeringa i upravljanja proizvodima u Googleu. Fitzpatrick, koja nadgleda inženjerske timove, uključujući Google Maps, svoju karijeru u Googleu je započela kao jedna od prvih žena inženjera u tvrtki, a diplomirala je informatiku na Sveučilištu Stanford.
Yael Garten
Direktorica je Siri Analyticsa u Appleu, gdje je zadužena za korištenje podataka pomoću kojih Siri donosi odluke. Prije rada za Apple, Garten je radila kao data scientist u LinkedInu.
Meredith Westafer
Viša je industrijska inženjerka u Tesli. Ona upravlja dizajnom i izgledom Gigafactory u kojoj se proizvode baterije koje pokreću Teslu.

Sorry, the comment form is closed at this time.