KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
10 Mar

Studij u Velikoj Britaniji nakon 2020: Stipendije i financiranje

Osim što Brexit sa sobom donosi brojne ekonomske i političke posljedice, Brexit neminovno utječe i na brojne hrvatske i europske studente kojima je želja i ambicija studij u Velikoj Britaniji. Ukidanje financiranja studija u Velikoj Britaniji putem povoljnih kredita britanske vlade je jedna od posljedica Brexita, a mnogi hrvatski učenici nam se javljaju s pitanjem koje su im mogućnosti financiranja poslije Brexita.

BHV Education u svojoj mreži koju čine 40-ak britanskim sveučilišta donosi stipendije našim polaznicima  koji žele ostvariti svoju ambiciju studiranja u najboljem obrazovnom sustavu u Europi. Uz to, BHV Education vam može pomoći i sa dobivanjem povoljnih kreditnih opcija domaćih banki.

Studij u UK nakon Brexita

Što čini Veliku Britaniju prvim obrazovnim sustavom u Europi?

Sustav obrazovanja u Velikoj Britaniji redovito je proglašavan jednim od najboljih obrazovnih sustava u svijetu, ta kvaliteta ima poprilično visoku cijenu.

 • UK je druga zemlja na svijetu prema broju međunarodnih studenata, s time da se njihov broj svake godine povećava. Ova zemlja može se podičiti jednim od najstarijih i najboljih školskih sustava na svijetu čiji su temelj već u srednjem vijeku postavila sveučilišta Oxford i Cambridge.
 • Iskustvo visokog obrazovanja u UK ti pruža puno više od samog znanja. Studenti svladaju nove vještine kroz izvannastavne aktivnosti i iskustva koja dožive izvan samih predavanja. Kroz sportske aktivnosti i natjecanja možeš izgraditi disciplinu i natjecateljski duh koji itekako pomažu u poslovnom svijetu.
 • Izloženost raznim kulturama kroz druženja s kolegama koji su također iz drugih država došli studirati u UK će ti pružiti novi pogled na probleme i nove perspektive. Uz takva međunarodna poznanstva gradiš svoju mrežu koja će itekako dobro doći u životu – bilo za posjet drugoj državi ili sklapanje međunarodnih projekata i suradnji. Uz sva izvannastavna iskustva i sam studij je dizajniran tako da potiče poduzetništvo i kreativnost.
 • Iskustvo studiranja u UK pomaže i u razvijanju tzv. „soft skills“, kao što su komunikacijske vještine, kulturalno razumijevanje, fleksibilnost i sposobnost rješavanja problema. Sve te vještine su ključne za razvoj karaktera i snalaženje u poslu po završetku studija. Zbog toga se i 96% studenata iz UK zaposli unutar 6 mjeseci po završetku
Studij u UK nakon Brexita
Dodatne pogodnosti studija u Velikoj Britaniji:
 • više od tisuću preddiplomskih i diplomskih programa

 

 • bitan samo prosjek na državnoj maturi

 

 • mogućnost kombinacije studijskih programa

 

 • mogućnost “Placement year” ili “Study abroad year”

 

 • najsuvremenija tehnologija i oprema

 

 • mogućnost rada uz studij

 

 • naglasak na projektima, seminarima i timskom radu

 

 • visoka stopa zaposlenja nakon studija

Što Brexit znači za hrvatske studente?

Kao što smo naveli, izlaskom Velike Britanije iz Europske Unije ne znači da hrvatski (i drugi europski) studenti neće moći studirati u Velikoj Britaniji već samo da neće imati pristup dosadašnjem vidu financiranja zahvaljujući kojem su tisuće studenata iz Hrvatske bez obzira na prihode roditelja imali priliku studirati u vrhunskom obrazovnom okruženju na najboljim svjetskim učilištima.

Iako ovaj vid financiranja počevši od 01.01.2021. nije dostupan, britanska sveučilišta i dalje žele vidjeti europske studente na svojim kampusima. Tako su brojna sveučilišta pripremila brojne stipendije za europske/hrvatske studente, a neki su odlučili ostaviti dosadašnju cijenu od 9.250 GBP za narednu godinu za europske studente pod schemom „EU Transitional Fees“.

BHV Education surađuje sa 40-ak sveučilišta diljem Velike Britanije te uz dugogodišnje iskustvo upisa studenata na vrhunska sveučilišta, donosi vam pregled cijena školarina koje nastupaju iza 31.12.2020. te mogućnosti stipendija partnerskih sveučilišta:

Essex

University of Essex – nalazi se među top 50 sveučilišta za društvene i humanističke znanosti u svijetu, a cijene školarina kretati će se između 16.000 i 19.000 GBP. U ovom slučaju kvaliteta opravdava cijenu, a sveučilište Essex pripremilo je stipendiju za EU studente koji upišu studij 2021. godine i koja studentima vrijedi za cijelo trajanje studija te donosi umanjenje od 5.000 GBP godišnje na cijenu školarine.

Stipendije za EU studente

University of Portsmouth – sveučilište koje se smjestilo na samom jugu Engleske, gdje hrvatske studente prepoznaju po Robertu Prosinečkom i Niki Kranjčaru, sa Transition Scholarship studentima koji upišu studij u 2021. Godini cijena školarine iznositi će 9.250 GBP

Transition Fees za EU studente

De Montfort University: sveučilište koje se smjestilo u gradu Leicesteru nadomak Londona potvrdilo je ostanak cijena školarina u iznosu 9.250 GBP za studente koji upišu studij 2021. godine.

International Fees

Aberystwyth University – studij na ovom velškom sveučilištu iznosit će 14.000 GBP za studijske programe iz umjetnosti i društvenih znanosti, dok će školarine znanstvenih programa iznositi 16.000 GBP. Sveučilište Abeyrstwyth također u ponudi ima brojne stipendije koje možete pogledati ovdje:

Dostupne stipendije za studente Aberystwyth University

Bucks New University: zadržati će cijenu školarine u iznosu 9.250 GBP za većinu preddiplomskih programa za EU studente, a cijena diplomskog studija ovisiti će o programu pa će tako cijene diplomskih studija iznositi 5.000 GBP pa na više.

University of Worcester – sveučilište smješteno u istoimenom gradu koje je poznato po niskim troškovima života, također donosi EU Transitional Fees te će tako preddiplomski studij (BA (Hons), BSc (Hons), LLB, Foundation Year, Integrated Masters) iznositi 9.250 GBP, a diplomski studij (MA, MSc , MBA,  MRes) 7.290 GBP te će cijene vrijediti za studente koji studij upišu 2021. i 2022. godine.

University of Northampton – sveučilište je koje je od početka odlaska hrvatskih studenata imalo brojne stipendije, niti nakon Brexita ne prestaje s istima. Cijene školarina kretat će se između 13.000 i 14.000 GBP, međutim pripremili su stipendije za hrvatske studente koje će ovisiti o vašem prosjeku:

Matura ili preddiplomski studij završen s prosjekom 3.5 i više = 10 % stipendije

Matura ili preddiplomski studij završen s prosjekom 3.75 i više = 20 % stipendije

Matura ili preddiplomski studij završen  s prosjekom 4.0 i više = 30 % stipendije

University of Derby: cijene školarina će na predidplomskom studiju iznosi nešto više od 14.000 GBP, dok za diplomski studij se razlikuju od smjera do smjera.

EU Transition Bursary: 4.500 GBP naknada za svaku godinu studija

Sveučilište Derby priprema stipendije te će biti objavljene na sljedećoj poveznici:

Mogućnosti stipendija

London Southbank University objavio je kako će se cijene školarina mijenjati s obzirom na Brexit, a cijene školarina će iznosi 14.900 GBP, a imat će u ponudi dvije stipendije:

International Scholarship u iznosu 1.500 GBP

Te Merit Scholarship (koja ovisi o akademskom uspjehu studenata) u iznosu 3.000 GBP za preddiplomski studij te 4.000 za diplomski studij.

QA Higher Education: grupacija je britanskih sveučilišta, a sastoji se od Solent University u Southamptonu te Ulster, Roehampton, London Metropolitan, Middlesex i Northumbria University koji se nalaze u Londonu.

Solent University za studente koji upišu studij u 2021. potvrdio je ostanak cijene školarine od 9.250 GBP za EU studente za preddiplomski studij.

Za ostale fakultete iz grupacije, cijene vam donosimo uskoro.

Zanima te studij u Velikoj Britaniji?

Pridruži nam se na online prezentaciji Study UK: Financiranje studija u 2021.

25.03.2021. u 16.00 h

PREZENTACIJA STUDY UK 2021.

Sorry, the comment form is closed at this time.