KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Istražili smo kako je pandemija u 2020. utjecala na donošenje odluke o studiju vani
11 Mar

Istražili smo kako je pandemija u 2020. utjecala na donošenje odluke o studiju vani

U internoj anketi pitali smo vas na koji način je 2020. godina utjecala na vaše odluke o studiju u inozemstvu, ali nas je zanimalo i kako biste željeli da vam pomognemo pri donošenju te važne odluke. Nakon što smo analizirali vaše odgovore, odlučili smo vam predstaviti rezultate i ponuditi rješenja na probleme koje ste naveli u istraživanju.

Istražili smo kako je pandemija u 2020. utjecala na donošenje odluke o studiju vani
I dalje velik interes za studij u inozemstvu unatoč pandemiji

Na pitanje o tome koliko je prošla godina utjecala na vašu odluku o pohađanju studija izvan Lijepe naše, više od polovice ispitanika odgovorilo je da 2020. godina uopće nije imala utjecaj na odluku o studiju u inozemstvu. S druge strane, 42,19% sudionika ankete složilo se s tvrdnjom da je pandemija ipak utjecala na njihovu odluku o međunarodnom studiranju te su zbog cijele situacije odgodili svoje planove.

Najveća prepreka nedostatak informacija o troškovima studija

Više od 65% sudionika ankete, na pitanje o tome što vas koči u prijavi na studij u inozemstvu, odgovorilo je da ne zna kolike su cijene studija i troškova života izvan Lijepe naše.

Uz to što više od polovica ispitanika nije upoznata s cijenama i troškovima studija u inozemstvu, financijska situacija koči 77% sudionika u donošenju odluke o studiju vani.

Druga po redu prepreka kod donošenja odluke o međunarodnom studiju, prema rezultatima naše interne ankete, jest nedoumica pri odabiru studijskog programa. Utvrđeno je kako 16, 39% ispitanika ne zna što bi studiralo. Slijede nedovoljno poznavanje stranog jezika, osjećaj straha i nedovoljne samostalnosti te naposljetku, činjenica da nitko u obitelji nije pohađao studij u inozemstvu što bi rezultiralo manjkom obiteljske podrške u njihovoj odluci.

Stručno savjetovanje BHV-a kao prvi izbor pomoći pri odluci

Između šest ponuđenih opcija na pitanje o tome što bi vam najbolje pomoglo u donošenju odluke o pohađanju studija u inozemstvu, gotovo polovica ispitanika izrazilo je da bi im najviše pomogao besplatan razgovor sa stručnom osobom iz BHV Education agencije. Podjednak broj sudionika ankete smatra da bi im nedoumice vezane uz studij izvan zemlje razriješili besplatan razgovor s predstavnikom fakulteta i slušanje predavanja o mogućnostima studiranja u inozemstvu. Otprilike 11% vas odabralo je pomoć u obliku tiskanog priručnika o opcijama međunarodnog studija, a jednak broj sudionika vjeruje da bi im od najveće pomoći bio razgovor s hrvatskim studentima koji su se odvažili na studij u inozemstvu te da stručna osoba iz BHV agencije porazgovara s njihovim roditeljima.

Istražili smo kako je pandemija u 2020. utjecala na donošenje odluke o studiju vani
Dogovori besplatne konzultacije
Interes za iskustva hrvatskih studenata koji pohađaju studij vani

Budući da samo 39% vas ima prijatelja ili poznanika koji su već na nekom od studija u inozemstvu, na pitanje o tome da li bi vam bilo draže čuti iskustvo hrvatskog studenta ili pričati s predstavnikom fakulteta, većina je odabrala da bi im u ovoj fazi bilo puno važnije čuti iskustva hrvatskog studenta o studiranju vani.

Teme o kojima biste htjeli slušati – uspješna prijava, stipendije, posao uz studij.

Za kraj naše interne ankete pitali smo vas koje su ti tri najvažnije teme koje biste htjeli čuti na našim online predavanjima.

  1. Kao najvažniju temu izabrali ste kako se istaknuti u moru aplikanata ako niste odličan učenik.
  2. Na drugom mjestu pronašle su se teme o mogućnostima prijava za stipendije i pronalaska posla uz studij.
  3. Slijede izbor pravog fakulteta;
  4. kako biti uspješan student;
  5. mogućnosti zapošljavanja nakon studija, a na posljednja dva mjesta stavili ste
  6. teme psihološke dobrobiti tijekom studija i
  7. kako živjeti s cimerima.
Pročitaj više o iskustvima naših polaznika

BHV Education nastavlja vas informirati o svijetu obrazovanja u inozemstvu, a nove teme očekuju vas ove jeseni i zime:

11. Dani mobilnosti i edukacije 2021.

Dani mobilnosti i edukacije 2021
Saznaj više o ovogodišnjima Danima mobilnosti i edukacije

Sorry, the comment form is closed at this time.