KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
30 Mar

Studij u Njemačkoj: Intervju s studenticom i predstavnikom sveučilišta

Prilikom odabira željenog studijskog programa u inozemstvu, budući studenti na vrh popisa svojih prioriteta najčešće pišu mogućnost praktičnog rada uz osvajanje teorijskog dijela, te povezivanje s lokalnim tvrtkama. Osluškujući vaše želje i interese i prateći trendove u obrazovanju, predstavljamo vam iba University of Cooperative Education, moderno njemačko sveučilište na 11 lokacija na prostoru cijele Njemačke (Berlin, Hamburg, München, Köln i dr.). Ovo se inovativno sveučilište ističe svojim konceptom dual work and study programa. Tijekom trajanja vašeg studija i stjecanja Bachelor diplome, vaš će tjedan biti podijeljen na 20 sati predavanja i projekata vezanih uz vaš fakultet, dok ćete preostalih 16-20 sati provesti radeći u partnerskoj tvrtki ili organizaciji stječući radno iskustvo direktno vezano uz vaš smjer.

 

iba University of Cooperative Education jedna je od institucija koja će se predstaviti na online prezentaciji 15. travnja 2021. u 16:00h gdje ćemo predstaviti razne mogućnosti i prednosti studiranja u Njemačkoj za hrvatske učenike.

 

 

ZANIMA TE STUDIJ U NJEMAČKOJ? DOGOVORI INDIVIDUALNE KONZULTACIJE

 

Ono što se svakako ističe kao najveća prednost ovakvog oblika studiranja jest što prilikom završetka programa, studenti su kroz godine rada već upoznati s industrijom i profesijom za koju su se obrazovali. Uz to, (ovisno o studijskom programu) školarina je najčešće plaćena od strane tvrtke u kojoj će student raditi. Student također dobiva mjesečnu naknadu za svoj rad.

Kako bismo više saznali o konceptu dualnog work and study programa, razgovarali smo s Dianom, studenticom 2. godine programa Business Administration u Münchenu koja uz studij radi u tvrtki specijaliziranoj za nekretnine i predstavnikom iba University of Cooperative Education.

 

Koncept dualnog studija nov je za hrvatski pojam, dok europska sveučilišta svakodnevno rade na uključivanju što više praktičnog rada tijekom studija. Možeš li nam reći nešto više o dualnom studiju i svom programu? 

Dualni se studij odnosi na kombinaciju predavanja i odlaska na posao tijekom radnog tjedna. Studiram ekonomiju poduzeća, odnosno Business Administration. U sklopu programa ponuđene su različite točke specijalizacije, ja sam odabrala nekretnine, te u tom području trenutno i radim. Uvjet za pohađanje ovakvog studijskog programa bio je pronaći tvrtku u kojoj ću raditi na području svoje specijalizacije.

 

Kako si pronašla ovaj program i instituciju i zaključila da je to oblik stjecanja diplome pogodan za tebe i tvoje interese?

Studiranje kada je u drugoj zemlji i na stranom jeziku, uz različite dotad nepoznate okolnosti, navelo me na razmišljanje. Razmišljala sam možda ne odabrati smjer i program koji je strogo teorijski, već gdje se mogu dokazati kroz praksu i svojim radom. U Njemačkoj se o dualnom programu dosta govori i prepoznatljiv je. Tako sam od samog početka zaključila kako bi to bila najbolja opcija za mene jer istovremeno stječem radno iskustvo i imam priliku zaraditi za pokrivanje vlastitih troškova. Stranim studentima će ovako biti lakše. U velikim gradovima, konkurencija je velika i gledaju se različite sitnice; uz završeni studij, važno je radno iskustvo i vještine koje ste stekli. Upravo je to bio razlog zašto sam odabrala ovu opciju.

Također, osim dualnog studija, radim na stjecanju zanata, odnosno strukovnog zvanja (njem. Ausbildung) stručnjaka za upravljanje nekretninama (njem. Immobilienkauffrau). S obzirom na to da studiram, moj teorijski dio se priznaje, te ne trebam prisustvovati nastavi, već polažem ispite. Praktični dio koji obavljam uz studij se za ovu diplomu također priznaje.

 

Kao jedan od uvjeta za upis ovog programa stoji znanje njemačkog jezika na C1 razini. Jesi li njemački jezik učila u školi i kasnije se dodatno pripremala?

Njemački jezik sam učila u srednjoj školi, gramatiku sam dosta dobro poznavala. Kada sam stigla u Njemačku, odlučila sam se za tečaj njemačkog jezika i položila B2 razinu. S obzirom na to da je moja srednjoškolska diploma i matura iz *Bosne i Hercegovine, koja nije članica Europske unije, morala sam pohađati dva semestra pripreme za studij i položiti završni test kako bih stekla pravo studiranja u Njemačkoj. Pripreme se odvijaju u državnim ustanovama, te su dva semestra podijeljena u nekoliko grupa, ovisno o zanimanju (npr. ekonomski/medicinski/umjetnički smjer). Također, ta mi je priprema mnogo pomogla zato što sam učila osnovne pojmove o ekonomiji.

 

Aplikanti s hrvatskim diplomama i svjedodžbama Državne mature ulaze u kvotu EU studenata i ti se dokumenti priznaju za upis na iba Univesity of Cooperative Education.

Kako se odvija proces odabira tvrtke u kojoj će student raditi tijekom studija?

Diana: Sveučilište pomaže prilikom traženja tvrtke s kojom ćemo surađivati na različitim područjima (primjerice financije, porez i sl.).  Sveučilište ima partnerske tvrtke za svako od tih područja. Također, studenti mogu predstaviti tvrtku koju su pronašli samostalnim angažmanom, te će se sveučilište truditi ostati u daljnjem kontaktu i suradnji s tom tvrtkom.

Predstavnik sveučilišta: Naše sveučilište prostire se na 11 kampusa, odnosno 11 gradova u Njemačkoj. Na svakom od njih, imamo svoje Study advisors i Company advisors. Imamo podulju listu partnerskih tvrtki za različita područja koja možemo ponuditi studentima. Jedan od načina kako odabrati tvrtku jest prilikom apliciranja za program na iba-i matchati studenta i partnersku tvrtku. Drugi način jest da student samostalno traži tvrtku u kojoj će raditi.

 

Kakva su dosadašnja iskustva tvrtki u radu sa studentima?

Predstavnik sveučilišta: Tvrtke veoma pozitivno ocjenjuju ovakav način rada zato što studente mogu uključiti u svoje radno okruženje od samog početka. Nakon završetka trogodišnjeg programa, studenti već dobro poznaju radno okruženje, zadatke i upoznati su sa svim odjelima u tvrtki. Najčešće, studentima je ponuđeno stalno radno mjesto u tvrtki gdje su obavljali praktični dio.

 

Možeš li mi reći nešto više o tvrtki u kojoj radiš u sklopu svog programa?

Zaposlena sam u tvrtki koja se bavi nekretninama u poslovne svrhe. Tvrtka posjeduje vlastite objekte koje iznajmljuje poslovnim korisnicima. Iz dana u dan moje aktivnosti na poslu se razlikuju. Radim na ugovorima za iznajmljivanje objekata, tražim nove poslodavce, bavim se i marketingom, te osiguranjem objekata. Sve što je vezano uz objekte je dio mojih obaveza. Na vlastitu inicijativu i uz suglasnost nadređenih, prošla sam i dijelove posla vezane uz obračun plaća, ugovore sa zaposlenicima, prijave za posao i sl.

 

Kako izgleda tvoj tipičan tjedan? Kako balansiraš sve svoje obaveze?

Klasičan tjedan izgleda tako da sam 2 dana na fakultetu i hodam na predavanja, a od srijede do petka radim. Što se tiče predavanja, profesori se trude uključiti nas, naglasak je na praktičnim radovima. O svemu što učimo kasnije imamo zadatke u kojima moramo primijeniti teoriju u praksi i najčešće i u tvrtki u kojoj radimo. Program je dosta raznovrstan. Svakih 6 mjeseci imamo dvotjedne seminare kada slušamo različita predavanja profesora i radimo sa studentima iz drugih gradova i bavimo se našom točkom specijalizacije.

Život u Njemačkoj je dosta isplaniran, sve je u minutu 😀 Ispiti na fakultetu su unaprijed isplanirani, pa se mogu jednostavno organizirati. Uz dobru organizaciju uspijem sve povezati i ostane mi vremena  za kontakt s obitelji i prijateljima i druženja. Godišnji nam je dobro isplaniran. Zadovoljna sam kako sve funkcionira.

Što smatraš najvećom prednošću dualnog programa? Što vidiš kao najvrjedniji aspekt koordiniranog studiranja uz rad?

Prije svega, mislim da vas dualni način studiranja uči kako se uspješno organizirati i disciplinirati što će biti jako važno za razvoj karijere. Zatim, neke stvari koje učimo u teoriji ponekad se čine ili prejednostavne ili komplicirane, u praksi je sve to drugačije. Neke stvari koje sam učila mislila sam – Ja to neću nikad moći! i onda kroz praksu shvatiš da to nije tako teško. Ono što naučite možete i praktično primijeniti, to bih navela kao najveću prednost dualnog programa.

 

Koji su tvoji planovi za budućnost? Gdje se vidiš?

U početku nisam znala koje područje ekonomije je za mene, mnogo stvari me zanimalo. Imala sam sreću što sam se odlučila za nekretnine jer stvarno mislim da sam se tu pronašla. U tom području definitivno želim ostati. Nikad se ne zna što nosi budućnosti i hoću li nekretnine kombinirati s nekim drugim područjima. Vizija koje sam zamislila za budućnost jest da bih se možda voljela baviti procjenom vrijednosti nekretnina. Potrebno mi je još godina iskustva, to je zanimanje koje to zahtjeva uz polaganje dodatnih ispita. Pretpostavljam da bih mogla ići u tom pravcu.

 

Imate li poruku za vaše buduće studente i one koji razmišljaju da to postanu?

Predstavnik sveučilišta: Kada birate dualni program, pokazujete da uz studij želite i raditi. Uz iba-u studenti imaju mogućnost stjecanja radnog iskustva od samog početka uz cilj zaposlenja u Njemačkoj. Uz ovu diplomu imate hit start prilikom ulaska na tržište rada.

 

Što bi poručila nekome koga će inspirirati tvoje iskustvo i razmišlja o upisivanju dualnog study and work programa?

Diana: S obzirom na to da sam se i ja premišljala glede različitih opcija, kod mene je prevagnula mladenačka poletnost i sigurnost da mogu sve i da će sve biti dobro. Naravno, na tom putu slijede različite situacije i treba uložiti mnogo više truda, no iskreno mislim da se sve na kraju i puno više isplati. 🙂 Poslovna klima u Njemačkoj je mnogo sigurnija i država nudi razne poticaje. Uz mnogo truda, sve dođe na svoje!

Zahvaljujemo se Diani što je odlučila s nama podijeliti svoje iskustvo dualnog studiranja i predstavniku iba University of Cooperative Education što nam je odgovorio na pitanja koja će zasigurno zanimati buduće studente!

 

Ispunite upitnik u nastavku kako biste saznali više o prednostima inovativnog načina studiranja u Njemačkoj i mogućnostima za hrvatske studente.

Sorry, the comment form is closed at this time.