KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
5 May

Jeste li dobar karijerni savjetnik svom djetetu?

Hoće li Vaše dijete uskoro upisivati srednju školu ili fakultet? Sjećate se doba kada ste Vi upisivali srednju školu ili fakultet? Vjerojatno niste imali u potpunosti jasnu ideju čime biste se željeli baviti u životu. Mnogi ni po završetku studija nemaju odgovor na isto pitanje no nastavljaju svoju profesionalnu karijeru u smjeru završenog studija jer je to logičan slijed. Što ako ipak postoji bolji način za izbor karijere? Čak i ako mislite da sve znate o tome, nije loše dobiti potvrdu stručnjaka ili produbiti svoje spoznaje.

Jeste li dobar karijerni savjetnik svome djetetu?

Marka su, po preporuci prijatelja, doveli u BHV Education zabrinuti roditelji. Oboje visoko obrazovani i sa uspješnim karijerama, tražili su razlog zašto je njihov trinaestogodišnji sin “tako loš u školi” i nezainteresiran za bilo što osim video igrica. U stvarnosti, on nije bio “loš”. Prolazio je “slabim vrlo dobrim” što to je značilo da se u Zagrebu ne može upisati niti u jednu gimnaziju. Roditelji su godinama investirali svoje vrijeme i novac intervenirajući u njegov dnevni raspored – od razvažanja na sportove i na dramsku grupu, do nadgledanja pisanja zadaće i čitanja lektire. No ocjene u školi nisu napredovale bez obzira na napore koje su odrasli ulagali. Marko je sustavno zaboravljao zadaće i ostavljao učenje za zadnji čas.

Harrison Assessment test

Harrison Assessment je sofisticirani psihološki instrument za procjenu podobnosti ispitanika za više od 600 karijera. Temelji se na 25 godina znanstvenih istraživanja što čini profesionalce uspješnima, osrednjima ili neuspješnima u određenim karijerama. Uobičajeno se koristi kod izbora studija ili na početku karijere, no često ga traže i ljudi koji se nalaze pred profesionalnim zaokretom.

Jeste li dobar karijerni savjetnik svome djetetu?

Markovi izvještaji su ukazali da ga veseli popravljanje i izrada predmeta, podučavanje, istraživanje i učenje, rad na računalu, te da bi mu odgovaralo usavršavanje u različitim umjetničkim područjima, od crtanja do plesa. Iako su izvještaji ukazivali na to da su mu interesi još nedefinirani i ciljevi nejasni, potvrđivali su da ima vrijedne interpersonalne kompetencije koje mu omogućuju komuniciranje sa ljudima različitih mišljenja, te da ga privlači timski rad.

Rezultati su ukazivali i na probleme

No rezultati su ukazivali i na neke potencijalne probleme. Posebno je bila zabrinjavajuća rečenica “Vrlo ste obeshrabreni po pitanju budućnosti. Ukoliko to ne promijenite, to će vam vjerojatno ometati razvoj.” Općenito je poznato da proces izgradnje samopouzdanja u adolescenciji nije lak, no nitko u obitelji do tada nije primjetio da je dječak pesimističan. U razgovoru s karijernom savjetnicom Marko se otvorio i podijelio da ima osjećaj kako ga odrasli neprestano kritiziraju, a da se majka i otac stalno svađaju. Roditelji su bili šokirani shvativši da njihove žustre rasprave oko obiteljskih zaduženja dječak doživljava kao svađe. Tata je već godinama posao nosio iz ureda kući gdje je radio do kasno u noć, a mama je bila razapeta između poslovnih putovanja i neprestanih promjena koje nosi posao u međunarodnoj korporaciji. Oni su se nadljudskim  naporima trudili priuštiti svojoj djeci sve što požele i nisu ni primjećivali u kojoj mjeri stres sa posla donose kući.

Pri tumačenju izvještaja profesionalne orijentacije za maloljetnike, većinom su prisutni i roditelji. Njihov zadatak je da pozorno slušaju jer ne smiju prekidati proces, a svoja pitanja ili objašnjenja trebaju sačuvati za kraj sastanka.

Iako su, poput Markovih roditelja, ponekad neugodno iznenađeni izjavama svog djeteta, ubrzo spoznaju da je to dragocjena prilika da nadograde svoje odnose i krenu u novom smjeru. Markova majka se usredotočila na izvještaj sa listom karijera u kojima bi dječak najviše uživao, gdje su na vrhu bile Plesač i Grafički dizajner/Crtač. „Znaš, ja sam u tvojim godinama željela biti plesačica“, rekla je majka, „ali nisam se usudila upisati u plesnu školu jer bi u mom malom gradu to značilo da tražim dečka“.  „Hm, a ja sam sanjao da ću biti dizajner automobila i samo sam pod satom crtao aute i uopće nisam slušao nastavu“, rekao je otac. Markovi roditelji shvatili su da svom sinu trebaju objasniti kako su i oni bili zbunjeni i nesigurni u njegovim godinama, da ni sami nisu bili savršeni đaci te da razumiju njegovu obeshrabrenost.

Svako dijete u sebi nosi heroja

U rujnu 2018. Marko se upisao u Grafičku školu u Zagrebu jer sadrži puno crtanja i nema previše čitanja lektire. Sada iz većine predmeta ima odličnu ocjenu i dovoljno slobodnog vremena. Stoga je krenuo trenirati ples. Obitelj s oduševljenjem prati njegov napredak u poznatoj plesnoj skupini u kojoj je kroz nekoliko godina od plesača u zadnjem redu dogurao do pomoćnika instruktora koji smišlja koreografije. Naučio je u međuvremenu svirati gitaru i s prijateljima ima bend. Ples i glazba pomažu mu da izgrađuje samopouzdanje i bude optimističan u teškim vremenima pandemije i potresa. Znanje iz grafičke škole omogućuje mu da kreira digitalne sadržaje koje budno prate njegovi vršnjaci.

Jeste li dobar karijerni savjetnik svome djetetu?

Što namjerava dalje? Namjerava studirati u inozemstvu. Nizozemska i Velika Britanija su mu uži izbor jer imaju odlične studije na engleskom jeziku za dramsku, plesnu i izvedbene umjetnosti, te nemaju ograničene kvote kao akademije u Hrvatskoj. Sigurno će se nastaviti usavršavati i u digitalnoj tehnologiji. Zbog Brexita, Britanija dolazi u obzir samo ako dobije stipendiju, dok Nizozemska ima vrlo povoljne školarine i pristupačne studentske kredite.

Kako će mu to uspjeti? Pomoći će mu savjetnice u agenciji BHV Education koje svake godine upisuju stotine maturanata na fakultete u Europskoj uniji i šire.

Da li je BHV Education agencija koja može pomoći i Vama?

Jeste li dobar karijerni savjetnik svome djetetu?
Jeste li dobar karijerni savjetnik svome djetetu?

U dvadeset šest godina, otkako je Gordana Kolenko osnovala agenciju za profesionalno usmjeravanje i školovanje u inozemstvu, kroz vrata BHV Educationa prošlo je više od 10.000 učenika i njihovih roditelja. Mlađim polaznicima  omogućuju iskustvo srednjoškolske razmjene ili pohađanje ljetnih škola u inozemstvu, dok stariji polaznici dolaze zbog profesionalne orijentacije, upisa studija, usavršavanja ili stručne prakse u inozemstvu. Nagrađivani od mnogih domaćih i međunarodnih tijela i profesionalnih uduruženja dosljedno provode svoju misiju pomaganja društvu kroz usmjeravanje mladih prema obrazovnim institucijama i karijerama u kojima će se njihov potencijal prepoznati, razviti i ostvariti.

Sorry, the comment form is closed at this time.