KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
5 Jul

Važna novost i odluka danske vlade: Kraj poglavlja o besplatnim programima na engleskom jeziku?

BHV Education je u zadnjih osam godina bio podrška više od 600 mladih Hrvata da ostvare svoj san odlaska na besplatan studij u Dansku. Donošenjem odluke danske vlade o ukidanju velikog broja međunarodnih studijskih programa na engleskom jeziku dio naših partnerskih institucija bit će primoran zatvoriti svoje programe, a nekolicina će moći i dalje primati strane studente. Odluka stupa na snagu od rujna 2022. godine tako da se još uvijek možeš prijaviti na zimski rok 2022. u Danskoj.

Zašto je donesena ova odluka?

Nakon osam godina rada s fakultetima u Danskoj i brojnih posjeta partnerskim fakultetima, ne možemo opisati zatečenost ovim političkim potezom. Fakulteti u Danskoj su šokirani ovakvom drastičnom odlukom svoje vlade. Naime, vlada je odlučila da će se novac od potpore ukinutih programa preusmjeriti se za financiranje studijskih programa u nekim manjim danskim gradovima. Također, ovim sporazumom trebali bi se smanjiti troškovi državnih potpora za međunarodne studente.

Koji će programi na engleskom jeziku i dalje biti dostupni Hrvatima?

Ova odluka se ne odnosi na University programe u Danskoj nego na većinu Business Academy i University College programa na engleskom jeziku. Kao što smo i ranije naveli, neke od naših partnerskih institucija i dalje će izvoditi svoje međunarodne studijske programe. Svi hrvatski studenti koji će u Danskoj htjeti studirati nakon rujna 2022. godine moći će pohađati obrazovne programe na:

 

University College Absalon

 • Bachelor of Engineering in Biotechnology
 • International Honours Degree in Teaching

Business Academy Aarhus

 • AP Degree in Multimedia Design
 • Top-up Bachelor Degree in Digital Concept Development

Copenhagen Business Academy

 • Top-up Bachelor Degree in Web Development

Business Academy Southwest

 • AP Degree in Computer Science in Esbjerg
 • AP Degree in Multimedia Design in Esbjerg
 • Top-up Bachelor Degree in Web development
 • Top-up Bachelor Degree in Software development
Pošalji direktan upit za programe

Što ovaj sporazum znači za hrvatske studente koji su već upisali studij u Danskoj?

Danska sveučilišta rade na tome da se svim studentima omogući završetak Top-Up programa u Danskoj tako da prilagode programe na danskom i da pruže studentima dodatne sate danskog jezika. Razmatra se i opcija suradnje danskih fakulteta s britanskim te potencijalno izvođenje britanskih programa na engelskom jeziku u Danskoj. Ovo su tek prve informacije koje imamo jer fakulteti nisu očekivali ovakve promjene i tek trebaju donijeti odluke kako će reagirati na novonastalu situaciju.

Također, University College i Business Academy nastaviti će suradnju sa sveučilištima u Danskoj koji će moći ponuditi nastavak obrazovanja na engleskom jeziku kao što su:

 • Copenhagen Business School
 • Roskilde University
 • University of Southern Denmark
 • Aalborg University

Prijave na upis zimskog semestra 2022. godine

Svi studenti koji iskoriste priliku da se upišu na zimski semestar 2022. godine, kao i studenti koji već studiraju na programima koji će biti ukinuti, moći će završiti svoje studijske programe i ostvariti sva prava kao i dosad.

 

Stoga iskoristi posljednju priliku za studiranje pojedinih studijskih smjerova u Danskoj u zimskom semestru 2022. godine.

 

Za sve vas kojima je ideja studirati u inozemstvu, steći bogato iskustvo, međunarodna poznanastva i poslovne prililke te se pri tome i osamostaliti, sigurno će i druge zemlje omogućiti isto, pa vjerujemo i bolje obrazovno i životno iskustvo.

Zemlje koje imaju sličan princip obrazovanja fokusiran na praktično znanje i rad u manjim grupama i obrazovne institucije o kojima možete razmišljati kao novim opcijama umjesto Danske su:

Javi nam se za sva pitanja i nedoumice vezane uz besplatni studij u Danskoj

Naš tim savjetnica će ti svojim dugogodišnjim iskustvom i profesionalnim pristupom pomoći da iskoristiš privilegiju da postaneš dio posljednje generacije međunarodnih studenata na brojnim studijskim smjerovima u Danskoj ili te uputiti na druge studijske destinacije.

Sorry, the comment form is closed at this time.