KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Studij u Švedskoj
6 Jul

Studij u Švedskoj: Nova destinacija za Hrvate

Vrhunska kvaliteta obrazovanja, motivirajuće okruženje i prijateljski odnos s profesorima samo su neki od razloga zašto su skandinavske destinacije popularne kod međunarodnih studenata. Zbog velikog interesa Hrvata tijekom proteklih godina za besplatan studij u Danskoj, odlučili smo svojoj ponudi dodati i druge skandinavske destinacije. Osim besplatnog studija u Danskoj i Finskoj, sada možeš ići i na besplatan studij u Švedskoj. Saznaj sve o studiju u Švedskoj u nastavku teksta jer možda je baš to tvoja idealna destinacija za obrazovanje u inozemstvu.

Visoko rangirana sveučilišta

Švedska ima odličnu međunarodnu reputaciju zbog svog pristupa obrazovanju. Čak se 12 sveučilišta ove zemlje nalazi među top 500 najboljih sveučilišta prema Times World University Rankings. Slično kao i na studiju u Danskoj, predavanja na švedskim fakultetima strukturirana su tako da studenti samostalno znaju kako primijeniti sve naučeno. Grupni projekti i rasprave su uobičajen dio svakog kolegija. Štoviše, profesori su angažirani pa često potiču studente da otvoreno dijele svoja mišljenja, ali i studenti dobivaju povratne informacije o svojem napretku.

Studij u Švedskoj

Motivirajuće okruženje

Umjesto zanemarivanja kreativnosti, kao što je to slučaj s brojnim fakultetima u svijetu, švedska sveučilišta potiču studente da razvijaju svoje jake strane i talente. Obrazovni sustav u Švedskoj je jedinstven i razlikuje se od studiranja u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta. Obrazovne institucije ove države nude uzbudljivo i otvoreno okruženje s naglaskom na suradnju. Na globalnom tržištu traženi su ambiciozni, inovativni i perspektivni timski igrači, a upravo su to odlike koje obrazovni sustav u Švedskoj razvija kod studenata i učenika.

Studij u Švedskoj

Odnos studenata i profesora

Jednako kao i studij u Danskoj, studij u Švedskoj usmjeren je na studenta, a odnos s profesorima je neformalan pa se nećeš osjećati kao da ti je profesor nadređen ili nepristupačan. Većina profesora traži da ih se oslovljava imenom bez dodavanja ikakvih titula kako bi se postigla jednakost. Također, studenti koji se odluče za studij u Švedskoj imaju aktivnu ulogu u svome obrazovanju te se od njih ne očekuje da budu pasivni promatrači ili da upijaju teoriju već se kroz poticanje studenata u nastavi nastoji razviti kreativno i kritičko promišljanje.

studij švedska
Pristup prema studiranju se mnogo razlikuje od onog na što smo navikli u Hrvatskoj. U samom početku naravno vlada mala doza anksioznosti dok se ne privikneš na jedan neformalni, gotovo prijateljski odnos između studenata i profesora. Kvaliteta predavanja je također na visokoj razini i predavači se trude biti u toku sa posljednjim svjetskim trendovima iz svog područja.“- Stjepan Kalinić, Jönköping University

Za studij u Švedskoj ne moraš znati švedski

Budući da u Švedskoj dominira međunarodna atmosfera, sveučilišta su prilagodila i svoje studijske programe. Kao što je to bilo i kod studija u Danskoj, ni za studij u Švedskoj nije ti potrebno znanje službenog jezika koji se govori, već je dovoljno znanje engleskog. Međunarodni studenti imaju na izbor oko 1.000 studijskih programa na engleskom jeziku, a za upis na studij u ovoj skandinavskoj državi znanje engleskog jezika dovoljno je dokazati rezultatima TOEFL i IELTS testova. Bez obzira što ti švedski jezik nije potreban za studij, imat ćeš ga priliku naučiti jer sveučilišta organiziraju događaje na kojima se studenti druže, međusobno upoznaju, a pritom i uče jezik.

Studij u Švedskoj

Studentski život

Na švedskim fakultetima studentske organizacije su posebno (pro)aktivne. Prvi tjedan na početku svake akademske godine rezerviran je za orijentacijski tjedan. Tijekom ovog događaja studenti mogu prisustvovati na različitim tematskim druženjima i odabrati kojim se studentskim udruženjima žele priključiti. Fakulteti osobito ohrabruju međunarodne studente da se s lokalnim studentima povežu preko „buddy“ programa ili preko grupe za učenje kako bi se što prije uklopili u novo okruženje.

 

Studij u Švedskoj

Karijera u Švedskoj nakon završetka studija

Švedska je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja zbog svoje inovativnosti, usmjerenosti na okoliš i tehnoloških postignuća. Vladino financiranje tehnologije, istraživanja klimatskih promjena i medicine potaknuli su rast i potrebu za visokoobrazovanim kadrom. Nabrojani faktori Švedsku čine idealnim mjestom za traženje posla u naprednim i modernim kompanijama. Osobito je velika potražnja za studentima STEM usmjerenja. U glavnom gradu ove države nalazi se preko 22.000 tehnoloških kompanija, a još 2014. godine čak 18 % zaposlenika Stockholma radilo je u tehnološkim kompanijama. Također, radni uvjeti u Švedskoj su prilagođeni zaposlenicima u svakom smislu. Osim dobre plaće, fleksibilno radno vrijeme i nehijerarhijska struktura glavi razlozi zašto međunarodni studenti ostaju u Švedskoj nakon studija.

Jönköping University

Jönköping University moderna je visokoobrazovna institucija s tradicijom prenošenja znanja starom 25 godina. Ovo sveučilište prvi je izbor brojnih međunarodnih studenata, a poželjno je zbog poticanja poduzetničkih vještina kod studenata te suradnje s poslovnim svijetom, ali i društvom. Točnije, može se pohvaliti i brojkom od 800 partnerskih kompanija i 1.000 istraživačkih i partnerskih institucija diljem svijeta. Studentima se iz područja koje studiraju nudi velik broj mogućnosti praktičnog učenja.

Studij u Švedskoj
Praktični rad je također snažno zastupljen i uključen u svaki predmet. Kada smo prvog tjedna iz poduzetništva dobili zadatak da oformimo tvrtke i ekspresno posložimo sve elemente poslovanja nisam mogao vjerovati vlastitim ušima. Teoriju je dobro znati, ali kvalitetna praksa vrijedi suhog zlata.“ – Stjepan Kalinić, Jönköping University

Renomirane partnerske kompanije sveučilišta usko surađuju sa studentima kroz praksu, gostujuća predavanja, projekte, istraživanja i tečajeve kako bi studenti nakon studija imali ideju gdje se žele zaposliti i što žele raditi. Osim toga, ovaj oblik učenja priprema ih i na stvarno tržište rada, ali im pomaže i u stvaranju velike mreže poznanstava. Stoga ne čudi činjenica da čak oko 90% studenata Jönköping Universityja u roku od dva mjeseca nakon završetka studija pronađe posao.

Preddiplomski studij


International Economics
International Management
Marketing Management
Sustainable Enterprise Development
Sustainable Supply Management
New Media Design

Diplomski studij


Digital Business
Economic Analysis
Engineering Management
International Financial Analysis
International Logistics and Supply Chain Management
International Marketing
IT Management and Innovation
Strategic Entrepreneurship
Industrial Design
Product Development and Materials Engineering
Software Product Engineering
Sustainable Building Information Management
International Communication
Occupational Therapy

Iznimna kvaliteta obrazovanja, jedinstven način podučavanja, nastava s fokusom na studenta, prijateljski nastrojeni profesori, prilike za praktičnu primjenu znanja, ali i pregršt programa na engleskom jeziku glavni su razlozi da izabereš besplatan studij u Švedskoj. Ugovori besplatne individualne konzultacije s BHV savjetnicama za obrazovanje i saznaj sve što trebaš znati kako bi postao međunarodni student u Švedskoj.

 

 

Leave a Reply: