KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
6 Jul

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

Unatoč odluci danske vlade o ukidanju brojnih studijskih programa na engleskom, besplatan studij u Danskoj moći ćeš upisati u zimskom roku 2022. godine na većini naših partnerskih institucija. Da je studij u Danskoj popularan među mladima u Hrvatskoj svjedoči činjenica da je BHV Education u zadnjih osam godina uspješno pripremio preko 600 Hrvata za odlazak na besplatan studij. Razloga za odabir studija u Danskoj je mnogo, a mi smo izabrali 10 najvažnijih koje možeš pročitati u nastavku teksta.

Popis institucija i studijskih programa koje možeš upisati u zimskom roku 2022. u Danskoj

 • Business Academy Aarhus:
  • IT technology
 • International Business Academy Kolding:
  • Marketing Management
 • Copenhagen Business Academy:
  • Marketing Management
 • Zealand Academy of Technologies and Business:
  • Marketing Management
  • Service, Hospitality and Tourism Management
Pošalji nam direktan upit

1. Obrazovanje visoke kvalitete

Danska je prepoznata prema obrazovanju visoke kvalitete, a čak se pet danskih sveučilišta našlo na QS World University Ranking ljestvici. Među njima se nalazi i Business Academy Aarhus na kojem u zimskom semestru 2022. možeš započeti studij IT tehnologije. Diplome danskih sveučilišta međunarodno su prepoznate stoga će ti obrazovanje u ovoj zemlji uvelike pomoći u budućem pronalasku posla.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

2. Besplatan studij

Za razliku od brojnih svjetskih sveučilišta, kao što je to u SAD-u, gdje su studenti zbog visine školarina primorani podizati kredite, u Danskoj to nije slučaj. Studij u Danskoj, kako za lokalne studente, tako i za međunarodne studente unutar EU, je besplatan. Ono što ćeš ipak trebati pokriti su relativno pristupačni troškovi života, a dobra je vijest da međunarodni studenti u ovoj nordijskoj zemlji imaju pravo na rad.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

3. Osobni pristup

U Danskoj su studenti na prvom mjestu te je posebno važan osoban pristup u podučavanju. Profesori znaju imena svojih studenata i vlada prijateljska atmosfera. Na predavanjima otvorene rasprave profesora i studenata posebno se potiču. Tradicionalna predavanja kombiniraju se sa projektima na kojima studenti zajedno rade umjesto da budu samo pasivni slušatelji. Upravo zbog toga studenti na danskim sveučilištima razvijaju svoje „soft skills“, uče razmišljati analitički i kreativno pristupaju rješavanju problema.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

4. Kombinirana nastava

Studentski tjedan se na većini danskih fakulteta sastoji od 10 sati odlaska na predavanja, a 30 sati studenti imaju na raspolaganju za samostalni rad i pripremu projekata. Ovisno o studiju, studentima se dodjeljuju projekti na kojima rade u manjim grupama s kolegama. Takav način nastave važan je zbog stjecanja navike i vještine timskog rada. Također, na satovima u danskim predavaonicama nije nepristojno prekinuti profesora i postaviti mu pitanje nego se ohrabruje raznolikost i sloboda mišljenja.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

5. Obavezna praksa (internship)

Praksa je dijelom obaveznog kurikuluma jer su danska sveučilišta uvidjela da postoji potreba za primjenom naučene teorije. Također, praksa studentima pruža pripremu te je prilika za stjecanje vještina i kompetencija za buduću karijeru. Pohađanje ovog dijela programa boduje se od 15 do 30 ECTS bodova, a može trajati od 10 do 20 tjedana. Kod pronalska odgovarajuće prakse nećeš biti prepušten sam sebi već ćeš imati pomoć sveučilišta. Osim toga, postoji i opcija plaćene prakse.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

6. Međunarodni partneri

Kao što je ranije spomenuto, na studiju u Danskoj praksa (internship) je obavezni dio kurikuluma koji se ne mora nužno odrađivati u Danskoj. Sveučilišta imaju brojne partnerske organizacije i kompanije diljem svijeta pa ćeš imati šaroliku ponudu za odabir svoje idealne prakse. Osim što praksu možeš imati izvan Danske, gotovo svi fakulteti daju studentima mogućnost razmjene na jedan semestar bilo gdje na svijetu.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

7. Sustav ocjenjivanja

Danska sveučilišta imaju nešto drukčiji sustav ocjenjivanja od ostatka Europe. Finalna ocjena iz pojedinog kolegija rezultat je samo službenih ispita koje studenti polažu tijekom godine, studenti većinom ne dobivaju ocjene za prezentacije, seminare, pohađanje nastave ili neke druge projekte. Dolasci i sudjelovanje u nastavi su obavezni, a gotovo svi kolegiji polažu se putem završnog ispita. Postoje dvije vrste ispita:

 • Nakon upisa kolegija, profesor daje popis literature koju studenti trebaju čitati tijekom semestra. Na temelju te literature polaže se ispit na kraju semestra.
 • Studenti sami rade svoj popis literature za ispit koji je povezan s kolegijem iz kojeg se ispit polaže.

8. Omjer studenata i profesora

Osobito važno, kao što je prethodno rečeno, jest da studenti dobiju osobni pristup kako profesora, tako i ostatka osoblja na sveučilištu. Brojna svjetska, ali i hrvatska sveučilišta prakticiraju pristup gdje na stotine studenata istovremeno pohađa jedno predavanje. Na takvim institucijama studenti su najčešće samo broj, a profesori i osoblje sveučilišta vas ne znaju prema imenu. U Danskoj je pravilo, a ne iznimka, da se nastava održava u manjim grupama od 20 do 35 studenata kako bi se osiguralo da profesori i studenti ostvare dobar odnos i suradnju tijekom studija.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

9. Brojne prilike za razvoj karijere

Osim kvalitetnog obrazovanja, u Danskoj postoje i brojne mogućnosti za razvoj karijere za međunarodne studente. Danska sveučilišta usko surađuju sa kompanijama kako bi svoje programe što bolje uskladili prema potrebama tržišta rada. Velik broj studenata odlučuje se za ostanak u Danskoj po završetku studija zbog velike prisutnosti međunarodnih kompanija i potražnje za kvalificiranim visokoobrazovanim pojedincima. Studenti mogu raditi i za vrijeme studija, a kada dobiju diplomu, koledži i sveučilišta pružaju podršku studentima u pronalasku stažiranja i pozicija u uglednim partnerskim kompanijama.

Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

10. Ovo ti je posljednja prilika

Zbog odluke danske vlade o zatvaranju brojnih studijskih programa na bussiness akademijama i university koledžima, zimski semestar 2022. zadnja ti je prilika da studiraš neke od studijskih programa naših partnerskih institucija u Danskoj. Imaj na umu da su svi studijski programi naših partnera besplatni, a kvaliteta danskog obrazovanja dat će ti znanja, ali i vještine koje će ti koristiti u stvarnom svijetu.

Saznaj više o odluci danske vlade
Top 10 razloga zašto upisati besplatan studij u Danskoj na zimskom roku 2022.

Danski model visokog obrazovanja uvelike se razlikuje od onoga u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama. Programi se odvijaju u manjim grupama, kurikulum se sastoji od kombinacije teorije i praktičnog rada, stručna praksa je obvezna, profesori su pristupačni i postoje brojne mogućnosti za nadogradnju znanja putem razmjena ili prakse u inozemstvu.

Kao što si i mogao pročitati, razloga za pohađanje besplatnog studija u Danskoj je mnogo. Upisom u zimski rok 2022. bit ćeš dio posljednje generacije hrvatskih studenata na danskim studijskim programima s gore navedenog popisa. Iskoristi priliku i dogovori besplatne konzultacije sa stručnim savjetnicama iz BHV tima koje će ti pomoći da izabereš najbolji studij za sebe i svoju budućnost.

Sorry, the comment form is closed at this time.