KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Srednja škola u Njemačkoj
19 Jul

Njemačka: Srednja škola i razmjena učenika

Za srednjoškolce koji znaju osnove njemačkog jezika, htjeli bi iskusiti njemačku kulturu i bolje vladati njemačkim jezikom, program srednjoškolske razmjene je odlična opcija. Na razmjenu je moguće otići na cijelu godinu, jedno polugodište ili na kraće razdoblje. Osim što će vaše dijete poboljšati svoje znanje njemačkog jezika, srednjoškolska razmjena u inozemstvu opremit će ga životnim vještinama koje ne može steći samo u učionici. Naučit će kako preuzeti inicijativu u svome životu i biti samostalan.

Zašto izabrati Njemačku?

Njemački jezik jest drugi najkorišteniji jezik u Europi, a znanje ovog jezika vašem će djetetu otvoriti vrata brojnih institucija za visoko obrazovanje i karijeru. Također, kod prijave na fakultet u inozemstvu ovo iskustvo izdvojit će vaše dijete u moru kandidata za prestižne studijske programe. Njemačka, kao četvrta najveća ekonomija ima status globalnog, ekonomskog i poslovnog lidera. Stoga je i njemački jezik danas jedan od najkorištenijih jezika u poslovnom svijetu.

Tko se može prijaviti?

Na razmjenu u srednjoj školi u Njemačkoj mogu se prijaviti mladi od 15 do 18 godina koji već pohađaju srednju školu u Hrvatskoj. Budući da je riječ o akademskom programu, sudionici trebaju posjedovati barem A2 razinu njemačkog jezika. Ukoliko učenik ne zadovoljava kriterije znanja njemačkog jezika, postoji mogućnost pohađanja organiziranog tečaja njemačkog jezika u trajanju od 3 tjedna.

Srednja škola u Njemačkoj

Škola

Učenik će na razmjeni u Njemačkoj pohađati lokalnu srednju školu na njemačkom jeziku. Odabir škole ovisi o tome koju srednju školu učenik trenutno pohađa u Hrvatskoj. Na temelju ocjena iz prethodnih razreda i razine znanja njemačkog jezika, škola će procijeniti u koji razred će smjestiti učenike na razmjeni. Dobivanje završene svjedodžbe kao i ocjene ovise isključivo o samom učeniku.

Lokalni koordinator

Tijekom trajanja srednjoškolske razmjene, učenici se mogu obratiti za pomoć lokalnom koordinatoru. Lokalni koordinator je na raspolaganju učeniku 24 sata dnevno u slučaju da mu je potreban savjet, ima pitanja ili mu treba bilo kakav oblik pomoći. Osim toga,  koordinatori žive u istom gradu kao i učenici te su u stalnoj komunikaciji s učenicima i obiteljima kako bi bili u toku sa svim događajima.

Trajanje programa

1 školska godina (od rujna 2021. do srpnja 2022. ili od veljače 2022. do siječnja 2023.)
1 polugodište (od rujna 2021. do siječnja 2022. ili od veljače 2022. do srpnja 2022.)
mogućnost kraćeg roka prema dogovoru

Srednja škola u Njemačkoj
Srednja škola u Njemačkoj

Smještaj

Život s lokalnom obitelji za vrijeme srednjoškolske razmjene učenicima daje jedinstvenu priliku da upoznaju Njemačku i njene stanovnike na način koji nijedan drugi program ne omogućuje. Kroz svakodnevni život, razne društvene aktivnosti i poštivanje kućnih pravila hrvatski učenici iskusit će autentični način života u Njemačkoj. Njemačke obitelji domaćini se razlikuju, variraju prema godinama, ali i prema broju djece. Obitelji koje sudjeluju u programu to rade volonterski, a smještene su u svim dijelovima Njemačke. Organizacija u Njemačkoj s kojom BHV surađuje pažljivo bira obitelji domaćine za program razmjene. Također, vaš će školarac biti smješten u njemačku obitelj s obzirom na sličnosti ili zajedničke interese koje ima s domaćinom kako bi se što bolje povezali. Često je slučaj da njemačke obitelji koje već imaju srednjoškolca kod kuće primaju učenike istog uzrasta kako bi skupa mogli pohađati nastavu i družiti se.

Primjer škola u koje su išli naši polaznici

 • Paul-Gerhardt-Gymnasium (Gymnasium)
  Schulstraße 6, 06773 Gräfenhainichen
 • Gymnasium Grafing (Gymnasium)
  Jahnstr. 17, 85567 Grafing
 • Wittekind-Gymnasium der Stadt Lübbecke (Gymnasium)
  Ziegeleiweg 14, 32312 Lübbecke
 • Städt. Max-Planck-Gymnasium (Gymnasium)
  Stapenhorststr. 96, 33615 Bielefeld

 

Srednja škola u Njemačkoj
Srednja škola u Njemačkoj

Zašto sudjelovati?

Učenička razmjena odlična je za stjecanje novih prijateljstava, usavršavanje njemačkog jezika, ali i za širenje mreže kontakata za budući ulazak u poslovni svijet. Također, iskustvo srednjoškolske razmjene priprema je i prednost kod prijave na međunarodna sveučilišta.

Odluka za odlazak na godinu dana, polugodište ili koji mjesec u srednju školu izvan Lijepe naše dat će učenicima priliku da iskuse novu kulturu i unaprijede svoje obrazovanje, a povrh svega da se zabave i stvore uspomene za cijeli život.

Sorry, the comment form is closed at this time.