KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Srednja škola u Njemačkoj
19 Oct

Njemačka: Srednja škola i razmjena učenika

Za srednjoškolce koji znaju osnove njemačkog jezika, htjeli bi iskusiti njemačku kulturu i bolje vladati njemačkim jezikom, program srednjoškolske razmjene je odlična opcija. Na razmjenu je moguće otići na cijelu godinu, jedno polugodište ili na kraće razdoblje. Osim što će vaše dijete poboljšati svoje znanje njemačkog jezika, srednjoškolska razmjena u inozemstvu opremit će ga životnim vještinama koje ne može steći samo u učionici. Naučit će kako preuzeti inicijativu u svome životu i biti samostalan.

Srednja škola u Njemačkoj
Zašto izabrati Njemačku?

Njemački jezik jest drugi najkorišteniji jezik u Europi, a znanje ovog jezika vašem će djetetu otvoriti vrata brojnih institucija za visoko obrazovanje i karijeru. Također, kod prijave na fakultet u inozemstvu ovo iskustvo izdvojit će vaše dijete u moru kandidata za prestižne studijske programe. Njemačka, kao četvrta najveća ekonomija ima status globalnog, ekonomskog i poslovnog lidera. Stoga je i njemački jezik danas jedan od najkorištenijih jezika u poslovnom svijetu.

Tko se može prijaviti?

Na razmjenu u srednjoj školi u Njemačkoj mogu se prijaviti mladi od 15 do 18 i pol godina koji već pohađaju srednju školu u Hrvatskoj. Budući da je riječ o akademskom programu, sudionici trebaju posjedovati barem A2 razinu njemačkog jezika. Ukoliko učenik ne zadovoljava kriterije znanja njemačkog jezika, postoji mogućnost pohađanja organiziranog tečaja njemačkog jezika u trajanju od 3 tjedna.

Dogovorite individualne konzultacije
Škola

Učenik će na razmjeni u Njemačkoj pohađati lokalnu srednju školu na njemačkom jeziku. Odabir škole ovisi o tome koju srednju školu učenik trenutno pohađa u Hrvatskoj. Na temelju ocjena iz prethodnih razreda i razine znanja njemačkog jezika, škola će procijeniti u koji razred će smjestiti učenike na razmjeni. Dobivanje završene svjedodžbe kao i ocjene ovise isključivo o samom učeniku.

Lokalni koordinator

Tijekom trajanja srednjoškolske razmjene, učenici se mogu obratiti za pomoć lokalnom koordinatoru. Lokalni koordinator je na raspolaganju učeniku 24 sata dnevno u slučaju da mu je potreban savjet, ima pitanja ili mu treba bilo kakav oblik pomoći. Osim toga,  koordinatori žive u istom gradu kao i učenici te su u stalnoj komunikaciji s učenicima i obiteljima kako bi bili u toku sa svim događajima.

Trajanje programa

1 školska godina (od rujna do srpnja  ili od veljače do siječnja)
1 polugodište (od rujna do siječnja ili od veljače do srpnja)
mogućnost kraćeg roka prema dogovoru

Pošaljite direktan upit za cijenu i prijavu
Srednja škola u Njemačkoj
Srednja škola u Njemačkoj
Smještaj

Život s lokalnom obitelji za vrijeme srednjoškolske razmjene učenicima daje jedinstvenu priliku da upoznaju Njemačku i njene stanovnike na način koji nijedan drugi program ne omogućuje. Kroz svakodnevni život, razne društvene aktivnosti i poštivanje kućnih pravila hrvatski učenici iskusit će autentični način života u Njemačkoj. Njemačke obitelji domaćini se razlikuju, variraju prema godinama, ali i prema broju djece. Obitelji koje sudjeluju u programu to rade volonterski, a smještene su u svim dijelovima Njemačke. Organizacija u Njemačkoj s kojom BHV surađuje pažljivo bira obitelji domaćine za program razmjene. Također, vaš će školarac biti smješten u njemačku obitelj s obzirom na sličnosti ili zajedničke interese koje ima s domaćinom kako bi se što bolje povezali. Često je slučaj da njemačke obitelji koje već imaju srednjoškolca kod kuće primaju učenike istog uzrasta kako bi skupa mogli pohađati nastavu i družiti se.

Primjer škola u koje su išli naši polaznici
  • Paul-Gerhardt-Gymnasium (Gymnasium)
    Schulstraße 6, 06773 Gräfenhainichen
  • Gymnasium Grafing (Gymnasium)
    Jahnstr. 17, 85567 Grafing
  • Wittekind-Gymnasium der Stadt Lübbecke (Gymnasium)
    Ziegeleiweg 14, 32312 Lübbecke
  • Städt. Max-Planck-Gymnasium (Gymnasium)
    Stapenhorststr. 96, 33615 Bielefeld
Priznavanje svjedodžbe po povratku s programa

BHV Education se već 27 godina bavi srednjoškolskom razmjenom te iz našeg iskustva svjedočimo kako većina srednjih škola u Hrvatskoj po povratku prihvaća  svjedodžbu iz drugih zemalja, čak neovisno u koji razred su učenici bili smješteni. Škole, odnosno ravnatelji, u nekim slučajevima određuju potrebnu razliku predmeta koju učenici trebaju nadoknaditi kroz iduću školsku godinu.

Kad je riječ o Njemačkoj, svaka savezna država odlučuje o obrazovnom modelu koji se koristi u svim državnim školama i ima izbor između:

  • G8 (osmogodišnje obrazovanje) i
  • G9 (devetogodišnje obrazovanje).

To znači da će učenici prema G8 programu završiti školu u 12. razredu (ukupno 12 školskih godina), dok će učenici prema G9 programu maturirati u 13. razredu (ukupno 13 školskih godina). Sve škole koje prate G8 program stoga moraju sažimati obvezni kurikulum u osam umjesto u devet godina jer su oba stupnja jednaka.

Prema Agenciji za odgoj i obrazovanje na temu nadležnosti za provođenje postupka priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije:

  • postupak priznavanja radi nastavka srednjoškolskog obrazovanja vodi školska ustanova u kojoj podnositelj zahtjeva namjerava nastaviti obrazovanje
Kutak za roditelje
Srednja škola u Njemačkoj
Srednja škola u Njemačkoj

Zašto sudjelovati?

Učenička razmjena odlična je za stjecanje novih prijateljstava, usavršavanje njemačkog jezika, ali i za širenje mreže kontakata za budući ulazak u poslovni svijet. Također, iskustvo srednjoškolske razmjene priprema je i prednost kod prijave na međunarodna sveučilišta. Odluka za odlazak na godinu dana, polugodište ili koji mjesec u srednju školu izvan Lijepe naše dat će učenicima priliku da iskuse novu kulturu i unaprijede svoje obrazovanje, a povrh svega da se zabave i stvore uspomene za cijeli život. Rok za prijavu za iduću akademsku godinu je 15.01.2022.

Ispunite obrazac za upit o srednjoj školi u inozemstvu:

Sorry, the comment form is closed at this time.