KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Top razlozi za studij u Litvi
23 Aug

Top razlozi za studij u Litvi i naša osobna iskustva

Kontinuiranim porastom interesa za studij u inozemstvu, raste i potreba za otkrivanjem novih studijskih destinacija u Europi koje nude programe na engleskom jeziku. Uz tradicionalno najpoželjnije studijske destinacije poput Velike Britanije, Nizozemske i skandinavskih zemalja, Litva postaje sve popularnija opcija za studij u inozemstvu na engleskom jeziku.

Studij u Litvi

Zašto izabrati studij u Litvi?

Uz naglasak na razvijanju modernih i inovativnih studijskih programa na engleskom jeziku (njih preko 350), prednost Litve jesu niže stope školarina (60% niže od europskog prosjeka) i niži troškovi života nego u zapadnoeuropskim zemljama.

Kao zemlja članica Europske unije od 2004. godine, Litva ulaže napore u stvaranje multikulturalnog okruženja za strane studente. Engleski jezik je široko rasprostranjen diljem zemlje, te ne postoji značajnija jezična barijera za život u Litvi. Studijski programi na engleskom jeziku prilagođeni su zanimanjima i poslovnom okruženju budućnosti.

Cilj je studentima ponuditi kritički osvrt na područje njihova interesa, te ih obučiti kako karijernim izazovima pristupiti novim i inovativnim rješenjima. Studenti također imaju mogućnost rada uz studij (sukladno njihovim fakultetskim obvezama).

BHV Education širokoj ponudi partnerskih fakulteta dodao je i dva litavska fakulteta.

Saznaj više o studiju u Litvi
LCC International University

Ovo privatno međunarodno sveučilište smjestilo se u lučkom gradu Klaipedi. Način rada na sveučilištu uređen je po sjevernoameričkom principu i baza je velikog broja međunarodnih studenata iz više od 50 zemalja. Sveučilište nudi programe kao što su Psychology, International Business Administration, International Relations and Development itd. Životu na kampusu novu dimenziju dat će boravak u blizini Baltičkog mora i turističkih atrakcija Litve.

Mykolas Romeris University

MRU, najveće sveučilište specijalizirano za društvene znanosti u Litvi, nalazi se u Vilniusu i Kaunasu, dvama najvećim litavskim gradovima. Može se pohvaliti velikim brojem programa na engleskom jeziku, a neki od njih su Communication and Digital Marketing, Psychology, Tourism Management and Heritage, Informatics and Digital Contents i mnogi drugi. Sveučilište je ponosno na studije čiji su rezultati pokazali kako je upravo MRU najkvalitetnije sveučilište za razvijanje socijalne inovativnosti među stotinama sveučilišta centralne i istočne Europe.

Studentska razmjena u Litvi – iskustvo članice tima BHV Education

 

Marta Mihelić

Ovog puta iskustvo polaznika nismo trebali dugo tražiti, već smo ga pronašli u našem BHV uredu – naša Marta Mihelić, Savjetnica za klijente u procesu prijave. 🙂

Marta je treći semestar diplomskog studija politologije provela na studentskoj razmjeni u Litvi, točnije na Institute of International Relations and Political Science u Vilniusu.

Zašto sam izabrala Litvu?

Odlaskom u Litvu dočekala su me brojna pitanja prijatelja i obitelji – “Zašto Litva? Gdje se ta zemlja uopće nalazi? Govore li tamo engleski jezik?” Tijekom svog boravka u Vilniusu brojni poznanici zaključili su da se nalazim u Latviji, Estoniji ili možda Finskoj. Upravo nedovoljno znanje vaše okoline o Litvi dat će vam izvrsnu priliku da postanete ambasador ove zemlje i otkrijete pravi hidden gem.

Studij u Litvi
Studij u Litvi

Studij u Litvi

Obrazovni sustav usmjeren je na kombinaciju teorijskog znanja i praktične primjene istog. Tijekom semestra radila sam na nekoliko različitih projekata u sklopu predmeta koje sam slušala. Projekti su bili raznovrsni; sudjelovanje na simulaciji suda tranzicijske pravde, book club, istraživački eseji i sl. Cilj je upoznati studente s disciplinom koju studiraju i potencijalnim karijernim izazovima po završetku studija. Litavski obrazovni sustav u mnogočemu primjenjuje model rada i kvalitete skandinavskih zemalja, no s osjetno nižim troškovima života i školarine. Prepreka u sporazumijevanju nećete imati; profesori, vaši kolege i fakultetske službe svakodnevno se koriste engleskim jezikom.

Studij u Litvi
Troškovi života podosta su slični onima u Hrvatskoj. Ono što mi je posebice ostalo u sjećanju jest da sa studentskom iskaznicom studenti ostvaruju popust od 80% za javni prijevoz. Mjesečni pokaz platit ćete oko 5 € . 🙂

Studentski život u Litvi

Vilnius je grad nešto manji od Zagreba, no s mnoštvom sadržaja za mlade. Istaknula bih posjet boemskoj četvrti Užupis; republici studenata, umjetnika, intelektualaca i poduzetnika. Tijekom proslave dana sv. Patricka, rijeka Vilnele koja protječe ovom četvrti simbolično postaje zelena.

Katedrala u centru grada neuobičajeno podsjeća na antičke znamenitosti, dok Gediminas Tower i Hill of Three Crosses pružaju fantastičan pogled na Vilnius. Svakako vam savjetujem posjet dvorcu i jezeru Trakai udaljenom tek pola sata od Vilniusa, te odlazak na košarkašku utakmicu (košarka u Litvi uzrokuje jednaku euforiju kao nogomet u Hrvatskoj). Zemlja je odlično prometno povezana tako da ćete s lakoćom moći upoznati njene znamenitosti, ali i organizirati baltičku turu (Vilnius-Riga-Tallinn).

Studij u Litvi
Na Litvu, a naročito Vilnius asocira me semestar prožet doživljajima s velikom grupom internacionalnih studenata u modernom akademskom okruženju. Ti internacionalni studenti danas su moji prijatelji s kojima često planiram reunione i nove doživljaje.

Studij u Litvi garantira vam razinu kvalitete njihovih sjevernih susjeda uz niže troškove. Upoznat ćete obrazovni sustav, poslovnu klimu i svakodnevicu Litve, ali i cjelokupne baltičke regije – regije ekonomskog razvoja, inovacija i ponajbržeg interneta u svijetu.

Moj savjet je: Upustite se u ovu baltičku avanturu, zasigurno neće požaliti! 🙂

Ako i ti želiš pohađati moderne i inovativne studijske programa na engleskom jeziku u Litvi, javi nam se putem obrasca u nastavku. Naše obrazovne savjetnice s dugogodišnjim iskustvom  pomoći će ti da izabereš najbolji studijski program i maksimalno će ti olakšati cijeli proces prijave.

Sorry, the comment form is closed at this time.