KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Oxford International College (A levels)
6 Sep

A-levels u Velikoj Britaniji: Karlovo iskustvo

Britanski obrazovni sustav, po svojoj je kvaliteti, tradicionalno najbolji obrazovni sustav u Europi, dok u svijetu zauzima drugo mjesto (nakon SAD-a). Iz toga razloga, ne čudi i interes hrvatskih srednjoškolaca za pohađanje srednjoškolskih programa i kasniji studij u UK-u. Završetkom srednje škole u UK-u, strani učenici također dobivaju mogućnost upisivanja fakulteta u UK-u sa statusom domaćeg studenta, što donosi i povoljniji financijski aranžman (što se razlikuje ako fakultet upisujete sa završenom srednjom školom u Hrvatskoj, dakle kao EU student).

Oxford International College (A levels)

Dvogodišnji A-levels program

Ako ste završili drugi razred srednje škole u Hrvatskoj, imate mogućnost pohađati dvogodišnji A-levels program (Sixth Form College). Riječ je srednjoškolskoj kvalifikaciji (kao što je u Hrvatskoj Državna matura), no kroz dvije godine ćete slušati samo tri predmeta, koje ćete i polagati na završnom ispitu. Odabrani predmeti bit će usko vezani uz područje koje želite studirati. Položenim A-levelsima (Advanced Level Examinations) konkurirate za upis na najbolja britanska sveučilišta sa statusom domaćeg studenta.

Oxford International College (A levels)

Zašto upisati A-levels program?

Uz primarne obrazovne pogodnosti koje donosi pohađanje srednjoškolskog programa u UK-u, ono sa sobom donosi i brojna druga iskustva. Imate ćete priliku usavršiti znanje engleskog jezika, biti aktivnim dijelom obrazovnog sustava koji fokus daje usmjerenju na vaše interese, kreativnost, problem-solving, te razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina. Iskusit ćete suživot s ostalim učenicima iz svih krajeva svijeta, upoznati nove kulture i proširiti vlastite vidike. Sve navedeno činit će vaš CV zanimljivim, modernim i po mjeri poslodavaca 21. stoljeća.

Pročitaj više o privatnim srednjim školama u inozemstvu

U nastavku pročitaj iskustvo našeg polaznika Karla Jelića koji je izabrao Oxford International Sixth Form College za pohađanje A-levels programa u Velikoj Britaniji.

Kako to da si se odlučio za pohađanje srednje škole u UK-u? Koje predmete si odabrao?

Odabrao sam biologiju, kemiju, matematiku i fiziku. Tražio sam instituciju koja će mi pružiti izvrsno obrazovanje, ali i podršku u mom osobnom razvoju. Ovdje sam okružen pojedincima koji isto to žele i najveći napredak ostvaruju u okruženju gdje je prisutna međusobna potpora u ostvarenju vaših ciljeva. Na kraju dana, jedni druge potičemo na ostvarenje naših potencijala. Pored svega, smješteni smo u prekrasnom gradu (Oxford), što je svakako plus.

Što ti najviše pomaže tijekom tvog boravka na OIC-u?

Svakako potpora profesora, kao i stručnih službi. Briga za studente je veoma važna. Također, studenti međusobno brinu jedni za druge. Živimo u boarding houses, tako da smo u svakodnevnoj interakciji, prolazimo kroz iste situacije i možemo jedni drugima pomoći.

Koji su tvoji planovi za studij?

Sljedeće godine ću se prijavljivati za upis na fakultet. U planu mi je medicina. Definitivno bih želio ostati i studirati u UK-u. Oxford International College također pruža podršku učenicima koji žele nastaviti svoje obrazovanje u inozemstvu, primjerice SAD-u, Kanadi, Hong Kongu.

Zašto bi preporučio upravo Oxford International College učenicima koji razmišljaju o opciji A levels programa u UK-U?

Ovdje ćete dobiti stručnu potporu u svakom aspektu (akademskom, po pitanje vašeg osobnog razvoja i mentalnog zdravlja). U boarding houses imate boarding team koji će vam pomoći u svim pitanjima koja se odnose na vaš boravak tamo. Što se tiče akademskog aspekta, profesori su susretljivi, uvijek možete dogovoriti osobne konzultacije s njima. Najvećom prednošću OIC-a bih svakako istaknuo potporu cjelokupnog sustava u vašem boravku i obrazovanju tamo.

Opiši OIC u tri riječi!

Izvrsnost – ovdje se svi zaista trudimo postati najbolje verzije nas samih. Dolazimo s određenim predznanjem, no isto tako to znanje obogaćujemo.

Izazovnost – okruženje vas potiče na svladavanje izazova uz vlastiti trud, ali i pomoć drugih

Raznolikost – učenici sa svih strana svijeta i različitih kultura dolaze na ovaj program; svi se suočavamo s istim izazovima što nas čini ujedinjenijima

A-levels program u Velikoj Britaniji
Za A-levels program moguće je ostvariti i djelomičnu stipendiju na temelju ocjena, prijemnih ispita koji se polažu u BHV Education uredu te intervjua s predstavnikom izabrane škole za pohađanje A-levels programa u Velikoj Britaniji.
Pogledaj video o Karlovom iskustvu na Oxford International Collegeu

Karlovo iskustvo na A-levels programu na Oxford International Sixth Form Collegeu svakako svjedoči o prednostima ovakvog programa. Uz usku specijalizaciju (tri ili četiri odabrana predmeta), pripremate se za upis na najbolja britanska sveučilišta sa statusom domaćeg studenta. Povrh toga, putem ćete iskusiti život u uređenom i multikulturalnom okruženju koje će vas, kako je i sam Karlo naveo, poticati da radite na najboljoj verziji vas samih. Osim Oxford International Collegea, postoje i druge visoko rangirane institucije u Velikoj Britaniji koje nude A-levels programe. Možete ih pronaći u nastavku.

Earlscliffe Sixth Form College

Svi studenti na Earlscliffe Sixth Form Collegeu obično biraju četiri predmeta za A-levels program. Gotovo svi predmeti na Earlscliffu su tradicionalni predmeti, a upravo zbog toga su prihvaćeni kod prijave na najbolja britanska sveučilišta. Studenti koji su pohađali A-levels program na Earlscliffe Sixth Form Collegeu upisali su Oxford, King’s College London, University of Westminster u Velikoj Britaniji, ali i Stanford University i The American Academy of Dramatic Art u SAD-u.

d’Overbroeck’s Sixth Form College

U 2020. godini čak 65% A-levels ispita na d’Overbroeck’su ocijenjeno je s A ili A+ ocjenom. Također, ova je institucija uvrštena u 1% top škola u Engleskoj za polaganje A-levels ispita. U 2021. godini učenici d’Overbroeck’s Sixth Form Collegea upisali su se na brojna popularna birtanska sveučilišta, uključujući Oxford, Cambridge, University College London (UCL), King’s College London, University of London, University of Manchester, University of Nottingham, University of Edinburgh, Newcastle University, University of Bath, University of Exeter, London School of Economics (LSE).

Cardiff Sixth Form College

Cardiff Sixth Form College već 11 godina zaredom osvaja titulu najbolje škole u Velikoj Britaniji prema A-levels rezultatima. Čak 99% studenata 2020. godine upisane A-levels predmete položilo je s ocjenom A+ ili A. Studenti tijekom programa mogu sudjelovati i u brojnim izvannastavnim aktivnostima kao što su debate, sport, glazba i drama. Proteklih pet godina učenici koji su polagali A-levels program na Cardiff Sixth Form Collegeu upisali su se na Oxford, Cambridge, London School of Economics and Political Science, University of Warwick, a čak 33% polaznika studira medicinu.

Rochester Sixth Form College

Na Rochesteru možete birati između 30 različitih predmeta, a same predmete je moguće kombinirati prema želji. Iako najveći dio učenika polaže A-levels iz matematike i engleskog jezika, Rochester Sixth Form College je, osim za ova dva predmeta, primio Good School Guide Awards za filmske studije, kemiju i sociologiju. Stoga brojni studenti kombiniraju tradicionalne s kreativnim i praktičnim predmetima kako bi konkurirali za najbolja britanska sveučilišta. Studenti koji su polagali A-levels program na Rochesteru upisali su se na fakultete kao što su Oxford, Cambridge, King’s College London i University of London.

Oxford International College (A levels)

Zanima vas više o A-levels programu i pohađanju srednje škole u inozemstvu?

Dogovorite besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.