KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Besplatan studij u Švedskoj
20 Dec

Besplatan studij u Švedskoj: Iskustvo na Jönköping University

Studij u Švedskoj, kao i u Danskoj i Finskoj je besplatan. Besplatan studij visoke kvalitete razlog je zašto brojni Hrvati biraju Švedsku. Jönköping University u Švedskoj moderan je fakultet s tradicijom starom 25 godina. Osim što je studij u potpunosti besplatan, studentima se iz odabranog područja nudi velik broj mogućnosti praktičnog učenja. Jönköping University surađuje s 800 partnerskih kompanija i 1.000 istraživačkih i partnerskih institucija diljem svijeta. Na Jönköping Universityju možeš studirati 6 preddiplomskih i 14 diplomskih programa na engleskom jeziku, a zašto je Domagoj upisao International Management u Švedskoj pročitaj u nastavku teksta.

Saznaj sve o besplatnom studiju u Švedskoj
Studij u Švedskoj

Zašto si se odlučio za studij u inozemstvu?

Još u srednjoj školi odlučio sam se na studiranje u inozemstvu iako tada još nisam znao konkretnu zemlju u kojoj bih želio studirati. Želio sam studirati u međunarodnom okruženju s ljudima iz cijelog svijeta što u Hrvatskoj i nije baš bilo moguće, tako da sam se odlučio na odlazak u  inozemstvo. Studij u inozemstvu pohađao bih na engleskom jeziku jer sam želio što više usavršiti svoje znanje engleskog jezika, kao i naučiti još pokoji strani jezik. Također su i puno veći izbor studijskih programa i bolja ponuda poslova bili jedni od glavnih čimbenika zašto sam se odlučio na studij izvan Hrvatske.

Otkud želja za pohađanjem studija u Švedskoj? Jesi li razmatrao i druge destinacije?

Proveo sam puno vremena na internetu tražeći fakultete u inozemstvu koji odgovaraju mojim interesima. Švedska definitivno nije bila jedini izbor. Uz Švedsku tu su još bile Belgija, Njemačka, Nizozemska i UK. Odabir u kojoj od tih zemalja studirati nije bio nimalo lak. Jedan od glavnih uvjeta pri mom odabiru bio je da studiranje bude besplatno. Nakon puno razmišljanja i istraživanja odabir je pao na Švedsku. Potpuno besplatno studiranje, visok standard života, multikulturalnost te jako dobra poslovna perspektiva bili su glavni razlozi zašto sam na kraju odabrao Švedsku. Uz to, studiranje u vrijeme pandemije nije nimalo lako. Švedska ima jako blage mjere što se tiče koronavirusa, zapravo moglo bi se reći da ih gotovo uopće niti nema. Puno je opuštenije u odnosu na većinu drugih zemalja pa je samim time i studiranje kao i studenski život puno lakši, zabavniji i opušteniji.

Nakon završetka studija želio bih raditi u internacionalnom okruženju s kompanijama iz cijelog svijeta. Iz tog razloga odlučio sam se baš za International Management kako bih stekao iskustvo surađivanja u multikulturalnim timovima i bio pripremljen za rad upravo u takvom okruženju.

Studij u Švedskoj
Studij u Švedskoj

Kako izgleda nastava? Kakav je omjer teorije i rada u grupama/praktične primjene znanja?

Nastava je puno drugačija u odnosu na Hrvatsku. Mnogo je više pozornosti posvećeno praksi i primjeni teorijskog znanja u stvarnim situacijama. Grupni rad je jako bitan dio svakog predmeta te gotovo da i nema predmeta koji ne uključuje neku vrstu grupnog rada. Već drugi tjedan nastave imali smo seminar na kojem smo morali formirati grupu od 5 članova i oformiti vlastitu firmu te primijeniti stečeno teorijsko znanje na vlastitoj firmi. Bio sam potpuno iznenađen takvim pristupom nastavi jer u Hrvatskoj tako nešto nikada nisam vidio

Studij u Švedskoj

Kako izgleda polaganje ispita i da li je studij zahtjevan?

Na kraju svakog predmet piše se završni ispit, no on i nije toliko bitan. Završni ispit vrijedi svega dvadesetak posto ukupne ocjene. Grupni rad je ono što se najviše gleda i njemu je posvećena posebna pozornost jer upravo on donosi najveći dio ukupne ocjene.

Kakav je odnos profesora i studenata Jönköping Universityju? Koliko je osoblje fakulteta pristupačno?

Odnos profesora i studenata uvelike se razlikuje od onoga u Hrvatskoj. Profesori su pristupačniji i formalnost ovdje gotovo da i ne postoji. Profesor je u Švedskoj više kao mentor koji je uvijek spreman odgovoriti na pitanja i pomoći studentima. Normalno je profesora oslovljavati imenom, a ne sa ‘profesore’.

Za sada nema neki poseban oblik praktične nastave, već je praksa u sklopu mnogobrojnih grupnih projekata u kojima je teorijsko znanje potrebno upotrijebiti. Tek pretposljednji semestar imamo mogućnost iskoristiti rad u nekoj od partnerskih firmi našega fakulteta ili odlazak na razmjenu u neku drugu zemlju.

Kako izgleda studentski život u Švedskoj? Koje su prednosti multikulturalnog okruženja?

Studentski život u Švedskoj je poprilično opušten. Studenti najčešće žive u jednom od studentskih domova koji se nalaze u različitim dijelovima grada. Uz to što je studentski smještaj jeftiniji od privatnih smještaja, također je i odlična mogućnost za upoznavanje drugih ljudi i druženje. Svaki vikend netko od studenata organizira zabavu u svom stanu i pozove gotovo cijelo naselje. Privatne zabave su jako popularne jer odlazak u barove ili noćne klubove može biti poprilično skup.

Studij u Švedskoj

Imaš li slobodnog vremena uz faks? Radiš li, imaš li hobi ili si možda uključen u izvannastavne aktivnosti?

Slobodnog vremena imam i više nego dovoljno, čak bi se usudio reći i previše. Ne nedostaje vremena niti za učenje, niti za socijalne aktivnosti. Za sada još ne radim, ali sljedeći semestar svakako planiram pronaći posao jer, kao što sam već napomenuo, život u Švedskoj nije jeftin. Udruga studenta Jönköping Universitya često organizira razne aktivnosti za studente tako da se nađe za svakoga ponešto. Ja najčešće sudjelujem u planinarenju i obilasku Jönköpinga i obližnjih mjesta.

Studij u Švedskoj

Zašto bi mladima iz Hrvatske preporučio studij u Švedskoj?

Nakon mjesec dana provedenih u Švedskoj mogu reći da je Švedska u potpunosti nadmašila sva moja očekivanja. Veliki izbor smjerova na fakultetu, studiranje s ljudima iz svih dijelova svijeta, dva tjedna raznih događanja i zabave za nove studente prije početka studija, kombinacija teorijske i praktične nastave iz svakog predmeta, veliki izbor izvannastavnih aktivnosti i prekrasna priroda samo su neke od mnogih stvari zašto bih svakome preporučio odlazak na studij u Švedskoj.

Rok za prijave na studij u Švedskoj je do 15.01.
Požuri i javi nam se, a mi ćemo ti pomoći da ostvariš najbolju prijavu na studij u inozemstvu!
Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.