KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
10 Dec

Studij u Nizozemskoj: Posjetili smo NHL Stenden University of Applied Sciences

Pročitajte kako nam je bilo u posjeti NHL Stenden University of Applied Sciences. Jedna od privilegija BHV Education savjetnica su putovanja i posjete inozemnim fakultetima. Naša direktorica prodaje i marketinga, a ujedno i obrazovna savjetnica s deset godišnjim iskustvom, Ružica Pejić, provjerila je zašto je Nizozemska najpopularnija studijska destinacija među Hrvatima. Na svome putovanju posjetila je University of Amsterdam, Rotterdam Business School, Wittenborg University of Applied Sciences i NHL Stenden University of Applied Sciences. Ovog puta vam donosi svoje dojmove s NHL Stendena.

Period globalne pandemije naučio nas je mnogočemu, a između ostaloga i tome kako treba cijeniti iskustvo putovanja i slobodu kretanja. Bila je ovo duga pauza i odmor od putovanja u trajanju od čak godinu i deset mjeseci. Jedna od činjenica vezanih uz ovo putovanje je da sam ga otkazivala rekordnih četiri puta. Nestrpljenje je naravno raslo, a želja za upoznavanjem nizozemskih fakulteta s kojima surađujemo sve više rasla. Htjela sam doživjeti multikulturalnu atmosferu po kojoj je Amsterdam poznat, prošetati pored najpoznatijih kanala, prijeći preko rotterdamskog Erasmus Bridgea i dobiti dojam kakav je studij i život u manjim nizozemskim gradovima. Ono što nisam slutila je da će me na ovom putovanju najviše oduševiti ne tako poznati grad, Leeuwarden, gdje je smješten NHL Stenden.

Putovanje iz Amsterdama u Leeuwarden

Nakon 2 i pol sata vožnje vlakom iz Amsterdama zakoračila sam u Leeuwarden. Vožnja vlakom mi je proletjela jer sam se cijelim putem divila pogledu na zelena polja, nezaobilazne vjetrenjače, nizozemske kanale, te kuće svih boja i oblika. Osim toga, u nizozemskim vlakovima svi putnici imaju pristup WiFi-ju pa sam mogla pratiti gdje se točno nalazim bez straha da ću promašiti svoju stanicu. Cijena povratne karte iznosi oko 40 EUR, a vlak možete uloviti svakih sat – dva i u jednom i u drugom smjeru.

NHL Stenden University of Applied Sciences
NHL Stenden University of Applied Sciences
Malo o Leeuwardenu

Leeuwarden je najveći grad nizozemske pokrajine Frizije (eng. Friesland). U njemu živi oko 100.000 stanovnika, a udaljen je 30 minuta od obale Sjevernog mora. Frizija je jedna od rjeđe naseljenih pokrajina u Nizozemskoj, a dom je brojnim prirodnim rezervatima, jezerima i rekreacijskim područjima. Uz to, u ovoj se pokrajini nalaze čak tri najveće visokoobrazovne institucije. Među njima je i NHL Stenden University of Applied Sciences.

Na putu od željezničke stanice do kampusa

Vlak je stigao, a ja sam imala 45 minuta lufta da se snađem i stignem na dogovoreni susret s predstavnicom fakulteta i djelatnicom International Officea. Put u Rotterdam koji se odvijao dan prije poprilično je ostavio traga zbog veličine grada, puno hodanja i vjetrovitog vremena. Kada sam stigla u Leeuwarden, vrijeme je bilo potpuno suprotno, sunčano i mirno. Zapravo, idealno vrijeme za ugodnu šetnju. Shvatila sam da do kampusa mogu stići kroz 30 minuta laganog hoda kroz centar grada koji me odmah oduševio svojom slikovitošću i šarmantnošću. Većina prolaznika prolazila je pored mene vozeći se uskim uličicama na biciklima. Prošavši kroz staru gradsku jezgru, stigla sam do parka i predivnih plovnih kanala koji su bili puni jedrilica i različitih brodova.  Uz kanale kroz još 7 minuta hoda stigla sam i do velikog NHL Stenden kampusa. Na tom potezu uspjela sam čuti u dva navrata prolaznike kako govore na hrvatskom jeziku što je bio dobar znak da su hrvatski učenici i studenti već otkrili Leeuwarden i NHL Stenden.

NHL Stenden University of Applied Sciences
Doček na NHL Stendenu

Iako je poznato da su Nizozemci ekološki osviješteni, iznenadio me izgled zgrade NHL Stendena. Dio moderne zgrade izvana je bio prekriven zelenilom, a imaju i malo jezero gdje studenti mogu istraživati literaturu ležeći u hemoku. Ništa manje zeleno nije bilo ni u unutrašnjosti zgrade. Zgrada NHL Stendena izgledala je drukčije od bilo kojeg fakulteta koji sam dosada posjetila. Osjećala sam se kao da sam ušla u nečiji dom, a ne na fakultet. Taj se osjećaj još više pojačao kada sam vidjela da na svakom koraku postoje mini prostori za studentska druženja. Svako toliko vidjela bih novi kutak s grupicom studenata koji ispija kavu ili radi na nekom projektu.

NHL Stenden University of Applied Sciences
NHL Stenden University of Applied Sciences
Ukusna (i povoljna) hrana u kantini

Prva stanica bila je kantina. Studenti na izbor imaju jako puno opcija, posebno onih zdravih. Od različitih prirodnih sokova, salata pa sve do smoothieja. Cjeloviti obrok moguće je kupiti već po cijeni od oko 35 kuna. Moj izbor je bila sezonska salata s mrkvom i ciklom, sendvič, smoothie i kava. Zanimljivo je da hranu pripremaju, poslužuju i naplaćuju studenti. Osim što je hrana zdrava, povrće koje se koristi u kantini je svježe. Na NHL Stendenu studenti za vrijeme toplijih mjeseci uzgajaju povrće u vrtu, a tijekom zime uzgoj povrća seli se u staklenik. Iza principa prehrane na fakultetu stoji koncept 80 – 20 nazvan Dutch Cuisine. Osamdeset posto vremena priprema se sezonska domaća hrana bazirana na povrću i voću, a drugih dvadeset posto na mesu i ribi. Tijekom posjete imala sam priliku razgovarati i sa profesorom na fakultetu, poznatim nizozemskim kuharom i master chefom –  Albertom Kooy. Profesor je definitivno zanimljiva i osebujna ličnost koju je bio užitak slušati i pratiti konverzaciju s grupicom studenata koji su se okupili oko njega, ali i zbog mene kako bi mi prenijeli svoje dojmove i objasnili razloge zašto su odabrali studij u Nizozemskoj i zašto upravo NHL Stenden.

Osim zdrave prehrane, studenti jako cijene i vole se poslužiti besplatnom kavom ili čajem koji se nalaze na nekoliko punktova kroz kampus.

NHL Stenden University of Applied Sciences
NHL Stenden University of Applied Sciences
NHL Stenden University of Applied Sciences
PRINCIP PREHRANE:

Culture. The food reflects where we are and which season we are in.
Health. Good for us, good for the world.
Nature. Honest, multifaceted food from what nature offers.
Quality. We purchase, cook and eat with high awareness.
Value. We work towards a better tomorrow.

Pravi pravcati hotel u sklopu fakulteta

Studenti smjerova Hospitality Management imaju priliku upravljati i raditi u pravom pravcatom hotelu u sklopu NHL Stenden kampusa u Leeuwardenu. Na recepciji hotela dočekali su me studenti obučeni u odijela. Studenti se javljaju na telefon, vrše rezervacije i odgovaraju na sva pitanja gostiju. Vode računa o restoranu unutar hotela, ali se brinu i da su hotelske sobe čiste i uredne za svakog posjetitelja. Pokazali su mi dvije hotelske sobe za koje mogu reći da su na razini hotela s četiri zvjezdice. I na drugim smjerovima naglasak je na projektima i praktičnoj primjeni naučenog. Studenti imaju priliku surađivati s lokalnim tvrtkama i implementirati svoje ideje.

NHL Stenden University of Applied Sciences
NHL Stenden University of Applied Sciences
NHL Stenden University of Applied Sciences
Pogodnosti za studente

Korisna informacija za sve koji su nabacili koju kilu tijekom blagdana je da na Stendenu studenti imaju hrpu mogućnosti za fizičke aktivnosti. Na kampusu se nalazi teretana, ali i brojni sportski klubovi i prostori za rekreaciju. Godišnju sportsku članarinu možeš nabaviti po cijeni od 70€, a u cijenu su uključene sve vrste treninga u teretani. A ako samo želiš isprobati teretanu, mjesečnu članarinu ćeš platiti 20€. Osim prostora za rekreaciju, NHL Stenden ima prostorije za studente različitih religija u kojima mogu prakticirati svoje vjerske obrede.

Šetnja Leeuwardenom

Svoju posjetu NHL Stendenu zaključila sam šetnjom gradom i potragom za pokojim suvenirom. Leeuwarden ima predivan i odlično očuvan povijesni centar grada. Leeuwarden je izabran i za Europsku prijestolnicu kulture 2018. godine. Osim što ima brojne muzeje i znamenite građevine koje svjedoče o njegovoj bogatoj povijesti, grad ima živu pub scenu s cijenama prilagođenim studentima. Ne manjka mu ni trgovina za dobar shopping, restorana za pošten obrok i slatkih kafića za jutarnju kavu.

NHL Stenden University of Applied Sciences

Leeuwarden je studentski grad s više od 20.000 studenata. Tijekom cijele godine odvijaju se različita događanja posvećena upravo studentima. Od različitih glazbenih festivala pa sve do stand up nastupa. Grad je odlično povezan i s ostatkom zemlje pa nećeš imati problema s organizacijom izleta tijekom studiranja.

Što sve možeš studirati na NHL Stendenu?

Na NHL Stenden University of Applied Sciences izvode se preddiplomski i diplomski programi engleskom jeziku. Ovaj fakultet svrstan je u top 3 fakulteta za primijenjene znanosti u Nizozemskoj, a 80% studenata na NHL Stendenu je zadovoljno ili iznimno zadovoljno dobivenim obrazovanjem.

NHL Stenden University of Applied Sciences

Obrazovanje vrhunske kvalitete, dinamično međunarodno okruženje, inovativni programi, odlične opcije za karijeru nakon studija, aktivan studentski život i povoljno obrazovanje samo su neki od razloga zašto bi trebali razmotriti upis na NHL Stenden University of Applied Sciences. Mene su oduševili i fakultet i profesori, kao i sam grad i atmosfera. A ako krenete istraživati, sigurno ćete i vi pronaći top razloge, a jedan od njih su sigurno niži troškovi života uspoređujući s nekim većim gradovima.

Razmišljaš o studiju u Nizozemskoj? Dogovori besplatne konzultacije i saznaj sve što te zanima.

Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.