KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Internship USA
31 Mar

Kako otići u Ameriku i obogatiti svoj životopis?

Internship u SAD-u ti pruža uvid u američki način poslovanja i odličan je korak koji ti pomaže pri ulasku u poslovni svijet ili produbljuje znanja na postojećoj radnoj poziciji. U ovom tekstu saznat ćeš koji su uvjeti za prijavu na Internship, kada možeš započeti prijavu i  zašto uopće ići na stažiranje u SAD. Reći ćemo ti i što možeš očekivati u vidu zarade i troškova života kao i primjere radnih mjesta koja se nude. Zato svakako pročitaj do kraja.

Želiš saznati više o Internship programu u SAD-u?

Dogovori besplatne konzultacije
Internship USA

Zašto stažirati u SAD-u?

Hotelijerstvo u SAD-u je jedna od najunosnijih industrija s oko 53 tisuće hotela te zapošljava skoro 2 milijuna ljudi. Stoga ugostiteljstvo raste iz dana u dan i nikakve svjetske krize ne zaustavljaju ulaganja u nadolazeće projekte. SAD je odlična destinacija za internship zbog svoje poznate poslovne kulture koja će ti otvoriti mnoga vrata u budućnosti. Programe koje ti nudimo pružaju ti iskustvo na voditeljskim pozicijama koje te uče kako jednog dana biti menadžer. Trenutno se možeš prijaviti na pozicije u ugostiteljstvu i kulinarstvu. Iskoristi priliku i stažiraj u velikim američkim gradovima poput New Yorka, Los Angelesa, Bostona ili u manjim sredinama s autentičnom američkom tradicijom.

Iskustvo stažiranja u nekim od najpoznatijih svjetskih lanaca hotela poput Marriotta, InterContinentala, Hyatt Hotel Grupi je svakako nešto što će se istaknuti u vašem životopisu, ali ne samo i na papiru jer to iskustvo će te uistinu staviti u konkretnu poziciju prednosti.

 

Iskustvo na više pozicija

Imat ćeš više iskustva  na više pozicija zato što je program koncipiran tako da se svaka tri ili četiri mjeseca rotiraš na drugu poziciju unutar istog hotela. To znači da ćeš dobiti puno širu sliku svih poslova koji se odvijaju u uspješnom hotelu. Kroz sve to naravno da ćeš i usavršavati i nadograđivati znanje engleskog jezika i proširiti svoj network.

Mnogi poslodavci u Hrvatskoj, ali i u svijetu cijene i priznaju iskustvo u američkom okruženju. Isto tako iskustvom života i rada u Americi raste tvoja poslovna mreža i puno je lakše pronaći posao nakon samog stažiranja.

Dobra prilika za zaradu

Naposljetku, treba spomenuti i da je to dobra prilika za zaradu. Bez obzira gdje ćeš živjeti, plaća koju ćeš dobivati bit će ti i više nego dovoljna za pokrivanje troškova smještaja, javnog prijevoza, hrane i za putovanja tijekom godišnjeg odmora. Imaš pravo na prekovremeni rad koji se plaća 50% više. Mjesečna zarada s prosječnom satnicom od 17 $ po satu  je 2.900$ bruto iznosa, što je otprilike 19.000 kn mjesečno. Uz to, pri završetku programa možeš podnijeti zahtjev za povratom poreza i tako vratiti još između 1.000$ i 1.500$.

Internship USA
Ukratko:
 1. Stjecanje međunarodnog iskustva u nekim od vodećih imena industrije (Marriott, InterContinental, The Peninsula, Hyatt hotel grupa…)
 2. Poslovna kultura koja će ti otvoriti mnoga vrata u budućnosti
 3. Usavrši komunikacijske vještine i znanje engleskog jezika
 4. Iskustvo na odgovornim pozicijama (Supervisor, coordinator, MIT)
 5. Prilika za dobru zaradu
 6. Razvijaj svoj poduzetnički i inovatorski duh

O programu

Hospitality internship ili traineeship su programi  koji se preporučuju studentima ili diplomantima koji žele svoju karijeru razvijati u turizmu, hotelijerstvu, gastoronomiji i slično. Internship program nudi razne opcije što se tiče lokacija, pozicija i kompanija. Moguće je živjeti i raditi u velikom, užurbanom gradu poput New Yorka ili San Francisca, ali isto tako stjecati iskustvo u manjim sredinama s autentičnom američkom tradicijom.

Neki od poslodavaca s kojima surađujemo su:
 • Hyatt Grand Central New York
 • IHG Miami
 • The Peninsula New York
 • JW Marriott Miami
 • Atlanta Marriott Marquis
 • IHG New York Barclay
 • Petit Ermitage Hollywood
 • Taj Campton San Francisco
Studij SAD

Također, možeš se opredijeliti za mnoge pozicije u različitim odjelima u ugostiteljskim objektima. Najčešće pozicije koje se nude su u Food & Beverage, Room Division i Culinary odjelima. Prednost programa je ta da imaš mogućnost rotiranja kroz više manjih odjela gdje možeš naučiti kako funkcioniraju sve pozicije.  Odnosno, možeš naučiti što je sve uključeno u rad dobro organiziranog hotela i kroz taj proces bolje procijeniti koji poslovi su ti zanimljiviji i bolje ti idu.

Kao što si i mogao pročitati, razloga za USA internship je mnogo. Nemoj gubiti vrijeme jer je broj mjesta ograničen. Iskoristi priliku i dogovori besplatne konzultacije sa stručnim savjetnicama iz BHV tima koje će ti pomoći u odabiru i pripremama.
Dogovori besplatne konzultacije

Plaća i troškovi života

U Americi se plaća prima na tjednoj ili dvotjednoj bazi, ovisi o poslodavcu. Plaće se najčešće isplaćuju po satnici od $12 do $25 ovisno o poziciji, hotelu i lokaciji stanovanja. Ako se plaća isplaćuje po satu, svaki prekovremeni sat se plaća 50% više. Kada se zbroje svi sati, okvirne mjesečne plaće se kreću od $2.000 do $4.000 što je i više nego dovoljno za pokriti sve troškove života. Također, većina poslodavaca nudi tople obroke tijekom radnog dana. Neki hoteli nude smještaj u hotelu prva dva tjedna dok se ne smjestiš i ne snađeš u novoj situaciji. Polaznici najčešće žive u stanovima koje dijele s dva do tri cimera, a neki odluče smjestiti se u studentski dom. Poslodavci na manje dostupnim lokacijama često omoguće smještaj za vrijeme trajanja cijelog programa, kao i auto kao prijevozno sredstvo.

Primjer mjesečnih troškova u New Yorku
 • $900 – $1200 soba
 • $130 javni prijevoz
 • $40 mobilna pretplata
 • $50 pretplata za fitness
 • $300 namirnice
Internship USA

Razlika između internshipa i traineeshipa

INTERNSHIP

Za studente koji žele steći praktično iskustvo tijekom ljeta, prije nastavka studija ili odmah nakon završetka studija (nije prošlo dulje od 12 mjeseci od diplome do prijave na program) povezano s područjem studija ili visokoškolskog programa koji pohađaju.

TRAINEESHIP

Za nezaposlene osobe:
a) koje su završile visokoškolsko obrazovanje i imaju malo radnog iskustva
b) koje nisu završile visokoškolsko obrazovanje, ali imaju minimalno pet godina radnog iskustva

Kako se prijaviti na program?

Ako si odlučio da želiš iskoristiti priliku za učenje novih vještina i brušenje starih, htio bi promijeniti sredinu u kojoj živiš i uz sve to zaraditi ili samo želiš novo iskustvo sigurno se pitaš – koji je idući korak? Sam proces pronalaska posla, pripreme za intervju za visu preuzima naš američki partner. Kad započneš prijavu nemaš nikakvih troškova.

 1. Prvi korak je razgovor s našim partnerom. Tako će se provjeriti tvoja razina engleskog, tvoje ambicije i motivacija za prijavu na program, preference u vezi sredine, radnog mjesta, kada bi započeo s programom i slično.
 2. Nakon toga na temelju tvog intervjua i životopisa naš partner traži poslodavca s kojim imaš dobru kompatibilnost.
 3. Kad se pronađe poslodavac organizira se razgovor za posao
 4. Čestitamo! Pronašao si posao i spreman si za idući korak. Tek tu dolazi tvoj početni trošak – potpisuješ ugovor s našim partnerom kojim program plaćaš otprilike 4200$ (cijena može varirati). Taj iznos uključuje: 12 mjeseci plaćenog stažiranja, 12 mjeseci putno osiguranje, Training plan – stažiranje podijeljeno na faze od 3 ili 4 mjeseca (rotacija),Slanje dokumenata FedEx-om,Orijentacija prije polaska i priprema za intervju u ambasadi, In Country Support.
Iskustva polaznika

Petra je uz savjetovanje BHV-a upisala studij hotelijerskog menadžmenta u Nizozemskoj, te je u sklopu studija išla na specijalizaciju event menadžera u Barceloni. Nakon toga je preko našeg partnera s kojim ćete i vi surađivati išla na internship u New York u Carnegie Hallu. Tamo je radila je kao food and beverage coordinator a nakon toga i kao event manager gdje je organizirala vjenčanja, konferencije,sastanke i domjenke. Upravljala je timom od 23 ljudi.

Internship USA

Rad s toliko različitih profila ljudi mi je unaprijedio komunikacijske vještine i razumijevanje drugih kultura. Nakon godinu dana dobila sam priliku produljiti ugovor i raditi kao Event Manager gdje sam radila događanja poput vjenčanja, konferencija, sastanaka i domjenaka. Rad u tako poznatoj instituciji mi je otvorio mnoga vrata po povratku u Hrvatsku te mi pomogao ostvariti dugoročna prijateljstva u Americi.

– Petra Gruica

Zanima te Internship u inozemstvu? Popuni obrazac u nastavku!

Sorry, the comment form is closed at this time.