KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Aktivno i projektno učenje
29 Apr

Jeste li otupjeli od učenja i kako tome doskočiti?

Napredna gospodarstva odavno su odlučila reformirati svoje obrazovne sustave jer pasivno učenje (slušanje predavanja, memoriranje informacija, itd.), koje ima svoje korijene u vjerskim propovijedima i industrijskim školama Europe 18. stoljeća, ne zadovoljava potrebe moderne ekonomije, društva, ni pojedinca. Nigdje proces reforme obrazovanja nije brz niti do kraja završen, no u Hrvatskoj je iznimno spor, a profesori i ravnatelji s kojima razgovaramo nemaju viziju kako će sustav izgledati za deset godina. Nije stoga čudo da su učenici, roditelji i šira javnost nezadovoljni i zabrinuti.

Benefiti aktivnog učenja

Aktivno i projektno učenje

Iako je Sokrat prije gotovo 2.500 godina koristio debatiranje kao metodu koja stimulira razvoj kritičkog mišljena kod učenika, ona se danas primjenjuje tek u nekolicini škola u Hrvatskoj kao slobodna aktivnost. Podjednako su slabo zastupljene i ostale metode aktivnog učenja, kao eksperimentiranje u laboratoriju, grupni rad, vršnjačko podučavanje i evaluiranje, te učenje kroz dugoročne projekte, odnosno “Project Based Learning

Aktivno učenje podrazumijeva smisleno i stvaralačko učenje jer učenici samostalno i u grupi istražuju i obrađuju informacije, te donose odluke kako će ih upotrijebiti. Umjesto fokusiranosti na davanje točnih odgovora u testu, oni postaju aktivni u traganju za znanjem, a kroz proces slobodnog izlaganja svojih ideja i mišljenja prestaju se plašiti neznanja. Kroz aktivno učenje čovjek prirodno razvija svoje kritičko razmišljanje, komunikacijske i suradničke vještine što predstavlja temelj osobnog profesionalnog razvoja, kao i razvoja društva.

Zašto se u Hrvatskoj izbjegavaju metode aktivnog učenja?

Profesori znaju da je uspješnost učenika i studenata koji su izloženi metodama aktivnog učenja znakovito veća od onih koji uče na pasivan način, i premda bi ih neki željeli provoditi, smatraju da nemaju vremena niti alata za takav način rada. Osnovni argument koji navode na stručnim skupovima i u anketama je da ne stignu obraditi gradivo ako provode grupni rad i projektno učenje. Međutim, treba imati na umu da su se naši profesori kroz svoje školovanje  i stručno usavršavanje pripremali upravo za način rada u kojem je nastavni proces “pod kontrolom”. Prelazak na drugačiji način rada za mnoge je preveliki izazov.

Svjetska pandemija i gotovo 18 mjeseci izolacije dodatno su usporili provođenje kurikularne reforme u Hrvatskoj, i nama se čini (na temelju osobnih razgovora s mnogim maturantima i njihovim roditeljima), da se čak povećava otpor prema reformi među učenicima, posebno onima koji su dio eksperimentalnog programa. Njihova glavna briga je koliko zaostaju u svladavanju gradiva i kako će to utjecati na njihove rezultate na maturi i posljedično na mogućnost visokoškolskog obrazovanja.

Aktivno i projektno učenje

Projektno učenje u BHV Education partnerskoj školi

Oxford International College, ujedno i partner BHV Education,  rangiran je kao najbolja srednja škola u Velikoj Britaniji 2019. i 2020.  godine. Čak 92% učenika ove škole maturiralo je s odličnim uspjehom. Kvalitetno dizajnirani projekti najučinkovitija su metodologija kroz koju učenici stječu kompetencije više razine. Projekt započinje problemom, pitanjem ili izazovom relevantnim za učenike ili njihov život u zajednici, a završava učenikovim izvršavanjem zadatka koji direktno adresira problem, odgovara na postavljeno pitanje ili rješava izazov. Tijekom rada, učenik dobiva konstruktivne primjedbe u pravo vrijeme kako bi napredovao prema rješenju.

Kurikulum mora biti relevantan za svijet u kojem će naši učenici živjeti stoga je naša zadaća naučiti ih kompetencijama više razine - Yasmin Sarwar, ravnateljica Oxford International Collegea
Aktivno i projektno učenje

Primjeri projektnog učenja

Neki od projekata na kojima učenici rade su npr. “Električna kuća” u kojem imaju zadatak praktično aplicirati svoja znanja iz znanstvenih predmeta i izgraditi makete zgrada i sustava koji ih opskrbljuju električnom energijom. U projektu “Dragi uredniče” učenici u tiskanim i digitalnim medijima tragaju za člancima koji sadrže logičke pogreške (npr. generalizacija, kriva konkluzija, pozivanje na većinu, slaba analogija, itd.) te pišu pisma urednicima.

Ovakvi projekti nisu “nalijepljeni” na tradicionalne nastavne jedinice već su srž svakodnevnog rada. Diskusija ovdje zamjenjuju predavanja, a učenici i profesori rade jedni uz druge dok planiraju, istražuju, izrađuju makete, ili pišu eseje. To nisu projekti koje završavaju roditelji noć prije roka predaje, i uopće ne sliče na postere s prepisanim odlomcima i izrezanim fotografijama koji krase hodnike naših škola. Ishodi učenja su visoko kvalitetne prezentacije, modeli, simulacije, web stranice, kampanje, radionički nacrti, pa čak i stvarni poslovni poduhvati.

Aktivan način učenja zaslužan je za činjenicu da 92% učenika ove škole maturira s odličnim ocjenama, o čemu svjedoči i BHV Education polaznica Lara Dražetić koja je nakon završetka Oxford International Collegea upisala studij medicine na University College London.
Saznaj više o Oxford International College
Aktivno i projektno učenje

Projektno učenje na BHV Education partnerskom fakultetu

Kada se tri ponajbolja svjetska sveučilišta udruže da bi kreirali potpuno novi studijski program i osnovali nezavisnu visokoškolsku ustanovu, imamo pravo očekivati nešto posebno i inovativno. Arizona State University, Kings College London i University of South Wales Sidney udružili su snage i osnovali TEDI London na kojem izvode samo jedan program: “Global Design Engineering“. Ne samo da ne postoji adekvatan prijevod za naziv ovog programa, već ga ne možemo usporediti niti s jednim na svijetu. Naime, ovaj interdisciplinarni studij inženjerstva ne podiže granice već spaja strojarstvo, elektrotehniku, elektroniku, robotiku i građevinu sa zaštitom okoliša, produkt dizajnom, osnovama poslovanja i digitalnim vještinama.

Aktivno i projektno učenje

Inovativan pristup

Na fakultetu nema niti jedne predavaone i kroz cijeli studij ovi inženjeri/dizajneri budućnosti ne slušaju niti jedno teoretsko predavanje. Od prvog dana studenti uče kroz projekte i kroz suradnju s poslodavcima u relevantnim industrijama, a sav teoretski sadržaj prolaze usput dok razvijaju projekte kroz interaktivne online radionice. Kao što je inovativan program na ovom fakultetu, tako je sasvim netradicionalan i njihov postupak selekcije.

Naš fokus je na različitostima svijeta u kojem živimo te školujemo buduće interdisciplinarne stručnjake za kakvima poslodavci i moderno društvo vape - Matthew Wilks, direktor Internacionalnog ureda na TEDI London
Inovativne fakultete poput TEDI London ne zanimaju ocjene na maturi, pa čak ni iz matematike, iako školuju inženjere. Zanimaju ih stvarni ljudi i njihovi istinski interesi.Uz Harrison Assessment profesionalnu orijentaciju otkrij svoje jake strane i donesi najbolju odluku o izboru studija i karijere.
Dogovori profesionalno usmjeravanje i saznaj svoj istinski interes

Sorry, the comment form is closed at this time.