KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Studij u Njemačkoj
27 Jun

Kako izgleda studij financija u Njemačkoj?

Jesi li znao da ti za studij u Njemačkoj nije potrebno znanje njemačkog jezika? BHV Education ima partnerske fakultete u Njemačkoj koji svoje preddiplomske i diplomske smjerove izvode u potpunosti na engleskom jeziku. Među njima je i International School of Management (ISM). International School of Management (ISM) jedna je od vodećih privatnih poslovnih škola u Njemačkoj. ISM ima kampuse u čak sedam njemačkih gradova – Dortmund, Berlin, Frankfurt na Majni, Munchen, Hamburg, Cologne i Stuttgart. U nastavku saznaj kako se naš polaznik Paolo snašao na diplomskom smjeru Master in Finance na ISM International School of Management.

ISM International School of Management

Otkud želja za pohađanjem studija u Njemačkoj?

Studiranje u Njemačkoj potječe iz želje za upoznavanjem njihove kulture, načina života te učenja njemačkog jezika. Razmatrao sam i druge destinacije poput Švicarske i Italije. Ipak, na kraju sam se odlučio za München jer je multikulturalan grad i nudi velike mogućnosti za napredak karijere u korporativnome svijetu te, naravno, odličan izbor po pitanju edukacije.

Što te motiviralo da upišeš baš studij Master in Finance na ISM International School of Management? Kako ti se sviđa život u Münchenu?

ISM nudi raznolik izbor predmeta u smjeru financija koji me interesiraju te mogućnost studiranja semestra na jednom od 30 partnerskih fakulteta u inozemstvu. To se pokazalo kao odlična prilika za još jedno dodatno iskustvo uz studij u Njemačkoj. Život u Münchenu je ispunio sva moja očekivanja – nudi velik izbor za zabavu, razne tipove restorana, beskrajne mogućnosti zapošljavanja u različitim industrijama. Grad je jako internacionalan te se može s lakoćom snalaziti čak i bez upotrebe njemačkog jezika.

Kako izgleda nastava na smjeru Master in Finance? Je li studij zahtjevan?

Nastava je veoma dinamična. Na svakom predmetu postoje prezentacije koje profesor slijedi, ali uz to dijeli i svoja iskustva iz prakse. Predmeti su podijeljeni prema modulima te svaki modul ima 3 predmeta koji se nadovezuju i među njima su podijeljeni grupni radovi ili seminari. Seminari i radovi se izrađuju tokom semestra, a na kraju semestra polaže se jedan veliki ispit za svaki modul. Ispiti mogu biti zahtjevni pošto se sastoje od 2 do 3 predmeta te se pišu po 2 sata, ali sve u svemu studij nije prezahtjevan.

Što te najviše pozitivno iznenadilo u Njemačkoj? Postoji li neka njemačka hrana, glazba ili mjesto koje bi posebno izdvojio?

Najviše me iznenadila pristupačnost i ljubaznost domaćih ljudi prema strancima, jako su prijateljski nastrojeni prema novo pridošlima u grad te je lako stvoriti nova prijateljstva. Njihov način života je puno brži i dinamičniji, radni dan je zahtjevniji i dulji, ali zato je vikend rezerviran za uživanje i odmor te mi se takav način života sviđa. Posebno bi istaknuo rijeku Isar koja je odlična za provode s prijateljima nakon radnog dana ili tijekom vikenda, gdje se uvijek može uživati uz dobru hranu i zabavu. Uz to, omiljeno Bavarsko jelo su mi Spaetzle.

ISM International School of Management

Odnos profesora i studenata je fantastičan, profesori uvijek pitaju za nejasnoće tijekom predavanja, daju dobar uvid i pripremu za ispite. Osoblje i profesori su jako pristupačni i ljubazni, razumni prema studentima te skloni pomaganju u teškim trenutcima. Fakultet je bio od velike pomoći i razumijevanja prema meni u prvim danima, pogotovo s briokratskim procesima i sličnim zahtjevima gdje mi je sve bilo novo i nejasno.

ISM International School of Management

Kako izgleda studentski život u Njemačkoj? Koje su prednosti multikulturalnog okruženja?

Studentski život je veoma interaktivan, vikendima i praznicima s kolegama se često družim na studentskim mjestima poput pivovara, a za vrijeme ispitnih rokova ili seminara idemo u knjižnicu na zajedničko učenje. München je pun stranih studenata koji dolaze iz cijeloga svijeta, od Europe pa sve do Kine i Južne Amerike. Multikulturalno okruženje mi je pružilo mogućnost da naučim o drugačijim razmišljanjima i stavovima. Najveću povezanost sam stvorio s kolegom iz Perua.

Imaš li slobodnog vremena uz faks? Radiš li, imaš li hobi ili si možda uključen u izvannastavne aktivnosti? Kakve su opcije za provođenje slobodnog vremena u Münchenu?

ISM je usko povezan s brojnim kompanijama i stranicama za traženje posla, pomoću njih sam uspio dobiti studentski posao koji radim tokom vremena kada nemam predavanja. Kada imam slobodnog vremena, vikendima volim provoditi vrijeme planinareći na Alpama, istraživati brojna jezera oko grada ili se družiti s kolegama s fakulteta. Opcije u Münchenu su beskrajne, od planinarenja u Alpama koje su 45 minuta od grada, raznih tipova restorana i pivovara, posjete brojnim muzejima i slično.

ISM International School of Management

Zašto bi mladima iz Hrvatske preporučio studij na ISM International School for Management u Njemačkoj? Imaš li kakav savjet za sve koji razmišljaju o studiju u inozemstvu?

ISM pruža odlično obrazovanje u polju ekonomije, njihovi smjerovi su relativno jeftini u usporedbi sa sličnim fakultetima u drugim zemljama poput SAD-a, Velike Britanije ili Italije, gdje cijene mogu biti čak i duplo više. Profesori većinom rade u struci koju predaju te imaju veliko iskustvo koje dijele sa studentima. ISM nudi semestar u inozemstvu unutar školarine koje je odlično dodatno iskustvo. Savjetovao bi svakome tko se premišlja o odlasku na studij u inozemstvu neka se odluči za taj korak, to je odlična prilika za napredak u životu, sazrijevanje kao osoba, dodatno obrazovanje te nezaboravna iskustva.

Zašto studirati u Njemačkoj?

Studijski programi na engleskom jeziku
Više od 350.000 međunarodnih studenata
Programi u skladu s potrebama tržišta rada
Naglasak na inovacijama i praksi
Visoko rangirana sveučilišta
Konkurentni smjerovi iz biznisa

Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.