KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
Tilburg University
2 Jan

Zašto se Ina pridružila 4.000 međunarodnih studenata na Tilburgu?

Na Tilburg Universityju možeš upisati 35 preddiplomskih i diplomskih smjerova na engleskom. Možeš birati programe iz područja ekonomije, poslovanja i poduzetništva, društvenih znanosti i znanosti o ponašanju, prava i javne uprave, humanističkih i digitalnih znanosti te teologije. U 2020. godini ovaj je fakultet odabralo gotovo 4.000 međunarodnih studenata, među kojima je i naša polaznica Ina. Zašto je izabrala baš Tilburg University i kakvo je njeno iskustvo studiranja u Nizozemskoj saznaj u nastavku.

Otkud želja za pohađanjem studija u Nizozemskoj? Jesi li razmatrala i druge destinacije?

Iskreno, meni je Nizozemska uvijek bila interes. Prijateljica mi je pokazala smjer na Tilburg Universityju koji sada pohađam i zapravo su me dobili zbog smjera. Tražila sam slične smjerove po Europi i Nizozemska je bila jedina destinacija u kojoj sam se doista vidjela i koja je imala smjer Cognitive Science and Artificial intelligence.

Također, Brexit mi je ograničio izbor jer su im školarine jako poskupile, a u Nizozemskoj je cijena studija stvarno pristupačna. Osim toga, Tilburg University je visoko rangirano sveučilište.

Studij u Nizozemskoj Tilburg University

Što te motiviralo da upišeš baš studij Cognitive Science and Artificial Intelligence na Tilburg Universityju?

Mene je na ovaj smjer privukao sam sadržaj smjera. Otkako sam došla na studij, po prvi put u svom školovanju radim baš ono što me zanima. Zanimala me logika koja stoji iza software developmenta i umjetne inteligencije. Oduvijek sam imala potrebu za revolucijom pa mi je studij koji podrazumijeva tehnologiju i njen budući smjer bio itekako intrigantan. Na ovom interdisciplinarnom smjeru veliki plus bila mi je kreativna strana istog. Prilika da psihologiju povežem s umjetnom inteligencijom i uređajima izgledala mi je kao savršena baza za razvoj budućih ideja za aplikacije ili projekte.

Studij u Nizozemskoj Tilburg University
Preddiplomski smjerovi na Tilburg Universityju:
  • BSc International Business Administration
  • University College Tilburg: Liberal Arts and Sciences
  • BSc Psychology
  • LLB Global Law
  • BSc Economics
  • BSc Cognitive Science and Artificial Intelligence
  • BSc Entrepreneurship and Business Innovation
  • BSc Econometrics and Operations Research
  • Joint BSc in Data Science
  • BA Online Culture: Art, Media and Society
  • BSc Global Management of Social Issues
  • BSc Human Resource Studies: People Management
  • BSc International Sociology
  • BA Theology
Dogovori besplatne konzultacije

Kako izgleda nastava na smjeru Cognitive Science and Artificial Intelligence?

Moj smjer ima odličan pristup učenju, svi predmeti međusobno su povezani i preklapaju se. Često koristim znanje iz jednog predmeta za drugi. Tako nerijetko imam osjećaj kao da sama istražujem cijelo područje i sve intuitivno rješavam. Imamo predavanja i tutoriale, obično po jedno predavanje iz nekog predmeta tjedno i po jedan tutorial. Na predavanjima prolazimo kroz teoriju, a na tutorialima rješavamo zadatke. Većina profesora od nas očekuje da sami čitamo knjige, radimo vježbe i rješavamo zadatke pa da na tutoriale dođemo sa spremnim pitanjima. Imamo i dosta rada u grupama; od nekakvog samostalnog iniciranja grupnog učenja do organiziranih grupnih projekata.

Studij u Nizozemskoj Tilburg University

Kakav je odnos profesora i studenata na Tilburg Universityju?

Profesori su meni dobri uzori, stručnjaci su u svojim područjima i mogu odlično prikazati sve aspekte nekog predmeta. Ono što je meni bilo novo jest koliko su pristupačni za sva moja pitanja i koliko dobar odgovor mogu dobiti. Kada pitam profesoricu za pomoć s programskim zadatkom ona mi, na primjer, kaže samo na koji dio koda da gledam pa sama dođem do rješenja. Isto tako je i na ostalim predmetima.Nnakon sata daju mi i dodatne vježbe baš iz tog dijela koji mi lošije ide. Stavljaju naglasak na individualizirani pristup. Svim se profesorima uvijek možete javiti i nešto dodatno pitati, a neki smjerovi imaju i mentorski sustav s profesorima.

Saznaj više o studiju u Nizozemskoj

Je li studij Cognitive Science and Artificial Intelligence zahtjevan i imaš li slobodnog vremena?

Fakultet nam daje dosta manevarskog prostora za organiziranje našeg vremena, ali s tim dolazi i odgovornost da to doista i produktivno ispunimo. Meni osobno, zasad, nije toliko zahtjevan fakultet, ostavlja mi dovoljno vremena za ostale moje interese i da uz njega povremeno radim. Najviše mi se sviđa što nam omogućuju, ukoliko imate želju, raditi na nekim projektima, besplatno učiti jezik ili proučavati nekakve dodatne materijale.

Radiš li, imaš li hobi ili si možda uključena u izvannastavne aktivnosti? Kakve su opcije za provođenje slobodnog vremena u Tilburgu?

Ja radim, imam fleksibilan posao u sklopu fakulteta, zabavan mi je i koristan jer puno naučim. Učlanila sam se u odbojkašku ekipu i ples. Iako nas je lockdown malo spriječio, imam puno planova za daljnje aktivnosti. Ostale aktivnosti nisu toliko periodične, dogodi se dosta spontanih kvizova, večera, poslova, druženja i ostalih aktivnosti. Otvorenost za sve stvarno dobro dođe. Studenti rade po svakakvim dućanima i kafićima tako da posao nije teško naći, a dovoljan je engleski. Možeš učiti i besplatno jezike na fakultetu, kako nizozemski tako i razne druge jezike. Stvarno ima svega.

Studij u Nizozemskoj Tilburg University

Tilburg University ima sustav mentorstva sa bivšim studentima koji vrlo dobro priprema studente za sve što fakultet zahtjeva, ali i kasnije za početak karijere, kao što je kreiranje CV-a, linkedina ili slično. Osim akademskog upoznavanja, Tilburg University ima uvodni tjedan koji zovu TOP week na kojem vas stariji studenti upoznaju s gradom, studentskim životom, studentskim udrugama i slično.

Jesi li lako uspjela pronaći smještaj?

To je dobro pitanje, smještaj je dosta zeznuta stvar. Ne samo u Tilburgu, već u cijeloj Nizozemskoj, ali sreća prati hrabre. Ja sam, moram priznati, dosta zakasnila s traženjem smještaja. Također, jedna od grešaka jest da nisam na dovoljno oglasa slala upite, a i to da sam tražila stan s još dvoje prijatelja. Naime, smještaj u Nizozemskoj većinom su sobe i radi na principu studentskih kuća ili malih studija. Kad sam došla u Tilburg nisam imala smještaj tako da je bilo veselo. Prva dva mjeseca sam provela u hostelu te airbnbu. Onda sam, naposljetku, upornim mailovima dobila mali studio u jednom kampusu. Dosta je skup, ali je lijep i moderan. Sve u svemu, sad sam zadovoljna. Slijedeće godine ću morati ponovo tražiti, a ovaj put ću bolje tražiti kad znam kako.

Počni planirati svoj odlazak na studij u inozemstvo

Studij u Nizozemskoj Tilburg University

Kako ti se sviđa nizozemska kultura? Što te najviše oduševilo u Nizozemskoj?

Nizozemci su mi, moram priznati, još uvijek malo enigma. Iznimno su ljubazni, ali nisu baš pristupačni. Barem ne na neki dublji način, trebate im se prvo malo dokazati. Neobičan narod, neobična glazba, neobična hrana… Tilburg kao takav je odličan jer ima jako puno internacionalnih studenata tako da imam doticaj s velikim brojem kultura. Hrane ima svakakve; od sushija do bosanskog restorana Klopa gdje možete povremeno na sarmu ili ćevape. Istaknula bih da je Nizozemska jako sigurna zemlja. Mogu se bez straha kretati, pogotovo u Tilburgu. Nizozemska, rekla bih ja, jest zemlja koja je odlična za istraživanje, a tako i moj studentski grad. Osjećam se baš kao pustolov. Makar samo šetala po grad, istražujem njihov način života, što cijene i kako funkcioniraju. Možda baš zato ističem da su mi enigma, nisam ih još prokužila, ali doista je zabavno pokušavati.

Saznaj više o studiju u Nizozemskoj

Puno međunarodnih studenata dolazi u Tilburg, svi su tu došli sami istraživati i naći nove prijatelje. Kako ćete se uklopiti do vas je, nekad se treba potruditi, ali sve to ide svojim tokom. Ono što sam ja svjedočila jest da je to neko traženje prijatelja dosta organsko, s vremenom se nađu slični ljudi i sve se posloži. Valja biti hrabar i ne se previše živcirati, kao i sa svim u životu.

Kako bi usporedila troškove života s onima u Hrvatskoj? Postoje li neki trikovi koje koristiš kako bi više uštedila?

Studentski život je skroman gdje god bili. Vi kontrolirate troškove pa tako možete manevrirati koliko ćete na što potrošiti. Moram reći da ja, unatoč svemu, dobro živim. Imam novaca i za hranu i za pranje rublja, teretanu, izlaske i ostalo. Sve se može kad se hoće. Studentska teretana je dosta povoljna, svega 140 eura godišnje. Izlasci su kao i svugdje, štedite gdje možete, a za hranu ima dosta caka. Ima jedna aplikacija toogoodtogo koja ima povoljniju dostavu, a i često kuham sama. Nisam baš osoba za financije pa tako vam mogu samo reći da je izvedivo i da su studentski poslovi dosta dobri za balansiranje troškova. Ako radite 4 puta tjedno možete pokriti otprilike 50 % troškova života, ali to je dosta zahtjevno tako da treba i s poslom polako.

Studij u Nizozemskoj Tilburg University

Zašto bi mladima iz Hrvatske preporučila studij u Nizozemskoj?

Ja bih rekla da sam zadovoljna sa svojim odabirom pa bih baš zato i preporučila studij na Tilburg Universityju u Nizozemskoj. Sigurna sam da je puno vas neodlučno. Bila sam i ja, ali je prevladala neka hrabrost i strah da ću jednog dana požaliti ako barem ne probam. Moram priznati da nije tako veliki skok kao što sam mislila da će biti. U Tilburgu ima puno Hrvata, fakultet je jako obziran i involviran, jedini veći problem bio je taj smještaj, ali na kraju se i to riješilo. Savjet od mene vama, tko god da je nabasao na ovu moju malu bajku u inozemstvu, bio bi da se odvažite. Ne razmišljate previše o nepotrebnim strahovima, budete pozitivni i otvoreni. Krenite tražiti smještaj na vrijeme. Sushi iz supermarketa je zapravo skroz okej. Pitajte profesore sve što vam padne na pamet. I finalno, gdje god otišli dajte sve od sebe da to iskoristite.

Kako ti BHV Education pomaže?

Vodimo te kroz sve korake prijave;

Podrška smo tijekom prijavnog procesa;

Pratimo zadane vremenske okvire i rokove;

Obrađujemo potrebnu dokumentaciju;

Izrađujemo online prijave;

Studentima pomažemo pri pronalasku smještaja;

Održavamo orijentaciju prije odlaska na studij ili srednju školu.

Rezerviraj svoj termin za besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.