KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
15 Dec

Tečaj engleskog jezika: Lucijino nezaboravno ljeto s EF školom

Tečajevi jezika u inozemstvu sve su popularnija opcija učenja jezika. Neponovljivo iskustvo, svakodnevno vježbanje jezika s izvornim govornicima i izloženost drugoj kulturi samo su neki od benefita kod odabira tečaja u inozemstvu. Nadamo se da ćeš i ti odvažiti se na taj veliki korak i odabrati učenje jednog od svjetskih jezika u EF! Lucija Petranović posjetila je Santa Barbaru 2021. godine i provela nezaboravno ljeto, pritom učeći engleski jezik. Odlučila je s nama podijeliti svoje iskustvo kako bi budućim polaznicima dočarala što mogu očekivati na tečaju jezika s EF – Education First, školi koja njeguje više od 50 godina tradicije. U nastavku ti donosimo Lucijino iskustvo.

Lucijin san o odlasku u Ameriku

Ni sama ne znam zašto, ali Los Angeles i Californija općenito, oduvijek su bili lokacija koju sam htjela posjetiti. Sjedinjene Američke Države poznate su po specifičnom školstvu, visokom obrazovanju i prestižnim fakultetima pa sam od sredine osmoga razreda razmišljala o odlasku u SAD na jednu akademsku godinu. Ipak, bilo me je strah povratka, polaganja razlike ispita, muke oko ponovne prilagodbe s razredom (što je vjerojatno samo velik strah i daleko od stvarnosti, ali je nešto što me udaljilo od tih planova). Dok sam se premišljala želim li otići i ostaviti iza sebe cijelu jednu godinu naišla sam na ponudu tečaja jezika u inozemstvu. To je bila prilika koju sam toliko dugo čekala, to je bila prilika da odem u Californiju na manje od godinu i proživim svoj najveći san.

Prije nego što sam poslala upit BHV Educationu sama sam istražila nekoliko partnerskih škola koje nude ljetne programe, prisustvovala sam ONLINE Danima mobilnosti i edukacije i napokon odlučila otići na četiri tjedna u Santu Barbaru učiti (odnosno usavršavati) engleski u školi Education First. Predstavnici ove škole nisu bili izlagači na navedenom sajmu Dani mobilnosti i edukacije, ali slušajući druge predstavnike uvjerila sam se da je ova škola najbolji odabir za mene. U ponudi su bili i drugi gradovi poput New Yorka, Bostona i Los Angelesa.

Santa Barbara

Na samome početku rekla sam da mi je najveći san posjetiti Los Angeles, a ipak sam izabrala Santu Barbaru, manji grad udaljen 140 kilometara od LA, s mnogo manje mogućnosti. To je ono što se čini na prvu, ali me upravo taj gradić oduševio i potaknuo na razmatranje povratka u isti. Zamislite grad na zapadnoj obali Californije u kojem ste okruženi druželjubivim stanovnicima, svaki dan možete otići na plažu, družiti se sa svojim vršnjacima i sklopiti doživotna prijateljstva, vrijeme je uvijek sunčano i temperatura je ugodna. Ovo o čemu govorim nije godišnji odmor nego najbolji mogući način kojim sam ja postigla C1 razinu engleskog jezika izlažući se istom kroz svakodnevne aktivnosti i uz pomoć profesora dobre volje kakve nikada nisam srela.

Profesori su možda dojmljiviji od svake plaže u okolici Sante Barbare i pravo su osvježenje u usporedbi s profesorima koje sam upoznala u svojemu školovanju (učila sam svirati instrument, prošla sam osnovnu i velik dio srednje škole, a usputno sam sudjelovala u nekoliko radionica između kojih je jedna održana na sveučilištu). Los Angeles ipak nisam zaboravila i za vrijeme tečaja posjetila sam ga tri puta. Velika je prednost bila mogućnost raznih izleta (Los Angeles, Dodgers game, San Francisco, Las Vegas,…) i velik broj manjih aktivnosti koje se odvijaju u školi.

Povratak u Hrvatsku

Prošla su tri tjedna od povratka u Hrvatsku i samo ću reći da već razmišljam o sljedećoj lokaciji koju sam izabrala kako bih učila drugi jezik. Ova me avantura, od odluke do povratka naučila snalaženju na aerodromu uz četiri otkazana, jedan odgođeni i jedan let na koji nisam stigla, suprotstavljanju svim prilikama i neprilikama obzirom da sam bila suočena izboriti se za sebe na drugome kraju svijeta, pronalaženju novih prijatelja i ljudi kojima sam se mogla obratiti jedino na engleskome ili talijanskome jeziku, jer nije bilo nikoga tko govori drugi jezik koji razumijem. Preporučujem ovakvu vrstu ljetnoga programa svima koji poput mene žele otići naučiti nešto u inozemstvu, ali još ne idu na fakultet ili ne žele otići na tri, šest ili devet mjeseci u srednju školu.

I ti želiš provesti nezaboravno ljeto u SAD-u? Želiš učiti gotovo bilo koji jezik koji ti padne na pamet? EF škola jezika tada je pravo mjesto za tebe! Javi se BHV Education obrazovnim savjetnicama i započni proces prijave za ljeto 2023.!
Saznaj više o tečajevima jezika u inozemstvu

Sorry, the comment form is closed at this time.