KONTAKTIRAJTE NAS: 01/ 4812 200; 091/ 4812 200

PRATITE NAS:

Top
2 Jan

Kada i kako se prijaviti na top sveučilišta u Nizozemskoj?

Top sveučilišta u Nizozemskoj kao što su Maastricht University i University of Amsterdam imaju određene programe s ranijim rokovima prijave i ograničenim brojem mjesta. Primjerice, Maastricht University u svojoj prijavi kombinira ne-kognitivne (motivacija i aktivnosti izvan fakulteta) i kognitivne kriterije (ocjene ili prijemni ispit), a sve to služi kako bi se dobila potpunija slika o kandidatu. Osim navedenih, određeni smjerovi traže i dodatne predmete kao što su matematika i fizika, a u nekim slučajevima potrebno je doći u Maastricht na dan odabira kandidata. U nastavku pročitaj koja još sveučilišta i smjerovi imaju upisne kvote i kratak rok prijave!

Nizozemska se posljednjih godina istaknula kao vodeća studijska destinacija koju studenti biraju zbog kvalitetne i suvremene nastave, povoljnih školarina i mogućnosti financiranja, ali i velikog izbora smjerova na engleskom jeziku. Nizozemski obrazovni sustav jedan je od najboljih u Europi, ali i svijetu. Nizozemska broji čak 120 000 stranih studenata godišnje, a studente privlači svojom otvorenošću i liberalnošću.

U BHV Educationu Nizozemska je jedna od najpopularnijih obrazovnih destinacija koju biraju studenti, a studij psihologije jedan je od najtraženijih smjerova. Iz tog razloga BHV obrazovne savjetnice imaju bogato iskustvo pri prijavama na nizozemske fakultete.

Numerus fixus kategorija

Kada govorimo o studiju u Nizozemskoj, bitno je naglasiti da uz regularne prijave postoji i zasebna kategorija programa u kojoj se selekcija odvija na određen i propisan način. Za najkonkurentnije i najpopularnije programe, sveučilišta su postavila upisne kvote, odnosno ograničen broj upisnih mjesta i ta kategorija programa zove se numerus fixus. U numerus fixus kategoriji kandidati se biraju temeljem propisanog selekcijskog postupka.

Rok za prijavu u numerus fixus kategoriji je 15.1. u 23:59. Nakon tog datuma prijave se ne primaju.

Informirajte se i prijavite još danas!

Odlučite se za prijavu i javite se BHV Education savjetnicama koje će vas voditi kroz čitavi proces!

Koji su vaši sljedeći koraci?

  1. Dogovorite besplatne konzultacije putem Zooma ili uživo u BHV uredu
  2. Odaberite željeni studijski program i destinaciju
  3. Potpišite ugovor
  4. Bezbrižno prođite kroz cijeli proces prijave uz pomoć BHV Education obrazovnih savjetnica

BHV Education i numerus fixus kategorija

Vaša BHV Education savjetnica pomoći će vam s informacijama koji su programi u numerus fixus kategoriji. Za tu kategoriju postoji dodatno ograničenje, što znači da možete prijaviti maksimalno dva programa i tako sudjelovati u maksimalno dva selekcijska postupka.

Neki od numerus fixus programa su: Psychology, Medicine, Artificial intelligence, International Business Administration. Postoji još smjerova, što ovisi o pojedinačnom fakultetu i akademskoj godini. Naime, određeni program koji dosad nije bio u numerus fixus kategoriji može to postati ako fakultet tako odluči.

Zašto studirati u Nizozemskoj:

  • Svi govore engleski jezik
  • Niži troškovi života
  • Mnogobrojne studentske zajednice i udruge
  • Zemlja s najviše nacionalnosti
  • Više od 85% ljudi koristi bicikl za odlazak na posao
  • Centar europske kulture, umjetnosti i sporta

Popis numerus fixus programa na nizozemskim fakultetima

Tilburg University sveučilište je s gotovo stoljetnom tradicijom, a iz katoličke biznis škole preraslo je u uspješno multidisciplinarno sveučilište okrenuto humanističkim i društvenim znanostima. Ovo sveučilište najpopularniji je izbor studenata u BHV Educationu.

Numerus fixus programi na Tilburg Universityju:

  • Psychology

 

Maastricht University najveće je međunarodno sveučilište u Nizozemskoj, a trenutno broji blizu 22 tisuće studenata. Razlikuje se inovativnim obrazovnim modelom, međunarodnim karakterom i interdisciplinarnim pristupom istraživanju i obrazovanju.

Numerus fixus programi na Maastricht Universityju:

  • International Business
  • Medicine, uključujući International Track in Medicine
  • Psychology
Studij u Nizozemskoj

Leiden University osnovano je 1575. godine i jedno je od vodećih međunarodnih sveučilišta za istraživanje u Europi. U svojem programu razlikuje 5 grupa znanstvenih područja i jednu sveobuhvatnu temu. Kampusi se nalaze u Leidenu i Hagueu.

Numerus fixus programi na Leiden Universityju:

  • Psychology
  • International Relations and Organizations

 

University of Groningen istraživačko je sveučilište smješteno na sjeveru Nizozemske, a rangirano je među top 100 svjetskih sveučilišta. University of Groningen broji 35 tisuća studenata s preko 120 nacionalnosti te, kao i većina nizozemskih fakulteta, kao prioritet stavlja održivost okoliša. Ima bogatu tradiciju te je poznato po prvoj studentici, prvom nizozemskom astronautu i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade.

Numerus fixus programi na University of Groningen:

  • International Relations and International Organization
  • Pharmacy

Erasmus University Rotterdam smatra kako mora prilagoditi svoju ulogu u društvu te želi doprinijeti zajednici. Erasmus University Rotterdam teži rješavanju društvenih problema izvanrednim akademskim istraživanjem. Sveučilište nudi online Bachelor Open Day kako bi olakšalo izbor studijskog programa međunarodnim studentima

Numerus fixus programi na Erasmus University Rotterdam:

  • Criminology
  • Medicine
  • International Business Administration
  • Psychology
  • Clinical Technology
  • Nanobiology

 

University of Amsterdam ambiciozno je, kreativno i posvećeno sveučilište koje se smatra vodećim u međunarodnoj znanosti. Utemeljeno 1632. svoj rad temelj na interdisciplinarnom istraživanju, suradnji i inovaciji, što je sve put prema znanstvenoj inovaciji. Sveučilište je rangirano kao jedna od međunarodnih top institucija visokog obrazovanja.

Numerus fixus programi na University of Amsterdam:

  • Psychology
  • Business Administration

Eindhoven University of Technology poznato je po svojoj strogoj selekciji kandidata za preddiplomske programe. Eindhoven pruža personalizirano obrazovanje i cilj je obrazovati “inženjere otporne na budućnost“, odnosno one koji mogu pružiti rješenja za pitanja s kojima još nismo upoznati. Ako se vidiš u ovom opisu, požuri s prijavom na Eindhover University of Technology.

Numerus fixus programi na Eindhoven University of Technology:

  • Architecture, Urbanism and Building Sciences
  • Computer Science and Engineering
  • Mechanical Engineering

 

Radboud University najbolje je tradicionalno sveučilište u Nizozemskoj smješteno na zelenom kampusu i južno od grada Nijmegena. Ovo sveučilište želi doprinijeti zdravom, slobodnom svijetu s jednakim prilikama za sve i važno im je ostaviti utisak na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Numerus fixus programi na Radboud Universityju:

  • Psychology
  • Biology

Iznimke i proces selekcije

Važno je napomenuti da su medicina, stomatologija, dentalna higijena i fizioterapija iznimke jer se za ove smjerove smije podnijeti samo jedna prijava u akademskoj godini.

Proces selekcije u numerus fixus kategoriji nastupa kada završe inicijalne prijave, a odvija se između 15.1. i 15.4. svake godine. Sveučilište odlučuje kako će proces selekcije izgledati, a najčešće se sastoji od nekoliko koraka i krugova u stilu prijemnih ispita, dodatnih zadataka ili intervjua. Nakon svih krugova selekcijskog postupka, sveučilišta objavljuju rang liste na portalu Studielink. Ovisno o broju dostupnih mjesta i vašem uspjehu u procesu selekcije, ponudit će vam ili neće ponuditi mjesto na fakultetu.

Ako vam je mjesto ponuđeno, morate ga prihvatiti unutar dva tjedna putem Studielinka. Ukoliko ga ne prihvatite, utoliko će automatski biti dodijeljeno drugom studentu. Ako vam nije ponuđeno mjesto, postoji mala šansa da drugi student neće prihvatiti svoje mjesto pa se tako ljestvica pomiče i mjesto se nudi sljedećemu. Važno je napomenuti da kod prijave dva numerus fixus programa, ako je student ušao u ranking za oba, može prihvatiti samo jedan.

Javi se što prije našim BHV obrazovnim savjetnicama i započni s prijavom na nizozemske fakultete! Primamo prijave do 5.12.2022. tako da ti je ostalo još vrlo malo vremena. Za kvalitetnu prijavu potrebno je minimalno mjesec dana i zbog toga je važno držati se zadanih rokova. Odvaži se studirati u Nizozemskoj gdje su kvaliteta i održivost osnovni principi djelovanja fakulteta!

Kako ti BHV Education može pomoći?

Vodimo te kroz sve korake prijave;

Podrška smo tijekom prijavnog procesa;

Pratimo zadane vremenske okvire i rokove;

Obrađujemo potrebnu dokumentaciju;

Izrađujemo online prijave;

Studentima pomažemo pri pronalasku smještaja;

Održavamo orijentaciju prije odlaska na studij ili srednju školu.

Dogovori besplatne konzultacije

Sorry, the comment form is closed at this time.